Familiars d'un dels homes que es va immolar al Caire (Foto: Reuters)
Familiars d'un dels homes que es va immolar al Caire (Foto: Reuters)
El Caire

Les protestes a Tunísia desfermen una onada d'immolacions als països àrabs

La situació econòmica i laboral de molts països àrabs està provocant una onada de descontentament entre els seus ciutadans que, en alguns casos, els porta a cometre accions tan desesperades com cremar-se a l'estil bonze. Egipte i Algèria han registrat en pocs dies més de deu casos i la xifra va en augment. L'origen d'aquests intents de suïcidi es va produir fa un mes, quan un jove tunisià a l'atur es va immolar per denunciar la seva precària situació. Va morir dies després per la gravetat de les cremades. L'acció va desencadenar una onada d'aldarulls i protestes que van fer caure el règim de Ben Ali.

Actualitzat
Els intents de suïcidi s'han repetit en diversos països àrabs. A Egipte, cinc ciutadans s'han cremat vius en els últims dos dies per denunciar les seves condicions de vida. Un advocat s'ha immolat davant la seu del govern al Caire perquè feia mesos que no tenia feina. Tenia cremades al 75% del cos. Un aturat, segons les autoritats amb problemes mentals, ha mort a conseqüència de les cremades que s'ha fet a Alexandria. Un mecànic de 35 anys s'ha cremat a la ciutat d'Ismailia perquè la policia volia interrogar-lo. I un jubilat de 60 anys s'ha immolat a prop del Parlament. Es queixava que no havia cobrat la pensió.

Aquests casos s'han produït l'endemà que un altre ciutadà intentés suïcidar-se davant de la seu del Parlament, al Caire, pel tancament del seu restaurant a la província d'Ismailia.

El govern de Hosni Mubarak afirma que les protestes de Tunísia no es traslladaran a Egipte. I és que el govern assegura que entre les seves prioritats hi ha millorar la qualitat de vida de la població, un 40% de la qual viu en la pobresa. Per això, es compromet a mantenir les subvencions dels aliments per evitar l'impacte de l'augment mundial dels preus. Aquesta, segons les autoritats egípcies, és una diferència substancial amb Tunísia, que feia anys que havia retirat les subvencions als aliments i al petroli.

L'onada de suïcidis s'ha repetit a Algèria, on almenys set ciutadans s'han immolat en menys d'una setmana. Aquest dilluns se'n va registrar tres casos. Tots eren pares de família joves i sense feina, que van decidir cremar-se vius per denunciar la indiferència de les autoritats a la seva situació.
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut