Les protestes de l'extrema dreta s'estenen pel Regne Unit i sumen 90 detinguts més
La desinformació sobre l'assassinat de tres nenes a Liverpool atia els aldarulls, que s'han replicat a diverses ciutats
Continua la violència als carrers de diverses ciutats del Regne Unit. Tot i que l'origen de les protestes és l'assassinat de tres nenes a Southport, al nord de Liverpool, els aldarulls dels últims dies responen més a la desinformació difosa per l'extrema dreta sobre el crim.
A localitats com Liverpool, Bristol o Manchester, els manifestants han llançat ampolles de vidre, pedres i cadires a la policia. A Hull s'han cremat comerços i hi ha diversos ferits. A altres ciutats també s'han saquejat botigues.
La policia ha detingut 90 persones més, que s'afegeixen al més d'un centenar d'arrestats durant les protestes dels últims dies.
Aquest dissabte, el govern britànic ha advertit als manifestants que "pagaran el preu" de l'onada de violència que s'ha estès pel país, la més greu de l'última dècada.
Ús d'informació falsa per atiar la violència
La seqüència comença dilluns passat, quan un noi de 17 anys va entrar en un casal d'estiu a Southport i va atacar diverses persones amb un ganivet. Va matar tres nenes i va deixar ferits vuit menors més i dos adults.
Dijous, l'agressor --que es troba en presó preventiva-- va declarar davant del tribunal i es va aixecar la prohibició de revelar la seva identitat. Es tracta d'Axel Muganwa, nascut a Cardiff i de pares ruandesos.
Però ja era massa tard: l'extrema dreta feia dies que difonia informació falsa a través de les xarxes socials, aprofitant la commoció pels assassinats.
Grups xenòfobs radicals asseguraven, per exemple, que l'atacant era un migrant musulmà radical que havia entrat al país amb pastera l'any passat i que estava a la llista de sol·licitants d'asil.
La policia de Merseyside va explicar que el detingut no tenia relació aparent amb l'Islam i que no investigava l'atac com un fet terrorista.
Malgrat que les autoritats britàniques han desmentit les falsedats repetidament, la violència ha anat a més, impulsada per grups antiimmigració.
Entre els promotors de les protestes, hi ha cares conegudes de l'extrema dreta britànica, com Tommy Robinson, del Partit Nacional Britànic i la Lliga de Defensa Anglesa. La policia vincula aquesta última formació, fundada fa 15 anys, amb moviments hooligans de diferents equips de futbol.
La comunitat musulmana del Regne Unit està en alerta, tenint en compte que en els aldarulls se senten cants com "volem que ens tornin el nostre país".
Per tot això, aquest és el primer gran repte del primer ministre laborista, Keir Starmer, que només fa un mes que ocupa el càrrec.
- ARXIVAT A:
- Regne Unit