Les protestes dels indígenes fan claudicar Lenín Moreno a l'Equador
El govern es fa enrere: retira el decret que encaria els carburants i arriba a un acord amb els indígenes per acabar les protestes
Milers d'equatorians han tornat a sortir als carrers aquesta nit, però, aquesta vegada, per celebrar l'acord entre el govern i els indígenes que, teòricament, posa fi a les protestes dels últims 12 dies. El president, Lenín Moreno, ha arribat a una entesa amb els líders indígenes i farà marxa enrere en la polèmica retirada del subsidi als carburants.
Aquesta nit passada i, després d'un cap de setmana especialment conflictiu, les dues parts s'han assegut a la taula de diàleg que ha conduït a l'acord tot just unes hores més tard. Les protestes han provocat aquest mes forts aldarulls i enfrontaments amb la policia que han deixat almenys 7 morts i que aquest cap de setmana va portar el govern a declarar l'estat d'emergència i el toc de queda al centre de Quito.
El coordinador de les Nacions Unides a l'Equador, Arnaud Peral, ha afirmat que, "com a resultat del diàleg, es deixa sense efecte el decret 883 i es forma una comissió que elaborarà un nou decret". Aquesta comissió estarà integrada per representants del moviment indígena i el govern, amb la mediació de les Nacions Unides i la Conferència Episcopal Equatoriana.
"Ens comprometem a restablir la pau al país"
El text de l'acord diu: "Amb aquest acord s'acaben les mobilitzacions a tot l'Equador i ens comprometem de manera conjunta a restablir la pau al país". En tot cas, el coordinador de l'ONU ha destacat la situació delicada del país:
"Està en una situació greu, dramàtica des de fa 12 dies. Hi ha hagut morts, ferits, persones que han perdut la feina, el seu entorn, que han patit per les seves famílies, molta angoixa. Ja ha arribat el moment de la pau, de l'acord, el moment de mirar el futur per a l'Equador"
El president Lenín Moreno amb els líders indígenes durant la reunió de la nit passada (EFE)
Lenín Moreno s'ha mostrat aparentment satisfet tot i claudicar davant dels aldarulls dels últims dies:
" Cadascuna de les parts s'han hagut de sacrificar, però això és un acord, que cada part cedeixi (···) No hi ha cap altre principi més meravellós que la pau"
I no ha estalviat elogis als militars i policies per l'"esforçada feina que fan i perquè molts d'ells també han quedat ferits" a causa dels enfrontaments als incidents.
Des del moviment indígena s'afirma que hi ha una desena de morts, més de 100 desapareguts, uns 2.000 ferits, i més d'un miler de detinguts. I també es denuncia "la tortura de les Forces Armades i de la Policia Nacional."
Alegria entre els indígenes després de l'acord (EFE)
Sigui com sigui, un cop anunciat l'acord, molts equatorians han expressat la seva alegria als carrers de Quito, en llocs que fins aquest diumenge hi va haver protestes violentes. Els manifestants cridaven "Sí se puede, sí se puede" i altres consignes enmig de càntics, mentre es retiraven barricades que s'havien instal·lat al centre de la capital durant les mobilitzacions.