janquim

Les protestes per la visita papal i l'arquebisbat preparen a internet l'arribada de Benet XVI

La normalització d'internet troba en els grans esdeveniments noves oportunitats de fer-se notar. La visita papal a Barcelona no n'és una excepció. L'arquebisbat fa servir les noves tecnologies per comunicar-se amb els feligresos i la ciutadania, i els grups que aprofiten l'ocasió per criticar el Vaticà també es mouen amb agilitat des de les xarxes socials. La visita de Benet XVI troba ressò a la xarxa però no provoca cap sacsejada. Aquests debats virtuals comencen a ser part de la normalitat.

Actualitzat
L‘arribada del papa a Barcelona tindrà lloc en una Barcelona amb quatre grans grups d'opinió: els fervents fidels que troben acolliment espiritual en la visita pastoral, els curiosos i amics dels grans esdeveniments que gaudeixen dels espectacles populars, els indiferents i escèptics, i els opositors, aquells que es mostren actius i aprofiten l'avinentesa per exhibir la seva crítica al Vaticà.

Potser aquests darrers no són tan nombrosos com els indiferents o els que opten per sentir-se espectadors de la realitat, però internet i les eines de comunicació que hi estan associades els permeten disposar d'un canal d'expressió tan poderós com fàcil d'utilitzar.

A la xarxa social Facebook hi ha diversos grups que apleguen els ciutadans més crítics amb aquesta visita del cap del catolicisme.

Contra la visita del papa, No a la visita del papa o Contra la visita del papa a Barcelona són noms prou explícits per a aquests llocs, que reuneixen uns quants milers de persones.

Despullats o amb un gran preservatiu

Com que l'humor també pot ser una forma de protesta, s'ha llançat una proposta més agosarada. Tot i que és improbable que s'arribi a dur a terme, s'ha convocat una trobada de gent despullada i s'ha proposat la construcció d'un preservatiu gegant, per lamentar els impediments morals de l'Església a l'ús d'aquest recurs en la prevenció de malalties com la sida.

"Jo no t'espero"

Al costat d'aquests divertiments, també hi ha protestes formals i serioses, com ara la manifestació del dia 4 de novembre. Els impulsors d'aquests actes fan servir el lema "Jo no t'espero", que ja es va fer servir a València quan el cap del catolicisme hi va anar. La campanya té una etiqueta pròpia a Twitter.

Els ateus organitzats, el moviment laic i progressista o els gais i lesbianes han deixat a la xarxa la seva opinió.

Encara que els detractors "ocupen més bits" a l'espai d'internet, la xarxa és tan plural com la societat que reflecteix. Facebook mateix també acull grups a favor de la visita.

Informació i pregària al web oficial

Fins i tot l'arquebisbat té un espai especialment dedicat a aquesta visita de Benet XVI, amb recursos diversos que són útils per als catòlics interessats a conèixer el programa dels actes, pregar o entendre per quina raó la litúrgia que es durà a terme s'anomena "dedicació d'una església" com a forma preferida a "consagració".

En contrast, al web del temple expiatori que va idear Antoni Gaudí no s'hi diu res de cap visita papal.

Enllaços i llengua

Una altra font d'interès és CatReligió, que observa el fet religiós a Catalunya des d'una mirada confessional i que proporciona enllaços variats, més enllà del catolicisme. Tenen un compte a Twitter amb no gaires seguidors però amb molta informació compartida.

Entre els enllaços referents a aquesta convocatòria, val la pena subratllar els recursos lingüístics que ofereix l'ésAdir, el portal que manté l'equip de lingüistes de les empreses de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA).

Com que internet serveix per comunicar-se, no hi falta tampoc qui veu en aquesta situació una oportunitat de fer diners i ofereix un apartament "a prop de la Sagrada Família". Potser no esperen el papa, però sí els turistes.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut