La quarantena de positius sense símptomes i contactes no vacunats es redueix a 7 dies

El Consell Interterritorial ha ratificat la decisió que ha pres per unanimitat la Comissió de Salut Pública i que serà vigent a partir d'aquest dijous
Irene Vaqué Reig Actualitzat
TEMA:
Covid-19

Les persones positives de covid-19 que no tinguin símptomes faran quarantenes més curtes, de 7 dies en comptes de 10. Ho ha aprovat per unanimitat la Comissió de Salut Pública, on estan representats tant el govern espanyol com les autonomies, i ho ha ratificat després el Consell Interterritorial.

El canvi s'aplicarà a partir d'aquest dijous, és a dir, per als casos que es diagnostiquin des d'aquest 30 de desembre. No té, per tant, efectes retroactius.

La decisió és per a les persones que no tinguin símptomes i també per als contactes estrets no vacunats, que són els que ara estan obligats a fer l'aïllament. No caldrà fer-se un test per donar per acabada la quarantena.

"La reducció de la quarantena de 10 a 7 dies per les persones positives de covid és sense símptomes. No s'exigeix una prova per posar fi a l'aïllament", ha resumit la ministra de Sanitat, Carolina Darias.

En cas de tenir símptomes, caldrà fer els 10 dies establerts:

"Les persones que tenen símptomes hauran d'esperar el període anterior. Només s'ha establert una reducció del període a 7 dies per a les persones que no presentin símptomes."

 

El motiu de la reducció de la quarantena

Sanitat diu la retallada respon a la reducció del període d'incubació del virus, és a dir, a l'escurçament del temps que passa des del contacte fins que es desenvolupen símptomes de la infecció.

Això és el que ha argumentat Cristóbal Belda, director de l'Institut Carlos III i membre de la Comissió de Salut Pública, que ha demanat sentit comú:

"El que presenti símptomes el que està és malalt. Intentem aplicar el sentit comú. Quan sabem que els períodes d'incubació són més curts, això permet al que no té símptomes tenir un període d'aïllament de 7 dies. Ara bé, el que té símptomes el que passa és que està malalt. Per tant, com el que ha de fer és no tenir contacte amb ningú a qui pugui contagiar."

La incidència acumulada a 14 dies s'ha duplicat respecte l'última setmana a Espanya (EFE/Enric Fontcuberta)

Darias ha remarcat que la decisió s'ha pres de forma unànime a la Comissió després la ponència d'Alertes del Ministeri es pronunciés i digués que "no veia malament" la possibilitat dels 7 dies, encara que sense concretar-ho.

Finalment, el canvi l'ha confirmat el Consell Interterritorial de Salut d'aquest dimecres a la tarda, que també ha acordat limitacions d'aforament als recintes esportius, del 75% a l'exterior i del 50% en interiors.

L'anunci significa un canvi d'estratègia a l'hora d'abordar aquesta sisena onada, coincidint amb l'elevada taxa de vacunació, també de dosis de reforç als més grans, i de l'expansió de la variant òmicron. I el creixement de la circulació del virus avançar amb un augment del 10% diari.

Darias ha indicat que la incidència a 14 dies s'ha duplicat respecte la setmana passada i que l'òmicron ja és la variant majoritària.

També que el grup amb més incidència ara no és el dels menors d'11 anys, sinó la franja de 20 a 29 i la de 30 a 39 anys.


La mateixa quarantena que al Regne Unit

La reducció és menor de la que han aprovat països com els Estats Units o Grècia, on és de 5 dies, però iguala la del Regne Unit. A Itàlia estudien deixar-la en una forquilla d'entre 3 i 5 dies a partir del gener.

Les últimes hores diverses comunitats autònomes -entre aquestes, Madrid o Andalusia- havien demanat sumar-s'hi.

L'argument és que la variant òmicron -predominant aquesta sisena onada- provoca més contagis, però més lleus.

Aquest dimecres al migdia, quan la incidència acumulada és de 1.360 casos per cada 100.000 habitants, Pedro Sánchez ha apuntat un altre motiu a favor de la reducció de les quarantenes. Ha assegurat que cal tenir en compte "la salut pública, la salut mental i el creixement econòmic del país". Tot i això, no ha volgut avançar si s'acabaria aprovant o no.

Catalunya demana més evidència científica

Des de Catalunya, la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, ha afirmat també aquest dimecres que no s'hi oposarien.

I aquest és el posicionament que ha defensat la Generalitat un cop confirmada la decisió. Salut ha afirmat que no s'hi ha mostrat en contra, però ha defensat davant les altres autonomies que es reforci i recopili més evidència científica que "permeti el correcte establiment d'aquest canvi de protocol".

Segons Salut, és una petició que han subscrit altres comunitats i la mateixa ponència d'Alertes del Ministeri.

Els vacunats ja no fan quarantenes

En pocs dies, la Generalitat ha passat de defensar la quarantena de 10 dies tant per als contactes vacunats com per als que no ho estan, a fer marxa enrere i acatar que només sigui obligatòria si no es té la pauta completa i, ara, a escurçar-la als asimptomàtics.

És la segona vegada que es redueix el temps dels aïllaments per covid. A l'inici de la pandèmia, farà gairebé dos anys, les quarantenes es van fixar en 15 dies. El setembre de l'any passat, es van reduir a 10.

La reducció de la quarantena arriba quan la variant òmicron ja és majoritària a Catalunya (EFE/Alejandro García)


Espanya supera per primer cop els 100.000 casos diaris

La corba de contagis continua escalant i aquest dimecres, per novè dia consecutiu, Espanya ha registrat un altre rècord i ha superat per primer cop la barrera dels 100.000 positius. En concret, en les últimes 24 hores s'han notificat 101.760 casos nous.

Això ha fet que la incidència acumulada a 14 dies hagi posat fins als 1.508 casos per 100.000 habitants.

La taxa de positivitat, que perquè l'epidèmia estigués controlada hauria d'estar per sota del 5%, se situa en el 20,3%.

En l'últim dia s'han notificat 82 morts per coronavirus.

Navarra és la comunitat amb més incidència i Madrid que la suma més positius nous, però Catalunya és la que registra més ocupació de les UCI, amb un 37,5%, gairebé el doble que la mitjana estatal.


100% de la variant òmicron

La doctora Cabezas ha afirmat que les mostres d'òmicron seqüenciades a Catalunya ja són gairebé del 100%, una substitució ràpida, "com s'ha vist en altres països". La repercussió assistencial d'aquesta onada "té menys ingressos hospitalaris".

"Els contagiats d'òmicron tenen la probabilitat d'ingressar dividida per dos o més; el mateix passa a l'UCI, amb una probabilitat dividida per 3", ha dit.


Gran pressió als CAP

Les dades de Catalunya mostren una incidència "que ha crescut de manera vertiginosa". Hi ha moltes diferències per edat: "El grup que majoritàriament té una incidència alta és el de 20 a 29 anys".

A l'atenció primària hi ha una allau de consultes. Van ser més de 61.000 dilluns i més de 52.000 dimarts. Aquesta pressió assistencial tan alta a la primària no s'havia produït a la cinquena onada.

Per avisar d'un positiu en un test d'antígens fet a casa, es pot fer "telemàticament al web La Meva Salut o trucant telefònicament al CAP, al 061". Segons la directora del Servei Català de la Salut, Gemma Craywinckel, es treballa per tenir "un punt unívoc" per comunicar els positius.

Pel que fa a una "possible picaresca" en les baixes mèdiques, "s'ha d'assumir aquest risc". Craywinckel espera que la població respongui amb "honestedat i coherència".

 

 

ARXIVAT A:
Covid-19 Òmicron Coronavirus
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut