Les ràdios musicals hauran d'ampliar l'oferta en català o aranès a partir del 2026
Hauran de programar en aquestes llengües el 25% de les cançons emeses a partir de l'1 de gener del 2026, amb un període d'adaptació
Les ràdios musicals de Catalunya hauran de programar el 25% de la música en català o aranès a partir de l'1 de gener de 2026, segons ha acordat el Consell Audiovisual de Catalunya (CAC) de manera unànime. Amb aquesta ordre es dona compliment al que disposa la Llei de Política Lingüística.
D'aquesta manera, el CAC posa data de caducitat a les adaptacions específiques que tenien fins ara les ràdios musicals que emeten a Catalunya, que rebaixaven la quota fins a valors que van del 20 al 2%.
El 2025, un any de transició
Les emissores disposen de tot un any per començar a adaptar-se. Durant aquest període, ja hauran d'incrementar la quota de manera proporcional -depenent de les adaptacions específiques amb les quals compta cada emissora- fins a arribar al 25% acordat. En aquest sentit, es fixaran uns percentatges transitoris per a cada prestador, que seran vigents durant tot el 2025.
En la resolució adoptada, el ple del CAC, celebrat dimecres a Amposta, constata "el creixement de la producció de música cantada en català, professionalitzada i diversificada en estils i gèneres", i defensa que cal garantir una "presència adequada de cançons produïdes per artistes catalans en la programació de música cantada".
La regulació de la música cantada en català
Les obligacions sobre l'emissió de música cantada en català estan fixades a la Llei 1/1998, de 7 de gener, de política lingüística, i la Llei 22/2005, de 29 de desembre, de la comunicació audiovisual de Catalunya.
En concret, la Llei 1/1998 de política lingüística estableix que els prestadors de serveis de ràdio han de garantir que en la programació de música cantada hi hagi una presència adequada de cançons produïdes per artistes catalans en què, com a mínim, el 25% siguin interpretades en català o aranès.
El CAC va aprovar la primera instrucció sobre aquesta matèria el 2004, la va modificar el 2007 i en va actualitzar alguns aspectes el 2018.
L'acord d'ara s'ha pres després de reunir un conjunt d'opinions del sector de la producció musical i del sector audiovisual.
- ARXIVAT A:
- Català