Les recomanacions per triar llibres aquest Sant Jordi 2019

Les recomanacions per triar llibres aquest Sant Jordi 2019

L'elecció de diversos editors de narrativa en català, castellà, estrangera i no-ficció

Actualitzat

 

Llibres recomanats de narrativa en català


Les recomanacions d'Esther Pujol, editora d'Enciclopèdia Catalana

"Digues un desig", Jordi Cabré (Enciclopèdia Catalana) Premi Sant Jordi 20018

 

Un escriptor famós descobreix que el llibre més venut del dia de Sant Jordi és la seva autobiografia. Però ell no l'ha escrit, tot i que el seu nom apareix a la coberta. Qui l'ha suplantat? Per què? I què hi diu? Quins secrets revelarà?

 

"Les millors vacances de la meva vida", Neus Canyelles (Empúries)

 

Hi ha moments a la vida en què només ens venen al cap les coses dolentes que ens han passat, fins que arriba el dia en què l'únic que desitgem és desaparèixer. Per sort, les maneres de provar-ho i d'aconseguir-ho són molt diverses. La protagonista d'aquest llibre n'és un exemple. Fins que arriba el moment en què cau definitivament, i ja no sap com aixecar-se.

 

Les recomanacions de Josep Lluch, editor de Proa

"Tres assaigs", Jaume Cabré (Proa)

 

Des del coneixement de qui fa dècades que dona respostes i solucions al procés creatiu, Jaume Cabré ha escrit tres textos testimonials i teòrics que són un tresor per a qualsevol amant de la literatura i de l'art. Són textos escrits amb la complicitat de qui es reconeix, abans que res, com un lector, com un oient, com un espectador.

 

"Sis nits d'agost", Jordi Lara (Edicions de 1984)

 

El sis d'agost de 2007, un home va sortir de Barcelona i va pujar a la muntanya per morir-hi sol. Aquell mateix dia complia 75 anys; es deia Lluís Maria Xirinacs i tenia una llarga trajectòria pública com a lluitador per les llibertats i filòsof pacifista. Per què ho va fer? Era un suïcidi o era una altra cosa?

 

Les recomanacions de Maria Bohigas, editora de Club Editor

"Tots els contes. Volum3", Víctor Català (Club Editor)

 

Serenament, en 29 contes publicats entre 1902 i 1907, Caterina Albert passeja els ulls pels racons foscos i fa servir tots els diamants de la llengua per dir les mil i una formes que pren la violència en la societat que coneix.

 

"Persecució", Toni Sala (L'Altra editorial)

 

Vaig sortir un any amb un home, fins que vaig saber que havia matat la seva dona. Va dir-m'ho ell mateix. Feia deu anys, amb un ganivet, i havia passat per la presó. No vaig poder escoltar-lo més. El vaig acompanyar fins a la porta, li vaig donar la jaqueta i ell va obrir i va marxar.

 

Les recomanacions d'Eugènia Broggi, editora de L'Altra Editorial

"La mort lenta", Xavier Mas (L'Altra Editorial)

 

Una novel·la que narra la vida de dos germans orfes de pare i mare en un barri de Barcelona, i retrata amb una sorprenent profunditat d'ànima el final de la primera joventut.

 

"Ariel i els cossos", Sebastià Portell (Empúries)

 

Quan li pregunten si és un home o una dona, Ariel no sap què respondre. Li han dit que té un cos i que aquest cos podria arribar a estimar-se amb altres cossos, però la vivència d'Ariel sempre és una altra. "Ariel i els cossos" és la història d'un personatge que existeix i que estima d'una manera diferent, esquiva, sempre provisional i desconcertant. Un homenatge als amors que no arriben a néixer i als amors que, un cop nascuts, viuen tocats de mort per sempre.

 

Llibres recomanats de narrativa en castellà

 

Les recomanacions d'Anna Soldevila, editora de Destino

"Los crímenes de Alicia", Guillermo Martínez (Destino) Premi Nadal de novel·la 2019

 

Novel·la policíaca de trama aparentment clàssica. Es basa en la història d'un estudiant de matemàtiques argentí que, com ell, viatja a Oxford. Allà es troba amb el cadàver d'una dona gran i el desafiament matemàtic de l'assassí. Així, inicia, paral·lelament amb la policia, la seva investigació.

 

"Ordesa", Manuel Vilas (Alfaguara)

 

Crònica íntima de l'Espanya de les últimes dècades, però també sobre tot el que ens recorda que som éssers vulnerables. Una novel·la que parla de la necessitat d'aixecar-nos i tirar endavant quan res fa pensar que sigui possible, quan gairebé tots els llaços que ens unien a la resta han desaparegut o els hem trencat. I sobrevivim.

 

Les recomanacions de Jan Martí, editor de Blackie Books

"Vozdevieja", Elisa Victoria (Blackie Books)

 

Té 9 anys. Es diu Marina, però a l'escola li diuen Vozdevieja. Aquest estiu, a Sevilla, el primer després de l'Expo del 92, és tan llarg i sec que ella no sap si riure o plorar. Si vol que tot canviï i tot segueixi igual. Perquè encara juga amb nines Chabel, però ja mira revistes d'adults. Perquè la seva mare està malalta, i ella ja s'imagina en un convent, envoltada d'orfenetes. Perquè tothom, inclòs el seu pare, insisteix a desaparèixer.

 

"Game boy", Víctor Parkas (Caballo de Troya)

 

Un llibre de ficció, assaig i privilegi. No és una recopilació de columnes d'opinió sagnants, ni tampoc una novel·leta generacional sobre el declivi de les masculinitats tòxiques, ni encara menys un conjunt de relats endimoniadament pop. És tot això alhora, a més de la confirmació que el seu autor s'ha convertit en un dels crítics més voraços del panorama literari espanyol.

 

Les recomanacions de Miguel Aguilar, editor de Penguin Random House

"Mañana tendremos otros nombres", Patricio Pron (Alfaguara) Premi Alfaguara de novel·la 2019

 

Viuen a Madrid, actualment. Ella és arquitecta, té por de fer projectes de futur i busca alguna cosa que no pot definir. Ell escriu assaigs, fa quatre anys que és al seu costat i mai va pensar que es veuria un altre cop solter, en un "mercat" sentimental del qual ho desconeix tot. Per les escletxes del seu ensorrament com a parella entren les amistats, els seus consells i les seves vides, sovint amb més dubtes que certeses. És la generació Tinder.

 

"Mudar de piel", Marcos Giralt (Anagrama)

 

Imaginem nou narradors reunits per explicar cadascun, sense callar res, una història rellevant de la seva vida. Històries d'infància compartides amb els seus pares i germans, o històries recents del seu passat, viscudes amb la parella i els fills.

 

Les recomanacions d'Isabel Obiols, editora d'Anagrama

"La noche fenomenal", Javier Pérez Andújar (Anagrama)

 

L'equip d'un programa de televisió dedicat a fenòmens paranormals descobreix que uns fets anòmals, fins ara mai registrats, es fan realitat a la mateixa Barcelona des d'on emet. Al mateix temps, la ciutat és assotada sísmicament per la meteorologia i per la irrupció sobtada de personatges procedents d'una altra Barcelona.

 

"Kentukis", Samanta Schweblin (Literatura Random House)

 

Gairebé sempre comença a les llars. Ja se'n registren milers de casos a Vancouver, Hong Kong, Tel-Aviv, Barcelona, Oaxaca... i s'està propagant ràpidament a tots els racons del món. No són mascotes ni fantasmes ni robots. Són ciutadans reals, i el problema –ho diuen a les notícies i ho comparteixen a les xarxes- és que una persona que viu a Berlín no hauria de poder passejar-se lliurement pel menjador d'algú que viu a Sydney.

 

Llibres recomanats de narrativa estrangera

 

Les recomanacions d'Aniol Rafel, editor d'Edicions del Periscopi

"La passió", Jeanette Winterson (Edicions del Periscopi)

 

En una Venècia màgica i tràgica, la Villanelle, amant de la nit i filla d'un gondoler, neix amb una particularitat: els peus palmejats. Treballa de crupier al casino de la ciutat, on coneixerà la dona casada a qui entregarà el seu cor, i també el seu futur marit, un home ferotge que acabarà venent-la a les tropes napoleòniques. Amb elles arribarà fins a la gelada Rússia, on es trobarà amb en Henri, un jove soldat crèdul i innocent.

 

"Germà", David Chariandy (L'Altra Editorial)

 

Som a l'estiu de 1991, en plena onada de calor. El Park és un complex d'edificis baixos, cases adossades i blocs de pisos de formigó on viuen milers de persones que lluiten per trobar feina, cuidar-se els uns als altres i qui dia passa, any empeny. Com molts dels seus veïns, Michael i Francis són fills d'immigrants: el pare va desaparèixer i la mare va venir de Trinitat amb el somni de convertir-se en infermera i, en canvi, combina tres feines, viatja en autobusos durant hores i torna a casa tan esgotada que de vegades no pot ni dormir. Mentre ella lluita per tirar endavant, els seus fills Michael i Francis aprenen els codis per sobreviure al Park.

 

Les recomanacions de Josep Cots, editor d'Edicions de 1984

"Les trifulgues d'Arthur Less", Andrew Sean Greer (Edicions de 1984)

 

L'Arthur Less està a punt de fer cinquanta anys i la seva vida és francament millorable. Segons ell mateix, deu ser el primer homosexual de la història que es fa vell o, si més no, així és com ho viu. És escriptor, però la seva carrera literària ha sigut un autèntic fracàs i, de fet, encara no s'ha assegut mai en cap avió al costat d'algú que conegués els seus llibres. I, per si amb això no n'hi hagués prou, el nòvio que va tenir durant nou anys l'acaba de convidar al seu casament.

 

"Vetlles en un veïnat de Dikanka", Nikolai Gógol (Males Herbes)

 

Relats del jove Gógol ambientats en un poble de la Ucraïna del segle XIX. Firaires, cosacs, comerciants, bruixes i el dimoni són protagonistes d'escenes, gairebé totes, macabres.

 

Les recomanacions de Rosa Rey, de l'Angle Editorial

"L'única història", Julian Barnes (Angle Editorial)

 

"Què preferiríeu: estimar molt i patir molt, o estimar poc i patir poc? Vejam, em penso que, al capdavall, és l'únic dilema vàlid." Amb aquest dilema arrenca la novel·la, i és que el primer amor té conseqüències per a tota la vida, però en Paul, amb dinou anys, no en sap res, de tot això. En té prou que ell i la senyora Macleod, de quaranta-vuit, s'estimin obviant les convencions socials, els pares d'ell i, fins i tot, el marit d'ella.

"La dansa del rellotge", Anne Tyler (Proa)

 

Anys després que el seu primer marit morís en un accident de cotxe, la Willa rep la trucada d'una veïna de l'antiga parella del Sean, la Denise. La dona li explica que la Denise ha rebut un tret a la cama i que algú ha de cuidar la Cheryl, la filla de la Denise. La Willa viatja a Baltimore, es fa càrrec de la nena i, en contra de tot pronòstic troba, en aquesta família monoparental que no té res a veure amb ella, una nova raó de viure i el seu veritable lloc al món.

 

Les recomanacions de Luis Solano, editor de Libros del Asteroide

"Sigo aquí", Maggie O'Farrell (Libros del Asteroide)

 

Un part es complica més del que és raonable. A una nena li diagnostiquen una malaltia incurable que la té al llit durant més d'un any. Una adolescent és agredida per un estrany mentre passeja pel camp. L'avió amb què una jove viatja a l'Àsia es precipita al buit. Una dona se salva pels pèls de ser atropellada. Disset frecs a frecs amb la mort. Disset moments clau en la vida de l'autora.

 

"Corazón que ríe, corazón que llora", Maryse Condé (Impedimenta)

 

No és fàcil viure entre dos mons i la Marise ho sap. A casa, a l'illa caribenya de Guadalupe, els seus pares es neguen a parlar crioll i s'enorgulleixen de ser francesos de soca-rel. Però quan la família visita París, la petita se n'adona de com els blancs la miren per damunt de l'espatlla.

 

 

 

Llibres recomanats de no-ficció

 

Les recomanacions de Joan Sala, editor de Comanegra

"Lila: història gràfica d'una lluita", Toni Galmés, M. Àngels Cabré (Comanegra)

 

L'onada feminista que vivim ha arribat per capgirar-ho tot. L'eclosió internacional del moviment MeToo, combinada amb la indignació contra la violació de La Manada i el seu judici amb pena aigualida, va ser el detonant definitiu perquè el feminisme omplís els carrers de ràbia. Darrere de tanta ràbia, hi trobem també una font de creativitat gràfica de primera magnitud, en què il·lustradores d'arreu han posat el seu talent al servei d'una lluita de segles.

 

"3 nits de torb i 1 cap d'any", Jordi Cruz (Símbol)

 

Un relat intens de l'episodi de torb que va assolar el Pirineu, de forma terrible i sobtada, els darrers dies de l'any 2000. El vent, la neu i una baixada brusca de les temperatures van provocar la tragèdia de muntanya més important que es recorda al Pirineu català. Diversos grups d'excursionistes s'hi van trobar atrapats, sobretot al voltant del cim del Balandrau. Amb un ritme àgil i viu que atrapa el lector, aquest llibre és la narració, hora per hora, d'aquells dies i les seves nits.

 

Les recomanacions de Montse Ayats, editora d'Eumo

"L'escola importa", Enric Prats (Eumo)

 

Pensar l'escola d'avui és imaginar l'educació del futur. Aquesta és, potser, l'única certesa que ens dispensa Enric Prats en aquestes notes plenes d'interrogants i provocacions. Si ens quedem clavats en una educació del passat, no satisfem les necessitats i els anhels de les criatures d'avui; com tampoc no ho fem si eduquem només pensant en el present efímer.

 

"Jo acuso", Émile Zola (Angle)

 

L'any 1894, Alfred Dreyfus, un capità francès, jueu i alsacià, va ser acusat d'haver lliurat secrets militars a Alemanya. Amb proves molt poc consistents, un tribunal militar el va apartar de l'exèrcit i el va desterrar a l'Illa del Diable. Dos anys després, es van conèixer indicis sòlids de la innocència de Dreyfus, un simple cap de turc pels seus orígens i la seva religió.

 

Les recomanacions de Laura Huerga, editora de Raig Verd

"Per què les dones salvaran el planeta?", diverses autores (Raig Verd)

 

L'empoderament de les dones pot transformar les possibilitats d'aconseguir la sostenibilitat ambiental? Aquest llibre pretén respondre afirmativament a la pregunta amb assajos i entrevistes que no només volen provocar una reflexió, sinó també una acció col·lectiva per canviar-ho tot. Reunim veus destacades dels moviments feministes i ecologistes internacionals per evidenciar que la igualtat de gènere és imprescindible per a l'acció climàtica.

 

"La mirada lúcida", Albert Lladó (Anagrama)

 

Partint de les reflexions d'Albert Camus sobre com exercir l'ofici de periodista, l'autor llança una proposta basada en quatre punts cardinals: lucidesa, desobediència, ironia i obstinació. Aborda els grans reptes del periodisme actual, entre els quals hi ha la resistència a les "fake news" i la propaganda que l'intenta colonitzar, les amenaces de la informació a través de les xarxes socials...

 

Les recomanacions de Miquel Adam, editor d'Ara Llibres

"Contes des de la presó", Oriol Junqueras (Ara Llibres)

 

Tots els contes d'Oriol Junqueras als seus fills: trenta-set històries bellament il·lustrades per una trentena d'artistes de casa nostra. Llegendes, curiositats científiques, experiments, històries i paraules de tendresa que els ha transmès a través de cartes. El resultat és una lliçó de saviesa, dignitat i amor. Un homenatge preciós als fills i a la vida.

 

"Escriure, memòries d'un ofici", Stephen King (L'Altra Editorial)

 

Poques vegades un llibre ha estat tan clar, tan útil i tan revelador com aquest assaig sobre l'ofici d'escriure, que comença amb la peculiar infància de Stephen King, que ja de ben petit va mostrar un interès inusual i precoç per l'escriptura, i ofereix al lector, a partir d'una sèrie de records d'adolescència i de joventut, una mirada amena i divertida sobre la seva formació.

Busques recomanacions de literatura infantil i juvenil? Clica aquí!

ARXIVAT A:
Sant Jordi
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut