Les reserves d'aigua, en caiguda lliure: els pantans es buiden molt ràpidament
Les reserves dels pantans a Catalunya estan al 41%, 8 punts menys que fa un mes
Les reserves d'aigua als embassaments estan en una situació dramàtica, però a més cauen a un ritme molt alt. Ara mateix els pantans de les conques internes estan al 41% de capacitat. Fa un mes estaven al 49%.
Les pluges de tarda dels últims dies han ajudat a alentir el descens i a allunyar, de moment, les restriccions d'aigua als municipis que depenen del sistema Ter-Llobregat. Malgrat tot, encara es consumeix més aigua de la que cau.
Un cas paradigmàtic és el pantà de Sau, a Osona. L'1 de juny estava al 60% de capacitat. En un mes va passar al 52% i l'1 d'agost va caure fins al 41%. Avui està al 37%.
I als embassaments que depenen de la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre, la situació també és preocupant. En conjunt, es troben al 44% de la seva capacitat, però en el cas del pantà de Canelles, a cavall entre Catalunya i l'Aragó, a la conca del riu Noguera Ribagorçana, les reserves se situen al 35%.
Aquest embassament és el de més capacitat d'aquesta conca, amb 680 hectòmetres cúbics d'aigua. Avui, Canelles n'emmagatzema 241.
Radiografia dels pantans
Dels nou embassaments que hi ha a Catalunya, set són gestionats per l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) de la Generalitat (Darnius Boadella, Sau, Susqueda, Foix, la Llosa del Cavall, Sant Ponç i la Baells).
La majoria estan per sota del 40% de la seva capacitat, com el de Darnius (39,19%), Sau (37,35%), la Baells (37,26%), la Llosa del Cavall (31,59%), Riudecanyes (32,72%) i Siurana (9,86%).
En millor situació estan Sant Ponç (65,12%), Foix (77,56%) i Susqueda (47,10%), tot i que molt per sota de com estaven fa només un any, quan Susqueda estava al 84,92% de la seva capacitat i Sau, al 73,96%, segons han indicat les mateixes fonts.
Per la seva banda, la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre, en el seu informe mensual del passat mes de juliol, indica que les aportacions de pluja acumulades en els mesos de maig, juny i juliol es troben en mínims històrics des del 1980.
Encara sort de les dessaladores
Per als experts la situació és preocupant, però no crítica, i hi veuen cert marge perquè arribin les pluges i millorin les perspectives. Això sí, la situació seria molt diferent, diuen, sense l'aigua que aporten les dessalinitzadores.
I és que, precisament, les dues dessaladores que hi ha a Catalunya, la del Llobregat i la de la Tordera, estan treballant a un ritme mai vist.
Si habitualment funcionaven al 20 o 30% de la seva capacitat, des de dilluns passat ho fan ja al 90%. Aporten 2,2 metres cúbics per segon (uns 190.000 m3/dia).
Aquest és el volum màxim produït d'aigua dessalinitzada de la història, per intentar allargar al màxim possible les reserves dels embassaments.
David Saurí, del grup de Recerca en Aigua del Departament de Geografia de la UAB, apunta que la dessalinització és la gran diferència amb l'última gran sequera, la del 2008.
"Sense la dessalinització, probablement ara podríem estar ben a prop del 20% com estàvem fa quinze anys."
Drons per denunciar la situació de sequera
Fins a 32 pilots de drons s'han unit de manera altruista per documentar l'evolució dels pantans catalans i conscienciar, amb l'impacte de les imatges, de la sequera.
El projecte va néixer el 27 de juliol impulsat pel balaguerí Carles Rabadà, però compta amb pilots de tot Catalunya per poder captar imatges aèries dels 28 pantans registrats per l'Agència Catalana de l'Aigua.
Publiquen les imatges a les xarxes, a Instagram o Twitter, al compte "La Sequera del 22". Aquest és una de les últimes publicacions amb l'estat de les reserves que han fet:
- ARXIVAT A:
- SequeraOnada de calor