Les residències d'avis, els espais de més risc pel coronavirus

Els centres demanen que els arribin aviat suports sanitaris i de prevenció perquè el contagi i la preocupació avancen de pressa
Marta Arrufat i Trigàs / Oriol Esteve Gracia Actualitzat
TEMA:
Coronavirus

El col·lectiu de les persones grans és el que més preocupa ara mateix. Sobretot els que estan en residències, per la gran concentració de gent vulnerable.

Ha quedat palès amb la mort de 17 avis i àvies en una residència de Madrid que la Fiscalia ja investiga. També en una residència de Tomelloso, amb 12 morts, una altra a Vitòria, amb 8 morts, i en una d'Olesa de Montserrat. La situació és molt complicada, perquè es tracta de gent gran, aïllada i malalta.

A la residència municipal d'Àger, per exemple, hi viuen habitualment 32 persones. Aquest dimecres, quatre són a l'hospital, dues perquè són positives i dues més per sospitoses.

La residència l'han partit en dos: en una banda, els simptomàtics, i els sans, a l'altra. Dels treballadors, set són a casa amb símptomes i set cobreixen tots els torns. Estan al límit. Han fet una crida als restaurants del poble perquè els enviïn menjar.

Les residències de gent gran tenen la suma de tots els riscos junts: persones d'edat avançada, acostumen a tenir malalties cròniques, tenen contacte molt estret amb altres residents i amb els cuidadors i estan en un entorn tancat.

El Departament d'Afers Socials no confirma quantes residències tenen residents o personal que ha donat positiu.

De moment, tenen material per atendre els contagiats de Covid-19, però saben que s'acaba de pressa i no tenen data per a l'arribada de més equips de protecció individual, els EPIS, amb bates, mascaretes, ulleres i guants.

Cinta Pasqual, presidenta de l'Associació Catalana de Recursos Assistencials, reclama celeritat.

"Esperem que sigui ràpid. Sí que és cert que la màxima preocupació en aquests moments és que tinguem material als centres: mascaretes i tot el material necessari per poder treballar. La gran pregunta és quan arriba el material de protecció, quan arriben els EPIS."

Aplicar mesures de distanciament i aïllament en una residència és molt complex, com explica Glòria Soler, gericultora de Cugat Natura Fiatc residències.

"És molt difícil aïllar una persona. De fet, ho fem quan s'ha de fer però és molt complicat perquè tenim moltes habitacions que són dobles i aleshores hem de moure el company. I tenim espais comuns. Els menjadors, evidentment, ells no els podran fer servir."

Natàlia Castillo, directora de Cugat Natura, destaca a més el malestar que comencen a sentir els residents.

"Els avis estan vivint amb preocupació i no saben què passa. No tenen l'al·licient que les famílies els vinguin a veure."

Als centres on hi ha algun cas positiu han confinat els residents que hi poden haver tingut contacte a les seves habitacions. Amb positius o sense, la vida per als residents està sent especialment difícil.

Maria Ruiz té l'àvia en una residència.

"És una situació de trencament total de la seva rutina diària. A part de la por que puguin tenir de tota la informació que reben, de la perillositat. És difícil de concebre un canvi que representa viure aquesta situació així."

Per protegir al màxim que entri el virus a més residències, la setmana passada es van restringir al màxim les visites, es van suspendre les activitats de grups que venen de fora del centre i no es fan nous ingressos per tenir espais disponibles per si calen fer aïllaments.

ARXIVAT A:
Coronavirus
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut