Més restriccions d'aigua de boca al setembre si no plou: "El maig serà determinant"
- TEMA:
- Sequera
La sequera és el "problema més greu" que afronta el govern de la Generalitat i que ha d'encarar la societat ara mateix, segons ha reconegut aquest dimarts la portaveu, Patrícia Plaja, després del consell executiu.
"Abril i maig són generalment els mesos més humits", ha alertat, però les conques internes estan a una quarta part de la seva capacitat i si no plou les pròximes setmanes i mesos, l'estiu es presenta molt complicat. I "les previsions meteorològiques a curt i a mitjà termini no apunten un canvi de tendència", ha lamentat Plaja. De fet, ha afegit, la setmana actual serà de les més seques fins ara.
"Les pluges de maig seran determinants."
Tant, que al setembre, es podria arribar a un estat d'emergència, si les reserves baixen del 16%, que implicaria restriccions d'aigua de boca, entre d'altres, si no plou prou. L'estat d'emergència també implica que la limitació per habitant i dia passaria de 230 litres actuals a 200 litres per persona i dia, com a màxim.
I això que per tercer mes consecutiu, des del gener, s'ha reduït el consum d'aigua per habitant en 5 litres de mitjana per persona i dia i estem en una despesa d'aigua diària de 180 litres per persona.
"Malauradament, si no plou, si es manté aquest consum i malgrat totes les mesures d'eficiència i d'estalvi que està aplicant el govern, el país entrarà en estat d'emergència al setembre."
El director de l'Agència Catalana de l'Aigua, Samuel Reyes, ha recordat que cal estalviar aigua al màxim possible, "en una carrera de fons", per evitar mals majors si la pluja no arriba.
"El cabal del Ter a Ripoll i del Llobregat a Guardiola de Berguedà estan en mínims històrics dels últims 30 anys".
Una sequera que s'afegeix a l'alt risc d'incendi, que és extrem en alguns municipis des de l'abril, un fet que no passava des de fa 10 anys.
S'acaba el buidatge de peixos del pantà de Sau
La comissió de sequera també ha decidit aquest dimarts minimitzar l'alliberament d'aigua de Sau a Susqueda i deixar de treure'n peixos.
L'Agència Catalana de l'Aigua dona, doncs, per acabat l'operatiu per buidar de peixos l'embassament de Sau, una decisió que es va prendre per preservar la qualitat de l'aigua del pantà davant la reducció del seu cabal, que s'ha estat transferint cap a Susqueda.
Des de l'1 de març passat, s'han transferit un total de 13 hm³ entre els dos embassaments. L'alliberament d'aigua de Sau cap a Susqueda es mantindrà de moment, però a un ritme menor, després de constatar que la qualitat no està afectant la fauna piscícola.
De fet, ja fa setmanes que el traspàs de cabal entre els dos embassaments s'ha anat reduint, i ha passat d'1 hm³/dia a 0,2 hm³/dia, i a partir d'ara encara serà menor, i només s'alliberarà el mateix cabal que entri. També se seguiran fent controls per comprovar en tot moment la qualitat de l'aigua dels dos embassaments (Sau i Susqueda), així com la de totes les conques internes, per vigilar que es mantingui el màxim de qualitat possible malgrat la falta de cabal per la sequera.
Després d'un mes de treballs, s'han pescat 2,6 tones de peixos d'espècies invasores --concretament uns 4.000 peixos--, amb l'objectiu de preservar la qualitat de l'aigua de la conca del Ter. Tot i que s'han retirat les embarcacions de pesca que capturaven els animals, l'ACA encara pot disposar de dos vaixells tipus pelicà si en algun moment es detecta una alta mortalitat de peixos i cal tornar a actuar.
Aquest dilluns també s'ha anunciat que s'electrocutaran els peixos de l'Onyar per atrapar-los més fàcilment i traslladar-los al Ter, un entorn amb més aigua, per salvar-los de la sequera.
Les reserves dels embassaments a les conques internes de Catalunya, on viuen pràcticament 6 milions de persones, la majoria de la població, estan aquest dimarts al 26% de la seva capacitat. El més baix és el de Sau, que està al 6,62%, amb només 10,94 hm³ --quan l'any passat, per aquestes dates, estava al 61,35%--. Pel que fa al de Susqueda, a Osor, està al 39,35%, amb 91,68 hm³ dels 233 hm³ que té de capacitat, quan fa un any superava més del 50% --en concret, al 58,62%.
La part de la conca de l'Ebre que depen de l'estat --de la Conferència Hidrogràfica de l'Ebre-- i on l'ús de l'aigua és principalment agrícola, està al 36%.
Fa una setmana, també els regants del Canal d'Urgell van alertar de la gravetat de la situació que està provocant la sequera. La Comunitat de Regants va demanar als pagesos que no plantessin cereals d'estiu, perquè no hi ha aigua suficient per fer-los créixer, van alertar d'un possible tancament i no descarten demanar la declaració de zona catastròfica.
- ARXIVAT A:
- Sequera Crisi climàtica