Les televisions tallen el discurs de Trump en directe per desmentir-lo

Fins i tot la Fox, partidària dels republicans, corregeix les falses acusacions del president sobre la "corrupció" del sistema

Mar Vila PrunedaActualitzat

"Estem veient en directe el president a la Casa Blanca, però l'hem d'interrompre perquè ha fet unes declaracions falses." Així tallava el presentador de l'NBC Lester Holt la primera compareixença del president Donald Trump des del dia de les eleccions, aquest dijous a la tarda, passada la mitjanit a Catalunya.

No només l'NBC, sinó també les altres televisions amb més audiència als Estats Units, com l'ABC o la CBS, van interrompre la intervenció per desmentir el candidat republicà en les seves repetides acusacions de frau en el vot per correu i "tremenda corrupció". Un gest sense precedents en el sistema mediàtic nord-americà.

Fins i tot el corresponsal de la cadena Fox, alineada amb el partit republicà, intervenia en directe des de la mateixa sala de premsa on acabava de parlar Trump: "No hem vist res que constitueixi frau o abús del sistema."

En el seu discurs, Trump va acusar de frau electoral els estats governats per demòcrates amb "proves" que circulen per internet, i va rebutjar un cop més les lleis electorals del país, en concret que es puguin acceptar els vots per correu que arribin després de les eleccions si és que tenen el mata-segells del dia anterior dels comicis.

Aquest és el moment en què les diferents televisions "es veuen obligades a interrompre el president dels Estats Units i, a més a més, a corregir-lo", davant "d'una sèrie de falses acusacions i afirmacions sense fonament. I això no és prendre partit, és constatar els fets."

Els comptes pro-Trump que corren per la xarxa, gràcies als quals el president manté el pols al carrer, van difondre ràpidament la interrupció que les principals televisions del país van fer de l'emissió del discurs de Trump.

El president insisteix que guanyarà les eleccions "fàcilment" i "hi haurà molts litigis", mentre demana que s'aturi el recompte en els estats on té encara un avantatge i que continuï en aquells on està retallant distàncies amb Biden.

Amb la posició que manté el president nord-americà, doncs, tot indica que quan Biden s'adjudiqui algun dels estats clau on s'està ultimant el recompte, com Pennsilvània, Trump no acceptarà els resultats i recorrerà al Tribunal Suprem. A Geòrgia, la Fox ja confirma que Biden supera en vots a Trump.

L'esperança de Trump, a la xarxa

De moment, cap tribunal no ha acceptat les peticions de Trump perquè s'aturi el recompte.

Trump presenta com a proves rumors que circulen per Facebook, YouTube, Telegram o WhatsApp, i que alimenten fòrums ultraconservadors amb la tesi de Trump: hi ha una conspiració per afegir vots demòcrates amb l'excusa que són paperetes enviades per correu.

En aquest context de desinformació, Facebook ha tancat un grup pro-Trump amb 300.000 seguidors, anomenat "Atureu el robatori" i el nombre de seguidors del qual no parava de créixer.

(Reuters/Bing Guan)

L'estratègia de Trump també ha estat enviar correus electrònics als seus seguidors demanant aportacions econòmiques per a la batalla legal que volen emprendre els republicans.

La fractura entre els mitjans tradicionals i els mitjans "alternatius" sorgits a la xarxa s'està fent encara més evident, i més quan la Fox, que ha donat suport al mandat de Trump, va adjudicar Arizona a Biden quan encara no ha acabat el recompte.

Canals de pagament com la CNN o MSNBC, més liberals, també es posicionaven clarament en contra de la deriva del president Trump: "Quina nit més trista per als Estats Units".

 



El Washington Post, el New York Times i el Los Angeles Times també han desmentit el  president, i també diaris més generalistes com USA Today.


Atac frustrat a Filadèlfia

La policia de Filadèlfia està investigant un suposat pla per atacar aquest divendres a la matinada el Centre de Convencions de Pennsilvània, segons ha informat la cadena ABC. Hi hauria almenys un detingut.

Un grup de persones s'hauria traslladat des de Virgínia amb un totterreny cap a Pennsilvània per perpetrar un atac, enmig de la tensió a l'exterior dels centres on s'està fent el recompte electoral en diferents punts del país.

La Guàrdia Nacional dels Estats Units protegeix el Centre de Convencions de Filadèlfia
La Guàrdia Nacional dels Estats Units protegeix el Centre de Convencions de Filadèlfia, on es compten vots (REUTERS/Eduardo Munoz)
ARXIVAT A:
Eleccions Estats UnitsEstats UnitsTrump
Anar al contingut