Les terrasses d'Enric Granados tancaran una hora abans, però es manté l'estira-i-arronsa
A partir d'aquest divendres hauran de plegar a la mitjanit per reduir el soroll nocturn, una ordre que els veïns troben insuficient i la patronal vol portar als jutjats
A partir d'aquest divendres, les terrasses dels bars i restaurants del carrer Enric Granados de Barcelona hauran de tancar una hora abans: a la mitjanit els divendres, dissabtes i festius; i a les onze de la nit de diumenge a dijous.
Només en aquest carrer de l'Eixample hi ha 82 locals amb llicència per tenir taules i cadires a la vorera, que s'hauran de retirar més aviat. Totes les al·legacions presentades pels propietaris, una trentena, s'han desestimat.
El Butlletí Oficial de la Província de Barcelona (BOPB), on es poden trobar les ordenances, anuncis, edictes i disposicions de caràcter general, ja publica l'ordre de reducció horària de les terrasses per molèsties al veïnat en aquesta via anunciada per l'Ajuntament aquest estiu.
Aquesta zona de l'Eixample és un dels 11 punts de la ciutat on el soroll supera els límits legals permesos, amb registres que afecten la salut, segons els valors recollits pels sonòmetres instal·lats per l'Ajuntament.
A Gràcia ja pleguen abans
El mateix horari d'Enric Granados s'aplicarà, des d'aquest mateix dijous, a les terrasses de les places del Sol i Revolució, a Gràcia, "per raons d'ordre públic, convivència amb el veïnat i mediambientals".
De fet, a les places de la Vila i del Diamant, també al barri de Gràcia, la reducció horària va entrar en vigor fa tres setmanes, el 6 d'octubre passat. Totes quatre places es compten també entre els espais més sorollosos de la ciutat.
Tant a Gràcia com a Enric Granados, a l'Eixample, s'hi reforçarà el servei de neteja i també la presència de la Guàrdia Urbana, per controlar que es compleix la normativa i desallotjar els espais si hi ha comportaments incívics o massa soroll.
Els veïns no en tenen prou: "Se'ns nega el descans"
Enric Granados no és només una Zona Acústicament Tensionada en Horari Nocturn (ZATHN), segons la nomenclatura oficial, sinó també un carrer saturat de terrasses segons el veïnat i el consistori, que no ha renovat cap de les llicències extraordinàries atorgades durant la covid.
Dels 35 bars i restaurants d'aquest carrer als quals es va concedir una llicència de forma excepcional durant la pandèmia, 31 han demanat consolidar-la i a tots se'ls ha denegat la petició.
Els veïns, però, no en tenen prou. Denuncien que els és impossible descansar pel soroll nocturn de terrasses i locals d'oci i demanen "valentia política" per revertir la situació.
Desenes de persones han sortit a protestar aquest dimecres a la nit convocats per la Xarxa Veïnal contra el Soroll sota el lema "Silenci, el soroll mata" i tapant-se les orelles al mig del carrer:
Gràcies a tothom que ens ha acompanyat avui a la concentració a Enric Granados / Provença.
Xarxa Veïnal Contra el Soroll (XAVECS) (@XAVECSbarcelona) October 26, 2022
Gràcies tambè als mitjans de comunicació per difondre aquest neguit pel que fa anys que exigim que es respecti un dret fonamental: "el descans". pic.twitter.com/Qhi0XzUKgS
Es queixen que no poden dormir i que la falta de descans els afecta la salut, com han declarat en un manifest.
"No som un carrer avorrit, no som una ciutat avorrida ni veïns avorrits, som persones que vivim, treballem, gaudim i descansem. I el nostre descans, a casa nostra, que se'ns nega de manera sistemàtica, és fonamental, no està en joc, no està en venda. No negociem amb ell."
Entre les mesures que exigeixen a l'Ajuntament de Barcelona hi ha justament la retirada de les ampliacions de terrasses atorgades durant la covid i la reducció dels horaris de tancament, però van molt més enllà.
Volen tot l'oci nocturn en horaris europeus
També volen que aquesta reducció d'horaris de terrasses s'ampliï als locals d'oci nocturn, discoteques, bars musicals o qualsevol tipus d'esdeveniment públic o privat i a tota la ciutat, i els equipari als horaris europeus.
A més, reclamen més inspeccions a tots els locals, que siguin continuades i que vigilin el compliment estricte tant de l'ordenança de terrasses com de les lleis d'accessibilitat als carrers de la ciutat, més sancions als establiments infractors i que es retiri la llicència a qui incompleixi les normes de forma reiterada.
També demanen que s'obligui els locals a fer respectar el descans de veïns i veïnes i que hagin de tenir vigilància de seguretat privada.
Fa deu dies, la Federació d'Associacions Veïnals de Barcelona (FAVB) va enviar una carta a la tinent d'alcaldia d'Urbanisme, Janet Sanz, als regidors de districte i als grups municipals amb 15 mesures que creuen que l'Ajuntament podria prendre de forma immediata.
Un mobiliari més silenciós?
La FAVB també demana el compliment de l'article 6 de l'actual ordenança pel que fa a la tipologia de taules utilitzades, donat que "actualment es fan servir molts models que queden fora de la normativa i ocupen el doble o el triple de l'espai permès", i que s'identifiqui de forma clara l'espai autoritzat per a les terrasses, amb marques al paviment.
Justament pel que fa al mobiliari, l'Ajuntament ja estudia fer obligatori que les taules i les cadires tinguin taps de silicona i que les cadenes que asseguren els elements de les terrasses estiguin plastificades, per reduir la contaminació acústica.
El pla per reduir el soroll a les ZATHN també preveu la limitació de concerts i esdeveniments en carrers com Enric Granados.
El Gremi de Restauració portarà el cas als jutjats
Després de la protesta d'aquest dimecres, el Gremi de Restauració de Barcelona ha emès un comunicat en què assegura que "només una cinquantena" de persones de l'1,6 milions d'habitants que té la ciutat vol "un toc de queda".
El director del gremi, Roger Pallarols, ha assegurat que els manifestants "s'han tret la careta" aquesta nit i han deixat clares les seves intencions reals, que no són, diu, "una operació de microcirurgia" per reduir el soroll en els espais més molestos de la ciutat, sinó retallar l'horari a tot arreu, també en discoteques i bars musicals.
"S'han esvaït els dubtes: el seu model de ciutat és la Barcelona del toc de queda."
El gremi confirma que portarà el cas als jutjats, una decisió que ja havien anunciat.
Quan s'obri el termini per fer-ho, expliquen, presentaran recursos judicials contra totes les reduccions horàries que s'imposin en qualsevol punt de la ciutat.
Pallarols també ha anunciat que demanaran auxili immediat al Síndic de Greuges davant el que consideren una allau d'irregularitats en la instrucció dels diferents expedients administratius.
L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha replicat al comunicat del gremi assegurant que les crítiques són "infundades" i que Barcelona sempre ha estat "molt generosa" amb el sector, però que també han de garantir el descans dels veïns:
"Estem a favor de la restauració, li hem donat suport i li continuarem donant suport, però no serà a costa del descans dels veïns."
Tant el gremi com els veïns acusen l'Ajuntament d'incomplir la normativa de terrasses, però per raons radicalment diferents.
Mentre els restauradors asseguren que el consistori ha trencat l'acord a què van arribar "per una incorrecta aplicació de la norma que crea un problema on no hi és", els veïns afirmen que hi ha "moltes ocupacions extres de voreres, amb més taules de les que tenen permís i horaris més amplis dels permesos", que són els que provoquen els conflictes amb el veïnat.
"Hi ha nits que no dormo més de tres hores", denuncia una veïna. "Aquí no es pot descansar ni de dia ni de nit."
Un grafiti reclama silenci al Raval
També al barri del Raval els veïns han decidit fer un pas més per denunciar el soroll i les molèsties que pateixen.
Denuncien que botellots, skaters i terrasses no els deixen descansar i han pintat un mural com a forma de protesta. Un grafiti reclamant silenci, que volen que es reprodueixi en altres zones sorolloses de la ciutat.