La major part dels ous s'han deixat a la mateixa platja, dins d'un espai protegit
La major part dels ous s'han deixat a la mateixa platja, dins d'un espai protegit

Les tortugues careta tornen a Catalunya: troben a Tarragona el primer niu de la temporada

Ha estat a la platja de la Savinosa, on s'han localitzat 114 ous: els experts constaten la predilecció d'aquesta espècie per les nostres costes, tot i que recorden que es deu al canvi climàtic

Enllaç a altres textos de l'autor

Clara Chavarria i Domingo

Periodista de Catalunya Ràdio a la demarcació de Tarragona

Actualitzat

Localitzat a Tarragona el primer niu de tortuga careta de la temporada a Catalunya. La troballa de més d'un centenar d'ous d'aquesta espècie amenaçada s'ha fet a la platja de la Savinosa, després que un banyista hagi donat l'avís a primera hora d'aquest divendres.

Poc després, diferents equips tècnics d'Acció Climàtica, el CRAM i l'Ajuntament de Tarragona s'han mobilitzat per traslladar els 114 ous que hi havia el niu a una zona més allunyada de l'aigua i més protegida d'una possible llevantada. Allà, s'han instal·lat unes tanques per delimitar l'espai de protecció.

Es busquen voluntaris que ajudin a vigilar la zona protegida al voltant del niu
Es busquen voluntaris que ajudin a vigilar la zona protegida al voltant del niu (3Cat / Clara Chavarría)

90 dels ous s'han deixat a la platja, i la resta es traslladaran per fer incubació artificial i garantir-ne la supervivència.

 

Les platges catalanes, lloc predilecte

Segons els experts, aquesta nova posta és una mostra més que la tortuga careta -o babaua- tria el Mediterrani occidental per fer les postes a causa de l'augment de temperatura de l'aigua

Helena Abella, del Centre Tecnològic Beta de la Universitat de Vic, confirma que el nombre de postes d'aquest tipus d'animals que es fan a les costes catalanes és major que en altres indrets.

"És habitual i passa, però la freqüència en què trobem aquestes postes grosses és més alta que en altres llocs de nidificació tradicionals com Grècia, Turquia o altres països del Mediterrani. La mitjana d'aquí és una mica superior."

L'any passat es van localitzar deu nius de tortuga careta a la costa catalana, la meitat dels quals eren al delta de l'Ebre. La resta estaven a Malgrat de Mar, Begur, Coma-ruga, Calafell i Viladecans.

Abella ha apuntat que equips científics de diversos països mediterranis treballen per gestionar aquest nou fenomen que s'ha traslladat a les nostres costes a causa del canvi climàtic.

La presència d'aquesta espècie a les nostres costes és un fenomen creixent lligat, en part, a l'escalfament del mar
La presència creixent d'aquesta espècie a les nostres costes està lligada a l'escalfament del mar (3Cat / Clara Chavarría)

S'espera que les tortugues neixin en un termini de dos mesos i, durant aquest temps, es demana la col·laboració de la ciutadania per fer la custòdia de forma voluntària del punt on reposen els ous a la platja de la Savinosa.

En cas de detectar una posta, es demana a la població que avisi de forma immediata al 112 i no molestar les tortugues ni trepitjar-ne els rastres.

 

 
 

ARXIVAT A:
Medi ambientEcologia
Anar al contingut