Les tractorades de pagesos bloquegen el centre de Brussel·les
- TEMA:
- Agricultura
Els pagesos han volgut fer sentir altre cop la seva veu a Brussel·les per reclamar més ajudes i menys burocràcia, i per rebutjar la "competència deslleial" d'importacions que no compleixen els estàndards europeus i els incompliments de la llei de la cadena alimentària.
Pagesos amb 900 tractors procedents de diversos països de la Unió Europea han bloquejat el barri on hi ha les principals institucions comunitàries.
La protesta l'han fet coincidir amb la reunió dels 27 ministres d'Agricultura de la Unió Europea per abordar la crisi del sector. De fet, hi ha hagut moments de tensió entre els agricultors i la policia, que intentava evitar que s'acostessin a la reunió del consell.
Alguns manifestants han cremat pneumàtics als carrers del voltant i la policia hi ha intervingut amb canons d'aigua.
El col·lapse que els pagesos han provocat a Brussel·les ha fet que les autoritats belgues hagin tallat el trànsit als principals carrers, i també han tancat les parades de metro pròximes i han restringit l'accés als edificis comunitaris.
Finalment, una representació d'agricultors ha estat rebuda a la seu del consell pel comissari d'Agricultura i el ministre del ram belga.
El ministre espanyol d'Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas, ha proposat als seus homòlegs europeus un gran pacte rural per simplificar càrregues administratives i algunes exigències mediambientals, així com exigir més controls per a les importacions de tercers països.
De la reunió dels ministres d'Agricultura no se n'esperen grans titulars, només un primer debat sobre les modificacions que proposa Brussel·les per intentar calmar el sector. Amb les eleccions europees d'aquí a quatre mesos, es dona per fet que les mesures no arribaran fins a la pròxima legislatura.
La Comissió Europea ha presentat el seu pla de mesures a curt termini, com reduir la burocràcia i relaxar els requisits mediambientals per accedir a les ajudes de la PAC.
Un gir de 180 graus
Uns 200 pagesos catalans han viatjat aquest dilluns a Madrid per protestar amb milers d'agricultors en una tractorada des del Ministeri fins a la seu de la Comissió Europea, des d'on han reclamat a la UE un gir de 180 graus en política agrària.
El portaveu d'ASAJA (Associació Agrària de Joves Agricultors), Pedro Barato, assegura que les polítiques comunitàries penalitzen el sector primari:
"L'actual política agrària comuna (PAC) porta a la ruïna el sector, perquè té menys diners, més papers, més obligacions i més prohibicions."
Els pagesos han reclamat les mateixes oportunitats i condicions de producció que els productes importats de tercers països, i han destacat la necessitat d'acords comercials més justos. El secretari general d'UPA (Fundació d'Estudis Rurals), Lorenzo Ramos, s'ha queixat de la nova PAC.
"No pot ser que la política agrària comunitària, que es va crear per garantir l'alimentació dels ciutadans de la UE a preus assequibles, sigui ara la pala que està expulsant la pagesia del camp per la burocràcia i per la imposició de normes que no tenen sentit."
Tractorades a la frontera dimarts i dimecres
Revolta Pagesa ha convocat marxes amb tractors a diversos punts de la frontera amb França, inclosa l'AP-7, per aquest dimarts i dimecres.
Aquesta nova mobilització arriba després de les protestes del sector agrícola i ramader a diversos països d'Europa que també van arribar a Catalunya, amb la tractorada històrica que va paralitzar el país i col·lapsar Barcelona el 7 de febrer.
- ARXIVAT A:
- Agricultura Unió Europea