Els membres del govern en funcions aplaudeixen Pedro Sánchez després de ser investit pel Congrés dels Diputats (EFE / Juan Carlos Hidalgo)
Els membres del govern en funcions aplaudeixen Pedro Sánchez després de ser investit pel Congrés dels Diputats (EFE / Juan Carlos Hidalgo)

Les travesses sobre els ministres del govern Sánchez, que s'anunciaran la setmana que ve

Encara són una incògnita els noms dels futurs ministres d'un govern de coalició entre PSOE i Unides Podem que tindrà tres vicepresidències

RedaccióActualitzat

Amb la investidura a la butxaca, Pedro Sánchez promet el càrrec davant del rei Felip VI, en un acte al palau de La Zarzuela, amb la Constitució i sense Bíblia ni crucifix. 

Pedro Sánchez promet el càrrec davant del rei Felip VI (Juan Carlos Hidalgo/EFE)

El president del govern espanyol i el monarca han tingut una breu conversa amb to distès. El rei ha dit a Sánchez després de prometre el càrrec: "Ha estat ràpid. El dolor vindrà després"

Fonts socialistes han indicat aquest dimarts que la composició definitiva del proper govern espanyol no s'anunciarà fins la setmana que ve. Encara queden serrells per tancar i, per tant, aquest divendres no hi haurà el primer Consell de Ministres del nou executiu, com es preveia.

Més enllà de les filtracions i les travesses, els noms del futur executiu són una incògnita i el suspens encara es mantindrà durant uns dies.

 

 

Tres vicepresidències

Després de 48 hores de les eleccions del 10 de novembre, Sánchez i Iglesias van tancar l'acord per al primer govern de coalició que té Espanya des de la II República. Des d'un primer moment va transcendir que l'organigrama del nou executiu passaria a tenir tres vicepresidències, a diferència de l'anterior govern Sánchez i els governs Rajoy, que només en tenien una.

Carmen Calvo ocuparia la vicepresidència política i Nadia Calviño seria la vicepresidenta econòmica. Calvo, que fins ara comandava les reunions amb la Generalitat, haurà de trobar l'equilibri amb Pablo Iglesias a l'hora de gestionar un dels principals reptes del nou executiu: el conflicte territorial, especialment la situació a Catalunya.

 

Sánchez i Calvo, aquest dimarts al Congrés (EFE / Mariscal)

 

Una altra de les prioritats principals del futur govern de coalició serà l'economia. Calviño continuarà al capdavant dels temes econòmics, però amb una cartera més àmplia. Serà la responsable de vigilar de prop que tots els ministres treballin per fer quadrar els números d'acord amb el que marca Brussel·les.

El secretari general de Podem, Pablo Iglesias, serà el vicepresident de l'àrea social. Segons les primeres informacions, la vicepresidència d'Iglesias tindrà una seu pròpia, fora del complex de La Moncloa, i en dependran els quatre ministeris ocupats per noms d'Unides Podem.

Calvo ocuparà la vicepresidenta primera; Iglesias, la segona, i Calviño, la tercera.

 

Pedro Sánchez després de ser investit aquest dimarts al Congrés dels Diputats (EFE / Juan Carlos Hidalgo)

 

Ministres amb la continuïtat assegurada

Durant els darrers dies, diversos ministres en funcions han evitat pronunciar-se sobre la seva continuïtat en el càrrec. Entre els noms que s'espera que continuïn hi ha  la titular d'Hisenda, María Jesús Montero, principal negociadora de l'acord amb Unides Podem. Al llarg de la propera legislatura, Montero haurà d'encarar el sistema de finançament de les comunitats autònomes.

A Montero, algunes travesses la situen com a propera portaveu de l'executiu, en substitució d'Isabel Celaá. Celaá, però, podria mantenir-se al capdavant de la cartera d'Educació.

 

Sánchez, fotografiat al Congrés després de ser investit president del govern (EFE / Juan Carlos Hidalgo)

 

També es preveu que continuïn al càrrec el ministre de Foment i secretari d'organització del PSOE, José Luis Ábalos, i també el responsable d'Interior, Fernando Grande-Marlaska.

Entre els noms que no s'assessegura que continuaran hi ha l'actual ministra de Sanitat, María Luisa Carcedo, o el titular de Cultura, José Guirao.

Tampoc apareix amb el lloc garantit a les travesses la ministra de Justícia, Dolores Delgado. Entre els noms que sonen per substituir-la hi ha Félix Bolaños, actual secretari general de la Presidència.

 

Borrell no hi serà i sona Gallach

Se sap amb seguretat que no continuarà una de les veus considerades més bel·ligerants dels últims anys contra l'independentisme català: Josep Borrell. El cap de la diplomàcia espanyola durant el primer govern Sánchez ja no forma part del govern en funcions després d'haver estat escollit alt representant per a la Política Exterior de la Unió Europea.

 

Cristina Gallach durant una entrevista al programa "Els matins", de TV3

 

En les travesses per rellevar Borrell hi ha una altra catalana: Cristina Gallach. La que va ser durant més d'una dècada portaveu de Javier Solana quan era secretari general de l'OTAN i, posteriorment, com a alt representant de Política Exterior i Seguretat de la Unió Europea, també va ser responsable de comunicació de les Nacions Unides. Actualment està al capdavant de l'agenda ecològica del govern espanyol.

Aquest paper podria recaure en la navarresa Ione Belarra, una persona de la màxima confiança d'Iglesias. En el ple d'aquest dimarts, el líder de Podem portava un pin que recorda els objectius de desenvolupament sostenible fixats per al 2030.

 

Iglesias, amb el pin dels objectius de l'Agenda 2030, saluda Sánchez després de la votació al Congrés (EFE / Juan Carlos Hidalgo)

 

Els ministres d'Unides Podem

De moment, els únics noms que sí que han transcendit són els dels probables ministres d'Unides Podem. A més de la vicepresidència d'Iglesias, la formació lila tindrà quatre ministeris en el futur executiu.

L'encara portaveu parlamentària, Irene Montero, ocuparà la cartera d'Igualtat

El portaveu adjunt del grup i coordinador general d'IU, Alberto Garzón, s'encarregarà de Consum, un departament fins ara integrat en el Ministeri de Sanitat, Consum i Benestar Social. En aquesta cartera, Garzón tindrà competències en jocs i serà el responsable de la regulació de les cases d'apostes, que fins ara depenia del ministeri d'Hisenda.

 

 

La diputada i portaveu de la confluència gallega, Yolanda Díaz, estarà al capdavant de Treball. Entre els deures de Díaz hi haurà la derogació d'alguns aspectes de la polèmica reforma laboral del PP i com se'n minimitzen d'altres.

Díaz no tindrà competències en Seguretat Social i Migracions, però sí que tindrà el control d'Inspecció de Treball. El fet de no tenir competències sobre la Seguretat Social farà que no depengui d'ella el futur del sistema de pensions i la seva viabilitat.

A proposta dels comuns, el sociòleg i expert en societat de la informació Manuel Castells serà el ministre d'Universitats.

 

Iglesias, Montero, Garzón, Díaz i Castells, els previsibles membres d'Unides Podem en el futur executiu (EFE)

 

En campanya electoral, Sánchez va anunciar la creació d'un ministeri que coordini les polítiques destinades a afrontar el repte demogràfic i a contrarrestar la despoblació de l'Espanya interior.

Altres qüestions pendents de resoldre són l'estructura dels departaments i com es repartiran les competències.

El primer govern de coalició dels darrers 80 anys tindrà el repte de garantir la cohesió, la unitat i l'equilibri. Tot plegat, amb la necessitat de buscar suports al Congrés per a qualsevol mesura que necessiti el vistiplau parlamentari: PSOE i Unides Podem només sumen 155 dels 350 escons de la cambra baixa.

ARXIVAT A:
InvestiduraPedro SánchezPablo IglesiasPSOEUnides Podem
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut