Les UCIs comencen a notar un tímid respir en els ingressos pel coronavirus
Les primeres altes donen oxigen a les cures intensives, amb molta pressió tot i haver multiplicat per quatre els llits disponibles
Les unitats de cures intensives han començat a notar aquestes últimes hores els efectes de l'alentiment dels contagis que, amb algun repunt, hi ha hagut els últims dies a Catalunya.
El confinament i el descens en el ritme de propagació han fet baixar, encara que molt lleugerament, la pressió a les UCIs. La capacitat d'aquestes unitats s'ha multiplicat gairebé per quatre en un parell de setmanes i, tot i que l'ingrés de pacients crítics s'està alentint, demanen prudència.
De l'ascens desbocat de persones que requerien ser ateses a les unitats de crítics, s'ha passat a una certa estabilització, i actualment hi ha uns 1.500 pacients ingressats. És la tendència a la majoria d'hospitals de Catalunya, com corroboren diversos responsables.
Ernest Bragulat, cap del servei d'Urgències de l'Hospital Clínic:
"La setmana passada, per poc que començàvem a obrir un dispositiu, al cap de 24 o 48 hores ja el teníem ple. I ara és cert que tenim una mica més de marge en el sentit que potser la pressió no és tan alta. Però, tot i així, nosaltres hem doblat les unitats de cures intensives de l'hospital i, actualment, tenim tots els dispositius plens."
Joaquín López-Contreras, cap clínic del servei de Malalties Infeccioses de l'Hospital de Sant Pau,
"Ara estem una mica millor i tenim alguns boxes lliures, podem rebre nous malalts."
Juan Carlos Yebenes, cap del servei de Cures Intensives de l'Hospital de Mataró
"Hi ha pacients que es comencen a extubar, a treure de ventilació mecànica, i hem començat a donar altes. Això ens ha donat una mica d'aire, però jo crec que encara falta una mica perquè baixin els ingressos a UCI; jo crec que trigarem una setmana ben bé, encara."
Des dels hospitals insisteixen que s'ha donat i es dona resposta assistencial a tothom. L'ajuda d'hotels, hospitals privats i, sobretot, la implicació d'especialistes de totes les branques hi han ajudat molt. I, per descomptat, el confinament.
Ara, però, tocarà atendre pacients d'altres malalties que tampoc es poden esperar gaire, com destaca Joaquín López-Contreras, de l'Hospital de Sant Pau:
"És important dir que molta de l'activitat urgent ha sigut ajornada i ara haurem de tornar a començar amb ella i això vol dir que tornarem a tenir una pressió important en pocs dies."
Els sanitaris se senten molt satisfets d'haver pogut afrontar, de moment, l'embat més fort de la malaltia. El protocol que marca com tractar el coronavirus s'ha refet ja 17 vegades per anar-lo adaptant als nous coneixements. Un ritme trepidant que afronten des de fa més de tres setmanes.
- ARXIVAT A:
- Coronavirus Salut