Les últimes pluges canvien el paisatge: de les Fonts del Llobregat als Aiguamolls de l'Empordà
- TEMA:
- Sequera
Les pluges de les últimes setmanes han alleujat la sequera a les conques internes de Catalunya i els embassaments han passat en dos mesos d'estar fregant el 13% a superar el 23%.
Tot i que la situació continua sent preocupant, les reserves van pujant i el govern decidirà aquesta setmana que ve si aixeca algun tipus de restricció.
Així, el paisatge ens regala aquests dies imatges que feia temps que no vèiem. És el cas de les Fonts del Llobregat, a mig quilòmetre de Castellar de n'Hug, que aquest cap de setmana brollen amb força i tota l'energia del desglaç de la neu que ha caigut.
En el següent vídeo es pot veure com rajaven fa només uns mesos i en l'actualitat:
El cabal del riu Llobregat en aquest punt s'ha quadruplicat des de diumenge passat i es va arribar a multiplicar per divuit just després de les pluges. Aigua que va a parar al pantà de la Baells, l'embassament de les conques internes que més ha crescut i que ja supera el 37%.
De fet, aquesta setmana, l'Agència Catalana de l'Aigua ha rebaixat d'estat d'excepcionalitat a alerta per sequera la capçalera del Llobregat arran de la millora pluviomètrica del mes de març.
Feia tant temps que el riu no lluïa així, que ha esdevingut una destinació turística amb visitants que venen d'arreu del territori.
"Vam veure per la televisió com estaven les Fonts i vam dir, ara és el moment d'anar-hi", assegura Jesús Bazaga, veí de Mataró. També és el cas d'Albert Aragonès, que s'hi ha desplaçat des de Reus: "Per mi veure això així és molta vida, és molt maco."
De la mateixa manera que les Fonts del Llobregat, el riu de la Tordera també ha augmentat considerablement el seu cabal aquests dies, en concret, l'ha multiplicat per vuit.
En el seu pas per Malgrat de Mar baixa, aquest diumenge, a 3,3 metres cúbics per segon, imatge que contrasta amb la de fa pocs mesos:
Les pluges han reviscolat els Aiguamolls de l'Empordà
Les conques internes es divideixen en divuit unitats d'explotació i ara mateix n'hi ha una en Emergència II (Darnius-Boadella), cinc més en Emergència I (embassament Ter-Llobregat, embassament Ter, embassament Llobregat, Riudecanyes i aqüífer Fluvià-Muga), set en excepcionalitat, dues en alerta, una en prealerta i dues més en normalitat.
D'aquesta manera, un dels punts on més s'esperaven aquestes pluges és a l'Alt Empordà amb una desena de municipis de la zona del pantà de Darnius-Boadella en fase 2 d'emergència.
En aquest sentit, l'aigua ha fet reviscolar els Aiguamolls de l'Empordà i espais com la reserva integral de les llacunes, una de les joies del parc natural, han canviat radicalment d'aspecte.
Les pluges també han suposat un revulsiu per al pantà de Darnius-Boadella, que en una setmana ha passat de l'11 al 16%.
El pantà de Riudecanyes continua en un estat preocupant
L'altra cara de la moneda és el pantà de Riudecanyes, al Baix Camp, on les pluges no hi han aportat aigua, i allà la situació hi continua sent molt preocupant.
L'embassament pràcticament no ha variat, es troba al 2,6% de la seva capacitat, i això fa inviable pensar en la campanya de rec. Seria el segon any consecutiu que la comunitat de regants no pot regar les 4.000 hectàrees de fruita seca i olivera.
És per això, que demanen que es declarin d'emergència les obres per fer servir l'aigua de la depuradora de Reus i així assegurar la supervivència dels cultius.
- ARXIVAT A:
- Sequera