Les universitats hauran d'explicar per què es canvia la llengua d'assignatures en català

Presentaran dos informes semestrals dels casos i les causes, per vigilar el compliment dels drets lingüístics d'estudiants i professors

Actualitzat

Sobre el paper, un 56% del total de grups universitaris a Catalunya s'ofereixen en català, però a la pràctica la xifra es redueix perquè es canvia la llengua en què s'imparteix l'assignatura a l'aula.

Per saber l'abast del fenomen i garantir els drets lingüístics d'estudiants i professors, el govern i les universitats ha acordat que els centres faran informes semestrals on es recolliran les incidències que hi hagi sobre canvis en la llengua de les assignatures, així com les causes, les motivacions i el seguiment que se'n fa.

La consellera de Recerca i Universitats, Gemma Geis, ha dit que d'aquesta manera es podrà fer una radiografia "clara, real i serena" de l'abast de les afectacions existents, de les causes i els incompliments, per poder actuar.

"A partir d'aquí cada una de les universitats, com que hauran de remetre aquests informes, hauran també de retre comptes del perquè d'aquest incompliment i el perquè d'aquest canvi. I sabent les causes --perquè la universitat és complexa i té autonomia pròpia--, nosaltres podrem incidir en polítiques pròpies per revertir aquesta situació."

Des de l'inici d'aquest curs, ja s'han rebut una quarantena de queixes, malgrat que les entitats com Plataforma per la Llengua o la Federació Nacional d'Estudiants de Catalunya, FNEC, asseguren que la majoria de discriminacions no es denuncien.

Govern i universitats asseguren que l'ús del català continua sent majoritari i el percentatge de denúncies s'ha mantingut en els darrers 5 anys, tot i l'augment de classes en altres llengües.

Però hi ha preocupació, i a l'inici del curs passat diverses queixes d'estudiants difoses sobretot per les xarxes socials de canvis de llengua a petició d'un sol alumne van encendre el debat. Va arribar al síndic de greuges, que va obrir una actuació d'ofici i a la Secretaria d'Universitats i Recerca, que ha culminat amb aquesta decisió.

Les universitats hauran d'explicar per què es canvia la llengua d'assignatures en català
Denuncien que es canvia la llengua de l'assignatura només per un alumne (CCMA)


Mecanismes de denúncia

Algunes universitats ja hi treballen, com a la UPC, on el nou rector, Daniel Crespo, ha explicat a TV3 que estan elaborant un protocol lingüístic i un canal de comunicació per donar solució a les queixes.

"Volem fer un esforç per garantir la seguretat lingüística, per donar bona informació a l'estudiant perquè no se senti decebut."

Alguns estudiants, com assegura Mireia Arguijo, secretària de llengua i cultura de la FNEC, reclamen mecanismes i poder denunciar amb garanties.

"Moltes universitats no tenen mecanismes garantistes amb l'alumnat. Quan hi ha una relació de poder, molts cops no t'atreveixes a denunciar si no és a través de l'anonimat."

El curs passat les universitats van signar un acord per garantir que només es pugui canviar de llengua per causes excepcionals justificades. No ho seria, per exemple, la presència d'alumnes de fora de Catalunya, perquè la llengua de docència se sap abans de matricular-se. Amb aquests informes es vigilarà el compliment de l'acord.

 

 

ARXIVAT A:
Català Educació Universitat
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut