Les universitats privades exigiran les proves PAP als futurs mestres per passar a segon curs
A primer, només és requisit imprescindible per als futurs mestres que volen entrar a estudiar educació infantil o primària a les universitats públiques
Les proves d'aptitud personal que han de superar els estudiants de Magisteri per convertir-se en mestres --les anomenades PAP-- tornaran a ser un requisit per cursar els graus d'educació el curs vinent, i no només a les universitats públiques, sinó també a les privades, on ara no són obligatòries. Això sí, només a partir de segon.
En el cas de les universitats públiques i de la UOC, aprovar aquests exàmens, a més de la selectivitat, és un requisit per matricular-se als graus d'educació infantil i primària. Però no ho és a les quatre universitats privades que imparteixen aquests graus a Catalunya, on només es recomana tenir-les, però no és requisit indispensable per poder-s'hi inscriure.
Ara, però, la Junta del Consell Interuniversitari de Catalunya ha acordat que també els futurs mestres que estudien en universitats privades hagin d'aprovar les PAP per poder passar, almenys, a segon.
Aquest curs, tant la universitat Blanquerna-Ramon Llull com la Universitat Internacional de Catalunya (UIC) no han demanat les PAP per accedir-hi, tot i que sí que cal superar-les per poder-se graduar. I la Universitat Abad Oliva i la Universitat de Vic, que sí que les demanaven, han eliminat la mesura per accedir als graus d'Educació del curs 2024-25. A partir del curs vinent, però, els alumnes de totes quatre universitats les hauran d'haver aprovat abans d'acabar el primer curs.
Segons la Conselleria d'Universitats, es tracta d'un acord transitori, mentre es continua treballant per millorar els requisits per accedir a aquests estudis tant a les universitats públiques com privades.
El programa per a la millora de la formació de mestres, el MIF, acull les nou universitats que imparteixen graus d'educació, les cinc públiques (UB, UAB, URV, UdL i UdG) i les quatre privades (Blanquerna-Ramon Llull, UIC, Abad Oliva i UVic-UCC), més la UOC.
Aquest any, poc més de la meitat dels alumnes que han fet les PAP han aprovat l'examen. És a dir, que gairebé la meitat dels aspirants a mestre han suspès les proves d'aptitud personal que es van fer a mitjans d'abril. En concret, han aprovat un 57% dels 4.754 alumnes que s'hi van presentar.
En què consisteixen les PAP i on cal fer-les?
Les PAP consisteixen en dues proves, una de competència comunicativa i raonament crític i una altra de competència logicomatemàtica que avaluen la comprensió lectora, la capacitat d'escriure i les nocions de matemàtiques dels futurs mestres.
La qualificació és d'"apte" o "no apte" i, un cop superades, la seva validesa és indefinida.
Aquestes proves es fan des del 2017 i en cada edició ha anat pujant el nombre d'estudiants que s'hi presenten. Dels menys de 3.000 del primer any, a 4.000 els cursos anteriors, fins als 5.000 d'enguany.
Les PAP només s'apliquen, fins ara, a Catalunya i les Illes Balears, tot i que a Espanya hi ha uns 80 degans --entre els quals els de totes les facultats d'educació de les universitats públiques-- que demanen afegir-les. Superar les PAP no és un requisit per accedir a la professió o per aprovar les oposicions, només és un mèrit.
- ARXIVAT A:
- Educació Universitat