Imatge d'arxiu d'una investigadora d'una universitat (ACN)
Imatge d'arxiu d'una investigadora d'una universitat (ACN)
Barcelona

Les universitats públiques alerten que baixarà el nivell si no reben més diners

La Politècnica, l'Autònoma i la Universitat de Barcelona reclamen que es passi de 700 a 1.000 milions d'euros l'any i que se'ls permeti cobrir amb personal jove les jubilacions del professorat

RedaccióActualitzat

Crit d'alerta de les tres principals universitats del país. La Politècnica, l'Autònoma i la Universitat de Barcelona alerten que si el pressupost que destina el govern a les universitats públiques no passa dels 700 milions d'euros d'ara a com a mínim mil milions l'any i se'ls permet contractar personal jove per cobrir les jubilacions del professorat, serà impossible mantenir els nivells actuals.

Els rectors de les tres universitats que representen el 70% del sistema públic català denuncien que mentre que aquí es destinen 6.000 euros per estudiant a  l'any, a Suècia se'n destinen 18.000; 16.000 a Escòcia o 13.000 a Irlanda. Els rectors alerten que amb un pressupost de 700 milions com el d'aquest any el sistema s'enfonsa i aviat deixarem de figurar als rànquings internacionals.

Les universitats també alerten que tenen una plantilla envellida amb professors que ronden majoritàriament els 50 anys i que els que els podrien substituir marxen perquè no se'ls pot contractar. Joan Elias, el rector de la UB, defensa en aquest sentit que falta gent jove i noves idees:

"La gent jove aporta noves idees, nous contactes. Això és el que necessitem. El país perdrà el talent que tenim molt bo amb noves idees, nois i noies que han fet el doctorat, que s'han internacionalitzat perquè el seu país ja no és Catalunya ni Espanya és Europa. Alguns ja pensen a nivell global. Perdrem, per tant, aquestes noves idees i noves formes de fer."

Falten diners per mantenir edificis i laboratoris i per dotar-los de tot el que necessita una universitat moderna, segons ha assegurat Enric Fossas, rector de la Universitat Politècnica:

"Si no es poden mantenir laboratoris, si no es poden comprar en un laboratori de química els mateixos liquíds i substàncies que es podíem comprar fa 3-4-5-6 anys està clar que qui perd no és només l'investigador, sinó també l'estudiant."

Sense més pressupost, alerten també que no es podrà actualitzar el catàleg de titulacions, ha admès Margarita Arboix, rectora de la Universitat Autònoma:

"Hi ha titulacions que o se m'obre l'aixeta o no podré fer-les. Taxativament, no podré fer-les. Si les plantejo crec fermament que són innovacions que corresponen al que necessita la societat. Per tant, ofereixo una pitjor qualitat dels ensenyaments en general."

Anar al contingut