Les vacances, una època encara més perillosa per a les víctimes de violència masclista
Les dades d'aquest juliol indiquen que és un dels pitjors dels últims 13 anys
Set dones assassinades aquest mes de juliol al conjunt de l'estat --les dues últimes, a Catalunya, i seran 8 si es confirma un altre cas a Utrera-- fan d'aquest període un dels pitjors dels últims 13 anys en l'àmbit de la violència masclista. És un fet acreditat per les dades que els períodes de vacances són nefastos per a les dones que pateixen aquesta violència, perquè es veuen obligades a conviure amb l'agressor les 24 hores del dia.
El fet de passar més temps de convivència junts és el principal factor de risc que apunten els experts per contextualitzar les dades.
"En situacions de violència quotidiana, les rutines i hàbits generen controls de seguretat en la dona, que sap a quina hora va a treballar el marit, a quina hora torna", explica el psicòleg i professor de la Universitat Internacional de València en el màster de Psicologia Jurídica, José Antonio Echauri. Quan arriben les vacances, aquesta rutina es trenca i hi ha "més risc i menys control de seguretat" per part de la dona.
Un altre factor a tenir en compte, en el cas de parelles amb fills petits, és que amb les vacances escolars es poden generar situacions d'estrès i ansietat, per haver-se d'ocupar dels infants, cosa que pot comportar que l'agressor estigui més irascible i, per tant, sigui més violent.
Un altre element, que és la calor, que igualment contribueix a fer que els agressors estiguin més irritables. Segons un estudi de l'Institut de Salut Carlos III, les temperatures extremes fan incrementar un 40% el risc d'agressió masclista.
I encara s'hi ha d'afegir el consum d'alcohol, que puja a l'estiu.
Antoni Andrés Pueyo, catedràtic de Psicologia de la Universitat de Barcelona, apunta que són múltiples les raons que expliquen l'increment:
"És l'època de vacances, l'època en què es consumeix més alcohol, en què els conflictes pel tracte augmenten més. Hi ha molts elements, i una coseta molt petita acaba de desencadenar una desgràcia d'aquesta naturalesa."
Els jutjats també veuen més casos a l'estiu, com admet Francisca Verdejo, magistrada degana dels Jutjats de Violència sobre la Dona de Barcelona:
"S'ajunten dues coses. Primer, les que habitualment --expressió que no m'agrada gaire-- ja tenim perquè ja viuen a Barcelona. I, després, les dels turistes que venen a la ciutat, que també discuteixen i per agressions que tenen lloc a l'habitació de l'hotel."
Petició a la societat: "Davant el dubte, truqueu"
Davant de l'escenari tràgic d'aquest juliol, el Ministeri d'Igualtat ha convocat aquest dimarts al matí el comitè de crisi per analitzar els últims crims i ha demanat a la societat que estigui "especialment alerta" davant la violència més extrema.
"Sempre podem fer alguna cosa per allargar la mà a una víctima", ha afirmat la ministra d'Igualtat, Irene Montero. "Davant el dubte més petit, no ho deixeu passar, truqueu al 016 o al 112 si és una emergència", ha afegit.
La delegada del govern espanyol contra la violència masclista, Victoria Rosell, ha afirmat que els mesos de juliol són els que registren més víctimes de tota la sèrie històrica. Els anys 2010 i 2019 van ser 10 les dones assassinades durant aquest mes, i el 2015 van arribar a 9.
El Ministeri d'Igualtat remarca que el silenci de l'entorn és "còmplice o encobrir" de la violència i ha indicat que les víctimes sovint "no estan en condicions de denunciar els fets".
El comitè defensa que el sistema de detecció funciona, però també constata que la majoria de víctimes queden fora del radar, ja que només dues de cada 10 havien denunciat la seva situació. En el cas d'aquest mes de juliol, només una de les víctimes havia presentat denúncia.
Els assassinats deixen 4 orfes menors d'edat.
L'última vegada que es va reunir el comitè de crisi va ser el maig, quan 5 dones van morir assassinades per la seva parella o exparella. El gabinet també es va convocar al gener, quan es van comptabilitzar 8 feminicidis, i al desembre, amb 11 crims masclistes.
Des que va començar el 2023, si es confirma també el cas d'Utrera, seran 32 les dones assassinades al conjunt de l'Estat.
La Generalitat estudia canviar l'estratègia de recollida de dades
Davant les dades, el grup d'anàlisi dels feminicidis liderat per la Conselleria d'Igualtat i Feminismes estudia canviar l'estratègia de recollida de dades al voltant d'aquest tema.
Fins ara es feia una anàlisi descriptiva i es recollia informació sobre si la dona havia anat o no a algun dels serveis especialitzats, sobre la tipologia de violència que s'havia detectat, l'àmbit en què es produïa o si s'havia atès alguna urgència anterior relacionada amb el cas.
Ara es buscarà una informació més qualitativa, sobre la història de vida d'aquestes dones i la vivència de l'entorn tant de la víctima com del presumpte assassí per veure quines situacions es podrien haver detectat abans.
"Es pot extreure informació molt valuosa que ajudi a prevenir nous casos de manera més efectiva", ha explicat la directora general per a l'Erradicació de les Violències Masclistes, Laia Rosich, una de les persones que ha assistit a la reunió convocada pel Ministeri.
Igualtat i Feminismes està treballant amb expertes de reconegut prestigi internacional com la professora Patsilí Toledo, que és assessora de l'ONU en matèria de feminicidis.
El grup d'anàlisi dels feminicidis de Catalunya es va crear el 2012 i el formen una dotzena de representants de diversos departaments del govern.
- ARXIVAT A:
- Violència masclista