Les victòries recents del feminisme: "Mai hi havia hagut tantes dones joves militant"
Noies joves cada vegada més feministes, dones migrades amb veu pròpia al 8M o l'assenyalament públic de l'agressor; algunes de les fites més recents del feminisme
"La dècada anterior ha estat una època de molts canvis del moviment feminista. Fins llavors, quan sortíem al carrer pel 8M érem, com a molt, 2.000 persones". Amb aquesta premissa parteix Dolo Pulido, membre de Ca la Dona i de l'Assemblea del 8M, a l'hora de valorar les fites feministes més recents.
Si el moviment feminista ha agafat tanta força durant els últims anys, és, en part, perquè ha sabut "connectar amb el malestar de les dones", afegeix.
"Arran de les grans mobilitzacions que es van fer per la sentència de La Manada o les demandes continuades per reformar la llei de violència masclista, van començar a haver-hi canvis socials"
Pulido recorda amb entusiasme l'any 2018 quan, per primera vegada, es va convocar una vaga general feminista el dia 8 de març. "Es va articular a escala mundial i a partir de llavors ha anat canviant la sensibilitat i la consciència de les dones".
Les dones migrades tenen veu pròpia
"Les cures sostenen la vida!" és el lema de la manifestació del 8M d'enguany. I precisament, una de les fites importants que s'han assolit segons Pulido és que les dones migrades ocupin un espai a la manifestació del 8 de març i puguin reivindicar, amb "veu pròpia", la seva situació de precarietat.
"Una situació que viuen, sobretot, en l'àmbit laboral, habitacional i relacional", apunta Pulido.

Segons el manifest unitari del 8M de l'any passat, les tasques de la llar i les cures són el sosteniment del món, però alhora són invisibilitzades i infravalorades pel sistema "racista, capitalista i patriarcal" que "explota totes les que tenen cura de la vida".
I la situació encara és pitjor per a les dones migrades, que en molts casos treballen en l'economia submergida. Actualment, ja representen el 90% de les treballadores de la llar i d'aquestes, dos terços cobren menys de 800 euros mensuals.
Polarització entre joves
La consciència social en clau feminista ha cridat les dones més joves, malgrat que la polarització actual ha fet augmentar les actituds antifeministes d'alguns joves.
Segons l'última enquesta de l'Institut de Ciències Polítiques i Socials (ICPS), els nois d'entre 18 i 25 anys que viuen a Catalunya són el grup de ciutadans que se situa més a la dreta i més en contra del feminisme. Tot al contrari que les noies de la mateixa franja d'edat.

Sonia Herrera, investigadora de la UOC i especialista en estudis feministes, considera que "el focus s'està posant massa en aquesta deriva o en el fet que els joves són cada vegada més de dretes".
Diu que s'ha de tenir en compte que els joves, sobretot les noies, són cada vegada més conscients del moment actual, i més feministes.
"Mai hi havia hagut tantes noies joves vinculades al moviment feminista, que militen en el feminisme, això abans era molt residual"
Dolo Pulido també destaca que cada vegada són més les dones joves que denuncien, que "prenen consciència del que és una agressió i del que no, del que és tolerable i del que no, i que actuen en funció d'aquesta consciència".
Un avenç que, segons Pulido, s'ha aconseguit situant la dona com a supervivent i no com a víctima del sistema patriarcal.
"És important crear imaginaris en què les dones fan resistència i no son passives. És bàsic com expliquem les resistències a les violències masclistes, no fer sentir mai la dona com a víctima, sinó com a persona que planta cara a aquesta violència patriarcal"
La vergonya ha canviat de bàndol
L'última manifestació feminista del 25N, el Dia Internacional per l'Eliminació de la Violència contra les Dones, va tenir com a lema "La por i la vergonya han de canviar de bàndol".
Un lema "performatiu", segons Herrera, que ha calat a la societat. I s'ha evidenciat, apunta, amb la denúncia pública que han fet dones contra els seus agressors, com és el cas de Gisèle Pelicot, Jennifer Hermoso o Mar Bermúdez.
Reconeix que per ella i la seva generació la por era molt més "intrínseca", les noies "convivien amb ella". En canvi, destaca que les noves generacions "han trencat amb la por i la vergonya i ja no són un fre".