Diverses empreses utilitzen la fusta i lluiten per posar-la en valor com a material més sostenible (iStock)

Les virtuts de la fusta fan que torni al món de la construcció

Tres propostes catalanes que han fet de la fusta la seva aposta per revolucionar el món de la construcció sostenible
Gil Toll Actualitzat
TEMA:
Habitatge

La fusta havia estat un material usat en el món de la construcció al llarg de la història, fins que va ser substituïda pel ciment i l'acer per fer les estructures dels edificis. Ara, la fusta està tornant gràcies a la seva petjada zero de carboni, sobretot quan està extreta de boscos gestionats de forma sostenible.

A "Valor afegit" hem presentat tres exemples d'aquesta tendència, que s'enfronta al fet que a Catalunya es produeix molt poca fusta per a la construcció i que el preu del material encara és molt alt.


Fusta flexible per a la decoració i la insonorització de locals públics

Un panell de fusta que es doblega fins a assolir formes corbes inesperades per a material originalment rígid. S'obté amb un procés d'incisió patentat per una empresa suïssa que l'ha anomenat Dukta. A Catalunya en té la llicència l'empresa Mecakim de Torelló, amb una cinquantena de treballadors ocupats a donar noves aplicacions estètiques i funcionals a la fusta.

Carme Sañé, la propietària de Mecakim, evoca el naixement de l'empresa familiar: "El meu marit va començar amb la mecanització de la fusta i fent mobiliari per a la indústria de la fusta", explica, i afegeix: "Aquesta mecanització ens va portar a fer instal·lacions comercials, que encara fem, i més tard a la creació d'una marca pròpia amb la qual estem treballant en el camp dels panells acústics, fonoabsorbents i decoratius."

Als tallers de Mecakim fan servir maquinària per perforar la fusta i aconseguir que els forats absorbeixin el soroll que es pot produir en la sala d'un restaurant, una oficina o un auditori.


La fusta ha de competir contra materials més barats, com la cel·lulosa o els panells sintètics, i fer valdre la seva noblesa.

Gonçal Artigot, director general de Mecakim, posa un exemple: "Moltes vegades, quan entres en un restaurant i t'asseus a la taula, has de cridar cada vegada més, perquè és impossible sentir la persona amb qui estàs. I el problema és que cada vegada crides més, hi ha més reverberació... i així no acabes", afegeix, i explica: "Els nostres panells el que fan és evitar aquesta reverberació".

"El soroll i la reverberació es poden reduir en un 85%"

La fusta que es fa servir aquí està certificada com a producte d'una gestió sostenible del bosc, i també es fan servir residus de fusta per donar-los una nova vida; una nova funció per millorar la qualitat de vida de les persones amb tècniques com la microperforació, que deixa la fusta plena de petits forats invisibles a simple vista però que redueixen el soroll ambiental.


La fusta s'obre pas com a material de construcció

Tallfusta és una empresa amb 75 anys d'història que va començar com a serradora i que ha anat caminant cap a les solucions de fusta per a la construcció. El primer pas va ser la preparació de pilars de fusta per a l'estructura dels edificis que es fan amb els perfils i els forats indicats en els dissenys dels arquitectes.

El següent pas ha estat la construcció de CLT, una mena de parets de fusta prefabricades de gran resistència.

Ignasi Caus, gerent de l'empresa, diu que "el CLT és un producte que va sortir fa uns deu o quinze anys al centre d'Europa i que ha revolucionat el mercat de la construcció amb fusta, perquè és el que permet treballar amb alçada, amb edificis de quatre, sis o set plantes, i el que permet entrar a les grans ciutats".

També explica que "està conformat per diferents capes de fusta creuades amb diferents gruixos en funció de l'ús que ha de tenir" i que "el disseny és molt senzill, el càlcul és bastant assumible i té una gran capacitat portant i una gran resistència."


Tallfusta té un departament d'enginyeria que fa els càlculs necessaris per determinar la quantitat de fusta necessària en cada cas, de manera que es pugui fer servir com una alternativa al formigó o a l'acer. La fusta guanya a aquests materials en sostenibilitat, però li queda camp a recórrer pel que fa al preu.

Caus admet que "la construcció amb fusta surt un pèl més cara". I afegeix: "Aquí és on estem treballant molt intensament, perquè entenem que l'única manera d'arribar als mateixos preus que la construcció tradicional és augmentar molt la industrialització i portar els elements d'obra molt més acabats."

Això és el que han estat fent aquest estiu per a una promoció d'obra pública d'habitatges a Barcelona. La fusta que fan servir prové en un 95% d'Àustria, Alemanya o Finlàndia, perquè la producció catalana és escassa i no és adequada.

Insonorització, calidesa i sostenibilitat són algunes de les virtuts de la fusta per a la construcció (iStock)

Un nou edifici de fusta a Barcelona

Un camió transporta cada dia un carregament de panells de fusta des de la fàbrica fins a una promoció de l'Ajuntament de Barcelona al barri de Sant Andreu. Els operaris els col·loquen com si fos un joc de construcció que acabarà formant 58 habitatges per a gent jove amb una llar d'infants. Aquest sistema de construcció permet un estalvi de temps del 30%.

Josep Planes és el director de construcció 011h, l'empresa que ha projectat l'edifici, que aplica la informàtica al procés de treball. Diu que "en total, aquí estarem muntant els pròxims 70 dies; serà una totalitat de mil panells, que si els poséssim un al costat de l'altre donarien una superfície d'una hectàrea. Són panells que venen de fàbrica i són transportats i col·locats a l'obra amb una precisió mil·limètrica".

Als panells de fusta que es munten aquí s'hi afegiran cambres de bany que arribaran fetes de fàbrica. D'aquesta manera es camina cap a la industrialització de la construcció, que ara equival a la meitat de tota l'obra.

En paraules de Ricard Giné, cap de tecnologia de l'empresa, "nosaltres intentem que canviï el paradigma de persones que prenen decisions a persones que les prenen basades en la informació".


La seu de l'empresa sembla una tecnològica, perquè la major part de la gent que hi treballa té un perfil informàtic. Però la seva feina és treballar en un programa que permet gestionar de forma molt més eficient el procés de la construcció.

Giné ho explica així: "Nosaltres fa uns tres anys que estem en marxa. Vam començar a la meitat de la pandèmia i el primer que vam fer va ser trobar els edificis que ens permetien aprendre per poder fer el desenvolupament d'aquest programari. Del programari en portem tres versions i cada vegada no és que anem afegint blocs nous sinó que tots els blocs de tot el flux els anem millorant amb cada iteració que fem en cada edifici."

011h emprèn projectes en què la informàtica gestiona el procés de la construcció. La unió de dues disciplines tan diferents fa que hi hagi problemes d'entesa amb algunes persones, però també n'hi ha d'altres que accepten el canvi i s'hi sumen amb entusiasme.

ARXIVAT A:
Habitatge
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut