Imatge del cartell amb el lema "L'escola en català, ara i sempre".
Imatge del cartell amb el lema "L'escola en català, ara i sempre".
Barcelona

Les xarxes socials criden #jonoacato i es mobilitzen contra la decisió del TSJC

La sentència del Suprem i la interlocutòria del TSJC perquè el castellà sigui llengua vehicular a les escoles ha encès les xarxes socials, que bullen amb missatges en favor de l'actual model d'immersió lingüística i per la defensa del català a les escoles. Lluny de minvar amb el pas del temps, la reacció d'expressió de sorpresa i enfadament de les primeres hores ha donat lloc a crides a la mobilització i al desacatament.

Actualitzat
Al Facebook, un grup en contra de la sentència, que proclama "Jo no acato la sentència contra el català" ha aplegat més de 53.000 persones, sumant 1.000 adhesions per hora des que es va crear, dissabte passat. El grup es fa ressò de les entitats i associacions de pares i mares i sindicats disposats a desacatar la resolució del TSJC com Òmnium Cultural, la Plataforma per la llengua, la Coordinadora d'Associacions per la Llengua (CAL), UGT, CC OO, USTEC-STEs, la Federació d'Associacions de Mares i Pares d'Alumnes (FAPAC).

Des del grup, es remet a la pàgina web de plataforma Somescola.cat, que agrupa entitats cíviques i educatives per l'escola catalana.

Precisament aquesta plataforma ha aconseguit 18.500 adhesions a un manifest on expressen el seu rebuig a la sentència del TS i a la interlocutòria del TSJC, que consideren  que atempta contra un model que ha funcionat durant 30 anys i en què criden "a continuar reforçant-lo" i a "lluitar per no posar en perill la cohesió social". Els usuaris de Facebook i Twitter han fet córrer aquesta crida a través dels seus comptes de la mateixa manera que han anat difonent les concentracions que s'han fet a Lleida i Girona i el calendari per a les pròximes mobilització al carrer.

Una altra iniciativa que ha aconseguit 4.000 peticions a favor de la immersió és la d'un estudiant de Treball Social que, a través d'una plataforma per aplegar adhesions a través de la xarxa de microblòguing, ha fet una crida perquè el govern català no s'arronsi i faci respectar el model actual a les escoles catalanes. El mapa dels usuaris que s'hi han sumat mostra que les adhesions han arribat des d'arreu d'Europa, i també des dels EUA i l'Àfrica.

Missatges en suport a la immersió

A més de les adhesions a grups i manifestos, els internautes catalans també han volgut fer visible la seva protesta als murs dels seus comptes, enganxant el següent missatge a Facebook: "La immersió lingüística és l'única esperança per la supervivència del català i l'única via per assegurar la cohesió social del país. Si ara acatem estarem firmant la sentència de mort a més de 1.000 anys de llengua i cultura catalanes. És l'hora de ser lliures. I tenim pressa, molta pressa! Enganxa-ho al teu mur si tu tampoc no acataràs la sentència del TSJC".

Twitter bull contra la resolució

I al Twitter, un mitjà on el degotall de missatges és constant i varia minut a minut, el pes de la sentència no ha fet més que créixer amb el pas de les hores ja que aquest dimarts vuit de les deu etiquetes més usades en aquesta xarxa tracten específicament d'aquesta qüestió.

El #somescola i el #jonoacato, les etiquetes o "hashtags" propis per referir-se a la resolució del TSJC, continuen sent les dues més usades per a la comunitat tuitaire catalana. Però a més, ara n'han sorgit de noves. És el cas de #som206 i de #les3famílies.

La primera fa referència al conjunt de països reconeguts internacionalment, els 193 països reconeguts per l'ONU més 13 més reconeguts per força Estats. Els tuitaires catalans han usat #som206 per proclamar que Catalunya hauria de convertir-se en l'estat independent número 206. Mentrestant, amb l'etiqueta #les3famílies els tuitaires han piulat missatges irònics i sarcàstics per oposar la iniciativa de les tres famílies que han dut a la justícia la inclusió del castellà com a llengua vehicular a les escoles amb la voluntat dels catalans de continuar amb l'actual model d'immersió lingüística.

Les piulades amb l'etiqueta #adeuespanya i també #jovullvotaradeuespanya estan creixent, després que ahir es va saber l'estratègia del PP per convertir en llengua vehicular a les escoles. I #tenimpressa, que al·ludeix a la rapidesa amb què s'ha modificat la Constitució per la qüestió del dèficit per demanar la independència també s'ha convertit en una de les etiquetes més usades, segons Twit.cat. Finalment, al Twitter, #ambJunqueras s'ha convertit en el novè tema més comentat, després que dilluns Oriol Junqueras, alcalde de Sant Vicenç dels Horts, es va plantar i va dir que es nega a pagar els 470.000 euros que deu a l'Estat.
Anar al contingut