Barcelona

Les xifres de la desigualtat entre homes i dones en llocs de responsabilitat

Les dones ocupen només un 18% de les alcaldies, un 19% als consells d'administració i un 20% de les càtedres

Actualitzat

La desigualtat entre homes i dones es perpetua. En els darrers 12 anys s'ha anat reduint però en els últims 2 anys s'ha frenat i en alguns sectors ha augmentat, sobretot en l'àmbit dels llocs de presa de decisió i de les TIC, segons demostra l'indicador d'igualtat de gènere elaborat per l'Observatori Dona, Empresa i Economia (ODEE) i la Cambra de Comerç de Barcelona.

"L'indicador de desigualat de gènere comparat amb el 2005 observa una millora en l'àmbit de mercat de treball i condicions de vida, però en l'àmbit de l'apoderament - llocs de decisió- i de les TIC veiem que en els últims 2 anys s'ha frenat. En els càrrecs directius, del 36% de fa dos anys s'ha passat al 31% i la bretxa salarial s'ha ampliat. Ara és d'un 20% i estàvem amb un 13%."

Així ho ha explicat Carme Poveda, directora d'Anàlisi Econòmica de la Cambra de Comerç de Barcelona i consellera de l'ODEE.

Més desigualtat en els càrrecs de responsabilitat

Un dels àmbits que concentra més desigualtat és el dels càrrecs de responsabilitat. Es retrocedeix en la presència en llocs directius, bretxa salarial de directius, membres de junta a institucions i càtedres, i només millora en els consells d'administració i en l'àmbit polític, per l'impuls de les lleis.

En la política, per exemple, les dones ocupen només un 18% de les alcaldies, un percentatge similar al dels últims anys, i la desigualtat entre homes i dones és de -77% mentre que a les regidories les dones ocupen només un 35% i la desigualtat és de -46%.

A l'empresa, la presència de dones als consells d'administració no supera el 19% i la desigualtat entre homes i dones és de -76%. A les direccions i gerències les dones representen un 31% i la diferència és de -54%, mentre que el sou a nivell de director d'euros per hora és d'un -20%.

En les institucions només un 17% de dones formen part d'una junta o la presideixen, amb una diferència entre home si dones de -79%.

 



A les universitats la desigualtat també ha anat a més respecte a fa dos anys i només una de cada cinc càtedres és ocupada per una dona. La desigualtat respecte als homes és de -75%.

En aquest últim cas, s'evidencia un contrasentit, ja que les dones són majoria en les titulacions universitàries (representen el 57% dels estudiants) i també en les tesis doctorals (el 51%). També tenen menys fracàs escolar: un 14,1% respecte al 21,6% dels homes.

 

 

Ara bé, aquest nivell de formació de les dones superior al dels homes no s'ha traduït en una reducció significativa de les desigualtats en el mercat laboral ni en la qualitat de vida. En aquest sentit, l'estudi conclou:

"S'ha perdut més d'una dècada en l'aprofitament del talent femení en el mercat laboral."

Per Carme Poveda, aquest retrocés en els càrrecs directius s'explica pel fet que els incentius no són prou bons.

"Cada vegada és més difícil compatibilitzar la feina amb la família i l'incentiu que tenen per pujar a nivell directiu, l'exigència que representa, pot ser que no els interessi perquè la bretxa salarial és encara més alta que al nivell tècnic, ocupat majoritàriament per dones. Aquest sostre de vida aquí sembla que s'ha convertit en un sostre de ciment."

 

Només el 28% de treballadors en l'àmbit de les TIC són dones

Preocupa sobretot l'enquistament de la desigualtat en un sector de futur: en l'àmbit TIC i R+D al sector empresarial. Les dones només representen el 28% en l'àmbit de les TIC i el 34% en R+D del sector privat. En les matriculacions d'Enginyeria i Arquitectura, un 23% són dones. Si no es frena, l'estudi augura que s'ampliarà la bretxa econòmica en el futur, un factor que jugarà en contra de la igualtat d'aquí a uns anys.

La bretxa de gènere en el temps dedicat a la família és del -92%

Per contra, la bretxa de gènere en el temps dedicat a la llar i la família és del -92%, una reducció considerable respecte al -157% de fa 12 anys. Tot i això, s'ha estancat respecte a fa dos anys. En la mateixa línia, segons un altre indicador, les dones representen el 43% del conjunt de treballadors a temps complet.

 

 

Escoles bressol gratis per incorporar més dones al mercat de treball.

L'ODEE demana lleis i mesures que afavoreixin i fomentin la presència de dones a tots els nivells de feina. Per Carme Poveda, on hi ha lleis, l'avanç és molt més ràpid. En aquest sentit, assegura que una de les polítiques prioritàries hauria de ser escoles bressol gratis per incorporar més dones al mercat de treball.

"Una de les polítiques prioritàries hauria de ser fer guarderies públiques gratuïtes perquè s'ha demostrat amb estudis científics que si el preu disminuís un 50%, hi hauria un 10% més de dones treballant."

L'estudi assegura que cal fer polítiques públiques actives perquè "si no trigarem dècades a eliminar les desigualtats". En aquest sentit, reivindica una política valenta i decidida per promoure la participació de les dones en els òrgans de direcció i representació de l'empresa, la universitat i les institucions.

També recomana fomentar les vocacions tecnològiques entre les dones i la participació en l'ocupació del futur de les TIC.

ARXIVAT A:
8MFeminisme
Anar al contingut