Una presó
Un informe d'Amnistia Internacional posa xifres a la pena de mort, encara vigent en 20 països (iStock)

Les xifres de la pena de mort: la majoria per delictes de drogues i encara amb la forca

Les execucions al món registren la xifra més alta en cinc anys, segons l'informe d'Amnistia Internacional del 2022

Enllaç a altres textos de l'autor

Txell Feixas Torras

Periodista de la secció d'Internacional dels Serveis Informatius de TV3

@txellfeixas
Actualitzat

Cada cop hi ha menys països --ara són almenys vint-- que tenen la pena de mort vigent. Però el nombre d'execucions ha crescut un 53% respecte al 2021, l'increment més gran des del 2017. En total, el 2022 hi va haver 883 execucions arreu del món, sense comptar els milers de morts que s'haurien registrat a la Xina però que no s'han pogut documentar.

El 90% de les execucions al món fora de la Xina es concentren en només tres països: l'Iran, l'Aràbia Saudita i Egipte.

L'ascens més important és al nord d'Àfrica i l'Orient Mitjà, on concentren gairebé tots els 883 casos totals documentats. I d'aquests, un 94% se situen a l'Iran i a l'Aràbia Saudita, que ha arribat a executar 81 persones en un sol dia.

Per la seva banda Teheran és qui ha mort més ciutadans: 576 l'any passat, un 70% per sobre del 2021.

 

Iran també és qui ha executat més dones: 12 de les 13 registrades al món l'any passat. "És una prova més de la discriminació que pateixen les dones en aquest país i els atacs constants als seus drets", argumenta Dani Vilaró, cap de comunicació d'Amnistia Internacional Catalunya.

Vilaró afegeix que aquesta situació també obeeix al fet que moltes dones "encapçalen les revoltes vistes els últims mesos a l'Iran".

La majoria, per delictes de drogues

Una altra conclusió alarmant: la major part d'execucions no són conseqüència de delictes greus com homicidis intencionats, sinó per delictes de drogues.

Aquesta casuística s'ha més que duplicat respecte al 2021 i ara representa el 37% de totes les execucions documentades al món per l'organització.
 


Però el que és pitjor: aquest càstig afecta sobretot les persones d'entorns desafavorits.

"No parlem tant de les execucions de grans magnats o responsables dels càrtels de la droga, sinó sobretot i especialment dels petits traficants."

I encara enmig d'aquest panorama, altres ombres: cinc països --l'Afganistan, Palestina, Kuwait, Birmània i Singapur-- han reprès les execucions.

Però també punts de llum, amb sis països més que han abolit la pena de mort: el Kazakhstan, Papua Nova Guinea, Sierra Leone i la República Centreafricana.

Guinea Equatorial i Zàmbia l'han abolida però parcialment, només derogant-la per als delictes comuns.

 

ARXIVAT A:
Drets humans
Anar al contingut