L'escalfament global rècord dels últims mesos, greu perill per al refrigerador de l'Àrtic

Alberto Alcántara Actualitzat

El rècord de temperatures globals càlides de la primera meitat de l'any, i la tendència continuista del mes de juliol, deixa la seva empremta en l'Àrtic. La fusió del gel marí s'ha avançat i anem cap a un dels mínims de superfície gelada, que s'assolirà a mitjans de setembre. Però el canvi no es queda a l'Àrtic: els patrons climàtics també es veuen afectats en latituds més baixes.

El gel marí és aigua de mar congelada al voltant dels casquets polars, i actua com un refrigerador per al sistema climàtic global. El gel reflecteix la radiació solar. Quan es perd extensió gelada, es guanya superfície oceànica que absorbeix la calor. Per tant, l'oceà s'escalfa i tota la regió àrtica s'escalfa més.

De fet, la regió àrtica s'està escalfant el doble de ràpid que altres parts del món. Durant les últimes tres dècades, el gel de l'Àrtic ha disminuït de forma dràstica. Les mesures considerades extraordinàriament baixes anys enrere han esdevingut normals en els temps actuals.

El resultat és que el mecanisme refrigerador és cada cop menys eficient, i això també és potencialment molt perillós per als patrons climàtics d'altres regions.

Segons la NASA, s'estan detectant canvis en el corrent en jet, que està passant a ser menys un flux d'oest a est i més un corrent desgavellat i de nord a sud, fet que afavoreix esdeveniments climàtics més extrems, com sequeres o pluges torrencials.

En 2018, l'agència espacial llançarà a l'espai l'ICESat-2, un satèl·lit que serà capaç de prendre algunes de les mesures més avançades fins avui en les regions polars.

VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut