L'escàndol per l'ús de dades de Facebook causa una tempesta política internacional
El Parlament britànic cita Mark Zuckerberg perquè expliqui la suposada filtració de dades
Facebook està sota sospita per l'escàndol de la suposada filtració de dades dels usuaris amb finalitats electorals. Un cas en què estaria implicada l'empresa privada britànica Cambridge Analytica i que s'hauria fet servir per afavorir les campanyes de Donald Trump i del Brexit.
Tant al Regne Unit com els Estats Units han obert investigacions per aquest afer, i Londres fins i tot ha citat el fundador de la companyia, Mark Zuckerberg, perquè en doni explicacions.
Una comissió del Parlament britànic ha escrit una carta a Zuckerberg en què li demana que s'expliqui sobre el cas que van destapar "The New York Times" i "The Observer":
"És hora d'escoltar un alt executiu de Facebook amb prou autoritat per oferir una explicació detallada d'aquest catastròfic error de procediment".
El president de la comissió d'Afers Digitals del Parlament de Westminster, Damian Collins, assegura que, fins ara, els representants de Facebook han donat respostes "enganyoses":
I have today written to @facebook CEO Mark Zuckerberg calling on him to give oral evidence to @CommonsCMS following recent reports in @guardian and @nytimes pic.twitter.com/y5xnGHzaNI
Damian Collins (@DamianCollins) 20 de març de 2018
La companyia té fins dilluns per donar una resposta a la comissió.
També l'ha convidat a donar explicacions en seu parlamentària el president de l'Eurocambra, Antonio Tajani:
We've invited Mark Zuckerberg to the European Parliament. Facebook needs to clarify before the representatives of 500 million Europeans that personal data is not being used to manipulate democracy.
Antonio Tajani (@EP_President) 20 de març de 2018
Les reaccions de Facebook, Cambridge Analytica i la Casa Blanca
Un representant de Facebook, que ha negat cap filtració, assegura que està "fortament compromesa amb la protecció de la informació de la gent".
També Cambridge Analytica ho nega tot. L'empresa ha anunciat la suspensió de feina del seu director, Alexander Nix, i ha anunciat una investigació independent sobre el cas.
The Board has suspended CEO Alexander Nix pending a full independent investigation. https://t.co/HV9Mb5eXIR
Cambridge Analytica (@CamAnalytica) 20 de març de 2018
Per la seva part, un portaveu de la Casa Blanca han destacat a Fox Channel que l'administració de Trump aplaudeix que s'investigui el compliment de la proteccio de dades:
"El president creu que s'ha de protegir la privacitat dels americans. Si el Congrés o altres agències volen estudiar la qüestió, ho aplaudim."
Dades per fer campanyes a mida
Aquest mateix dimarts, l'organisme britànic de supervisió de dades informàtiques ha anunciat que demanarà una ordre judicial per inspeccionar els ordinadors de Cambridge Analytica.
Aquesta companyia va recopilar, el 2014, les dades de 50 milions d'usuaris de Facebook. S'haurien aconseguit, de forma indirecta, a través d'un psicòleg rus que tenia permís de la xarxa social per agafar les dades amb finalitats acadèmiques, no pas polítiques.
Amb aquestes dades, Cambridge Analytica va crear campanyes a mida per influir en els votants i afavorir la victòria de Trump i del Brexit. Aquesta és la revelació que ha fet Christoper Wylie, un analista que va ajudar a crear el programa informàtic per predir i influir en les decisions dels votants.
Investigació també als EUA
Als Estats Units, un alt organisme de comerç investiga si Facebook va incomplir el seu compromís de privacitat de dades.
La Comissió Federal de Comerç dels EUA (FTC en anglès) vol esbrinar si la popular xarxa social va violar el contracte establert amb els usuaris el 2011. Si es confirma que va cedir dades a Cambridge Analytica sense el consentiment dels internautes, podria haver de fer front a multes milionàries.
Entre els inversors d'aquesta empresa, hi ha l'exresponsable de la campanya electoral de Trump el 2016, Steve Bannon, i un destacat donant republicà, Robert Mercer.
S'enfonsa a la borsa
Arran de l'escàndol, Facebook ha tingut un daltabaix a la borsa. Després de caure prop d'un 7% dilluns a la borsa de Nova York, l'empresa, valorada en més de 537.000 milions de dòlars, cedia aquest dimarts un 5%.
Durant la sessió de dilluns, el valor de la tecnològica va recular més de 40.000 milions de dòlars.
Notícia relacionada: WhatsApp i Facebook, multats per l'ús de dades personals sense consentiment
- ARXIVAT A:
- InternetFacebookTrump BrexitEstats Units