L'escola concertada, en alerta pel nou decret d'admissió de la Generalitat

Associacions de famílies i patronals demanen més finançament i que no es limiti el dret a escollir el centre escolar

Ferran MorenoActualitzat

Ja fa uns dies que a les mares i els pares de l'escola concertada els arriba el document que ha causat rebombori.

La reparteixen les direccions de les escoles, o les associacions de famílies. I es demana la firma per presentar al·legacions a la nova normativa del Departament d'Educació: l'anomenat "decret d'admissió".

Un decret que té l'origen en el Pacte Contra la Segregació Escolar impulsat pel Síndic de Greuges amb 16 mesures per garantir la distribució més equitativa de l'alumnat entre la pública i la concertada.
 

Una de les mesures, ara al centre de la polèmica, és que el nombre de places de la concertada es determinarà abans de saber quantes famílies volen portar-hi els fills, i no després.

Des d'alguns sectors de la concertada ja s'ha manifestat que la mesura "afecta de manera directa el dret d'elecció de centre docent dels pares i mares":

Josep Manuel Prats, president de la FAPEL, Federació de Pares i Mares d'AMPES de Catalunya de l'Escola Concertada:

"L'oferta hauria de ser oberta i lliure de totes les escoles per tots els pares i mares i que cadascú pugui triar. En el fons, s'està limitant la llibertat de dret dels pares de triar escola pública o concertada. I, de fet, l'Estatut ens demana que no limitem aquest dret."


Miquel Mateo, secretari general adjunt Fundació Escola Cristiana de Catalunya accepta que hi hagi més alumnat amb necessitats especials a la concertada però lamenta la falta de finançament.

"No té sentit que s'escolaritzin aquests alumnes amb aquestes mínimes garanties de qualitat sense que hi hagi darrere la corresponsabilitat de l'administració perquè financi correctament."

Si no hi ha més inversió i es tanquen línies, apunta, s'haurà d'acomiadar professorat.

"La concertada es veu abocada a acomiadar aquestes persones. Aquí també s'estan jugant els nostres treballadors el seu pa."

 

El conseller d'Educació, Josep Bargalló, explica que la concreció sobre el finançament es farà en un altre decret, el de concerts. I defensa les mesures:

"La segregació escolar és un dels grans problemes que tenim? Sí. Ens vam conjurar tots per prendre mesures per pal·liar la segregació escolar? Sí. Les vam signar? Sí. Algú que les va signar es pensava que no es posarien a la pràctica? La meva obligació és posar-les a la pràctica."

El malestar també ha augmentat perquè els Ajuntaments guanyaran pes en la determinació de l'oferta de places en detriment de les escoles. I, també, pel poc temps d'al·legacions, que acaba dilluns.

ARXIVAT A:
Educació
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut