L'escola de Bàscara es planta: "No podem complir els requisits i ens diuen que obrim"

Més de 60 escoles de l'Alt Empordà alerten que no poden complir les mesures de seguretat i, a Bàscara, l'Ajuntament ha decidit no obrir el centre

RedaccióActualitzat

A l'Alt Empordà, la reobertura d'escoles en la fase 2 de la desescalada, aquest 1 de juny, s'ha fet amb preocupació. Les direccions de 63 escoles públiques de la comarca -de les 65 que hi ha- han enviat una carta al Departament d'Educació en què asseguren que no poden garantir totes les mesures de seguretat establertes en el pla de retorn a les aules.

Les escoles, tot i que han obert, han denunciat la "preocupació i desconcert" per la manera com el departament ha gestionat la reobertura.

A Bàscara, però, l'Ajuntament -que és el propietari de l'edifici de l'escola- ha decidit anar un pas més enllà i no té intenció de tornar a obrir el centre aquest curs. Diu que no pot assumir l'adequació de noves aules en altres edificis municipals o els estrictes protocols de desinfecció.

Narcís Saurina, alcalde de Bàscara, lamenta que no se'ls ha donat cap solució:

"Ens exigeixen una sèrie de normes i condicions, però davant la possibilitat que nosaltres no puguem complir amb aquests requisits, en lloc de donar-nos solucions ens diuen 'obriu'. Llavors, què els importa? La salut o obrir?"  


La llar d'infants municipal tampoc ha obert.

 

A l'escola Carme Guasch, en barracons, no tenen espai per separar alumnes

 

Mesures com les distàncies es fan molt difícils de complir a l'escola Carme Guasch, de Figueres. Natàlia Salleras Santaló, membre de l'AMPA, es queixa de les insuficiències que arrosseguen de fa anys:

"En el nostre cas, plou sobre mullat. Portem 15 anys en barracons. No tenim ni gimnàs ni espais alternatius on poder ubicar els nens que sobren per poder garantir aquesta distància de seguretat. O ens posen més barracons, duplicant la capacitat de places, o bé ens ubiquen, a tota l'escola, en un espai alternatiu."


A la majoria de centres la presència d'alumnes ha estat testimonial i s'han fet tutories personalitzades.


El balanç d'Educació

El Departament d'Educació al·lega que els protocols de reobertura són genèrics perquè cada centre se'ls pugui adaptar. Pel que fa a les reticències d'algunes direccions, assegura que treballaran perquè tots els centres puguin obrir.

 

Segons la Generalitat, en tot el territori gironí, on hi ha més de 250 escoles i 75 instituts, a banda de l'escola de Bàscara, no han obert l'Esculapi de l'Escala per una avaria a les canonades de subministrament municipals i l'institut de Sils perquè hi estan acabant unes obres urgents.

El Departament manté que aquest dimarts ja hauran obert el 40% d'escoles i instituts públics i el 25% dels centres concertats de tots els territoris de Catalunya que han entrat en la fase 2: Tarragona, Terres de l'Ebre, Alt Pirineu i Aran, Girona i Catalunya Central.

Alumnes de cinquè fent cua per entrar a l'escola L'Agulla, del Catllar (ACN/Eloi Tost)

 

En altres territoris també es queixen

La queixa que s'ha deixat equips directius i mestres sols davant el problema de com reobrir les escoles arriba des d'altres punts del territori. Al districte de Gràcia de Barcelona, per exemple, les direccions de les escoles públiques van fer arribar a les famílies, el 28 de maig, un document que reclamava una reobertura -que, en aquest cas, no es faria fins almenys el 8 de juny- amb condicions:

"Les direccions de les escoles públiques de Gràcia manifestem que la reobertura de centres de P3 a 6è hauria de poder garantir la seguretat del personal i de l'alumnat que necessiti un acompanyament més personalitzat.

Des de la coordinadora d'AMPA de Gràcia han reclamat que els esforços se centrin a garantir el retorn presencial per a tothom al setembre:

 

A l'escola Camins, de les Franqueses, el claustre i les famílies, amb el suport del personal no docent i l'Ajuntament, van decidir no obrir al juny perquè pensen que no es pot garantir la seguretat i que cal "repensar l'escola".

 

Al Garraf, les direccions de les escoles bressol municipals van denunciar que la reobertura no tenia en compte "els drets dels infants":

"No s'està tenint en compte l'opinió dels experts de l'educació ni dels pediatres. Les mesures preses no tenen present els drets dels infants, com tampoc el personal que hi treballem".


En un comunicat conjunt, van defensar que els més menuts han de ser "feliços, autònoms, lliures i capaços i aquest retorn no ho permet" i van afegir que la ràtio a les bressols, de cinc alumnes per aula, deixa "desateses" moltes famílies.

 

 

ARXIVAT A:
Educació Coronavirus
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut