L'escola valenciana trilingüe fixa un mínim d'hores en valencià, castellà i anglès
Aprovada la Llei del Plurilingüisme amb el rebuig del PP i Cs
Les Corts Valencianes han aprovat la llei que regularà l'ús de les llengües en l'educació. L'anomenada Llei de Plurilingüisme garanteix un mínim del 25% de les hores lectives en valencià i en castellà i un 15% en anglès. Els consells escolars decidiran la distribució de la resta d'hores, d'acord amb el projecte lingüístic de centre.
L'anglès, que no podrà superar el 25% del total d'hores, s'introduirà a partir de P3 amb un 10% de l'horari curricular.
La norma, pactada per PSPV-PSOE, Compromís i Podem, ha tingut el vot en contra del PP i Ciutadans, mentre que els quatre diputats escindits d'aquest grup hi han votat a favor.
La sessió d'aprovació ha estat molt tensa. Cs i PP han considerat que la llei intenta aplicar una ideologia i un model únic en valencià.
La diputada popular Beatriz Gascó ha assegurat que la llei vol "traslladar als nens idees nacionalistes":
"És una llei que coarta la llibertat de les famílies, que margina el castellà, que no s'ajusta la llei. Això és sectarisme. I aquesta és la seva política, el sectarisme. Precisament, aquest és l'objectiu d'aquesta llei, traslladar als nens idees nacionalistes. Vostès el que fan és recuperar aquell monolingüisme franquista."
Josep Nadal, diputat de Compromís, ha destacat que la llei permetrà que l'alumnat sigui "competent en les tres llengües":
"Esta no és la llei que haguera fet Compromís, però és la llei que hem fet els del trellat i que marcarà la societat valenciana de les properes dècades. Una societat que hauria de ser competent en valencià, castellà i anglès."
El conseller d'Educació, Vicent Marzà, ha acusat l'oposició de no haver estat constructiva:
"No hi havia darrere una proposta per millorar l'aprenentatge de llengües. I és una de les qüestions més clares i contundents, que no hi ha un interès real per part del PP ni de Ciutadans que els xiquets i xiquetes tinguen més oportunitats per aprendre llengües."
La norma entrarà en vigor el curs que ve, 2018-2019, i substituirà l'anterior decret de plurilingüisme que el Tribunal Superior de Justícia valencià va anul·lar i que lligava la major presència del valencià a les aules a més hores d'anglès.
- ARXIVAT A:
- Educació