L'escultura de l'euro a Frankfurt
L'escultura s'ha fet cèlebre sobretot arran d'aparèixer contínuament als mitjans de comunicació (Europa Press)

L'escultura gegant de l'euro, a la venda perquè és massa cara de mantenir

L'anunci de la subhasta de la icònica peça situada a Frankfurt, a Alemanya, ha coincidit amb la forta davallada de la moneda

Redacció/Agències

L'euro perd pistonada davant del dòlar i aquesta setmana s'ha enfonsat fins arribar a nivells que no es veien des de fa 20 anys, quan va començar a circular.

Ara s'ha sabut el que es podria interpretar com un reflex simbòlic d'aquesta davallada: la gegantina escultura blava que hi ha a Alemanya amb el perfil de la moneda europea es posarà a subhasta a l'octubre.

La peça és una de les imatges més icòniques que s'associen a la divisa. Es va col·locar a la plaça Willy-Brandt de Frankfurt, la capital econòmica alemanya, a finals del 2001. És una escultura mastodòntica, obra de l'artista Ottmar Hörl, que ara es considera massa cara de mantenir.

El propietari és un comitè sense ànim de lucre, l'anomenat Verein Frankurter Kultur Komitte. L'encapçala, Manfred Pohl, que és qui ha anunciat la decisió.

Ha afirmat que en els últims dos anys han augmentat els actes vandàlics i fins i tot han hagut de suspendre altres activitats per poder fer front a les reparacions. 

Protestes d'activistes climàtics, el gener d'aquest 2022
Protestes d'activistes climàtics, al gener d'aquest 2022 (Europa Press/Arne Dedert)

L'escultura ja havia resistit diverses mobilitzacions de protesta, com ara les acampades anticapitalistes "Blockupy", durant la crisi financera. El comitè diu que han intentat trobar finançament públic i també privat per poder-la mantenir, però sense èxit.

De moment, el Banc Central Europeu no ha fet cap pas per rescatar-la i, per tant, es posarà a la venda. El BCE ha destinat 15.000 euros anuals a l'estàtua. Segons Pohl, però, els representants del banc no es van presentar a una taula rodona a l'abril per discutir-ne el futur.
 

Una escultura mediàtica

Les fotografies de l'escultura apareixen en pràcticament totes les informacions vinculades amb l'euro des de fa anys. Durant una època, també protagonitzaven les notícies sobre el BCE; perquè la primera seu que va tenir era a pocs metres de distància.

Les cròniques i els directes de televisió es feien sempre al davant de l'obra fins que el banc es va traslladar a la nova seu. 

A banda de la divisa, l'escultura també simbolitza Europa. La rodegen dotze estrelles, que representen els primers països que van introduir la moneda el gener del 2002. Ara utilitzen l'euro 19 països, i l'any vinent s'hi ha d'incorporar Croàcia.

Mesura 14 metres d'alçada, pesa 50 tones i de nit s'il·lumina durant tot l'any amb llums led.

 

ARXIVAT A:
Unió EuropeaBanc Central Europeu
Anar al contingut