L'Església no té intenció de retornar cap dels immobles que es va apropiar
La Conferència Episcopal assegura que no preveu retornar cap dels gairebé 35.000 immobles que el govern espanyol els atribueix
L'Església espanyola ha avisat el govern de Pedro Sánchez que, dels prop de 35.000 béns immatriculats per la institució que l'executiu li atribueix, n'hi ha un miler que no són seus. Aquest miler, segons els bisbes, ja estan inscrits a nom d'algú altre, o bé no s'han pogut identificar. Ara, això s'haurà de regularitzar al registre.
La Conferència Episcopal, però, no reconeix que s'hagi apropiat de finques de manera indeguda. I tampoc està disposada a tornar el seu patrimoni immobilari, acumulat des del 1946, quan una llei franquista va regular aquest privilegi.
S'anomenen béns immatriculats les propietats que es porten per primer cop al Registre de la Propietat. Des del 1998 al 2015, una llei del govern de José María Aznar va permetre registrar a nom de l'Església centenars de béns amb el bisbe com a notari.
Confusió als bisbats
En les últimes hores s'ha generat força confusió entre els bisbats catalans, alguns dels quals han explicat a TV3 que des que s'ha fet públic l'anunci esperaven un aclariment de la Conferència Episcopal sobre quins serien els immobles que haurien de retornar. Aquesta informació no la rebran per què la Conferència remarca que no es farà cap retorn.
Arran d'un comunicat conjunt emès entre el govern espanyol i la Conferència Episcopal, s'ha interpretat que s'obria la porta a retornar immobles, però en una reunió posterior, els bisbes han remarcat que no tenen previst fer cap devolució.
La confusió arrenca d'un llistat que el govern espanyol va fer públic ara fa un any i que recull 34.961 béns immatriculats per l'Església. Ara, un cop revisat el llistat de finques, n'hi ha gairebé un miler que la institució no ha reconegut com a seves per motius diversos.
En realitat, són una mínima part de totes les que van posar a nom seu emparada en una llei de l'època d'Aznar.
A Catalunya hi ha identificades 3.722 propietats que l'Església hauria posat a nom seu. És la tercera comunitat de l'Estat amb més immatriculacions. Les que en tenen més són Castella i Lleó i Galícia.
El presidente @sanchezcastejon y el cardenal Omella han mantenido hoy un encuentro en el que han celebrado el acuerdo sobre inmatriculaciones alcanzado entre el Gobierno y la Conferencia Episcopal.
La Moncloa (@desdelamoncloa) January 24, 2022
El Ejecutivo ha destacado el buen diálogo que mantienen ambas instituciones. pic.twitter.com/0rdWnOOFOm
D'entre la llista global dels 34.961 béns hi ha 20.014 espais destinats al culte i 14.947 a diferents usos. Des de l'estiu, una comissió amb el ministre de Presidència, Félix Bolaños, i la Conferència Episcopal ha estudiat aquestes immatriculacions.
Ara, segons el govern espanyol, el llistat passarà a mans de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP) i els ajuntaments procediran a la identificació dels legítims propietaris.
En un comunicat conjunt, govern espanyol i Església es comprometen a col·laborar en aquest procediment.
El "Sense ficció" de TV3 va explicar recentment què són les immatriculacions en un reportatge de la periodista Montserrat Besses.
- ARXIVAT A:
- EsglésiaJosé María AznarPedro Sánchez