El director del servei de coordinació i assessorament de les Oficines de Protecció de Menors, Jesús Rodríguez

L'Església espanyola admet 900 casos de pederàstia, molts menys dels que apuntaria l'auditoria

Un informe de la Conferència Episcopal Espanyola reconeix un miler de víctimes d'abusos sexuals, una xifra molt inferior a la de l'auditoria externa encarregada per la mateixa Església
Actualitzat
TEMA:
Pederàstia

Des que l'Església catòlica espanyola va obrir les oficines per a la protecció de menors i prevenció d'abusos sexuals, ara fa tres anys, ha rebut el testimoni de 927 supervivents de pederàstia. Són dades que recull l'informe "Para dar luz" que la Conferència Episcopal Espanyola ha presentat aquest dijous a Madrid, el primer document que presenta l'Església sobre pederàstia.

El miler de denúncies que inclou l'informe impliquen un total de 728 presumptes pederastes. Els abusos haurien tingut lloc des dels anys quaranta fins a finals del 2022. Segons el mateix informe, el 80% dels casos van succeir abans del 1990. La resta haurien tingut lloc durant les últimes tres dècades.

Aquesta xifra rebaixa la que preveu el bufet d'advocats Cremades & Calvo-Sotelo, a qui l'Església va demanar una auditoria sobre aquest assumpte, i que, segons ElDiario.es, apunta a 4.000 víctimes. L'auditoria es va encarregar ara fa un any i ja se n'haurien hagut de publicar els resultats, però s'ha retardat. 

 

La gran majoria d'acusats són homes sacerdots i religiosos (EFE / J.P. Gandul)

L'informe de la Conferència Episcopal no inclou les dades anteriors al 1945, ni tampoc es detalla les indemnitzacions a les víctimes que, a tall d'exemple, en el cas dels Maristes sumen gairebé mig miler d'euros, i que podria suposar un sotrac econòmic per a les institucions religoses.


La majoria d'acusats, homes

La gran majoria dels acusats, el 99%, són homes i el mateix passa amb les víctimes: el 82,7% són homes.

Una altra cosa que destaca és que més de la meitat dels acusats ja han mort i no podran ser jutjats. Tot i que no tots els acusats formen part de l'Església, més del 80% són sacerdots o religiosos. La resta, el centenar de casos restants, són laics o bé la persona denunciant no va poder identificar la condició eclesiàstica de l'agressor.

La meitat dels abusos es van produir en el context escolar i l'altra meitat, en parròquies o bé en seminaris o internats religiosos.
 

La Conferència Episcopal ha precisat que l'informe està elaborat a partir dels testimonis que s'han recollit sense pressuposar ni provar la innocència o la culpabilitat. Alguns dels casos recollits ja han finalitzat el seu recorregut judicial i s'han arxivat o absolt; en d'altres, en canvi, el procés encara està en marxa.

El document presentat aquest dijous inclou els protocols elaborats per institucions eclesiàstiques, congregacions i diòcesis, a més de la legislació vigent.

Durant la presentació, els responsables de les oficines han volgut treure pit sobre la formació que s'està fent des de les mateixes oficines. El darrer any, més de 150.000 nens, adolescents, pares, pares, professors i sacerdots han rebut la formació per prevenir abusos.

Des del 2019, l'Església a Espanya ha obert 202 oficines per a la recepció de denúncies d'abusos comesos en el passat. Aquestes oficines s'encarreguen també de l'establiment de protocols d'actuació i de formació per a la protecció de menors i la prevenció d'abusos.


 

ARXIVAT A:
Pederàstia
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut