Donald Trump sortint de la Casa Blanca
Donald Trump saluda al jardí de la Casa Blanca (REUTERS/Evelyn Hockstein)

Lesotho, el país de l'or blanc de què, segons Trump, "ningú no n'ha sentit a parlar mai"

El president nord-americà anuncia l'eliminació de les ajudes per combatre la sida i assenyala de forma histriònica el petit regne enclavat dins de Sud-àfrica

Eva PinedaActualitzat

Durant una intervenció al Congrés dels Estats Units, el president, Donald Trump, enumera les retallades del seu govern en cooperació exterior. Amb un to histriònic i generant rialles entre l'audiència, menciona el cas de Lesotho, un país petit de l'Àfrica austral, molt afectat per la sida: "Vuit milions de dòlars per promoure l'agenda LGBTQI+ a la nació africana de Lesotho, un lloc que ningú n'ha sentit a parlar mai!"

Lesotho és un país petit, enclavat a Sud-àfrica, muntanyós i sense sortida al mar. Té una mida semblant a la de Catalunya, però una població molt menor, uns 2.300.000 d'habitants. El president dels EUA, Donald Trump, l'ha posat al mapa --al seu mapa-- i de passada, a les portades.

Sebastián Ruiz-Cabrera, professor de comunicació de la Universitat de Girona i màster en estudis africans, ha explicat a Catalunya Ràdio que les retallades que planteja Trump per aquest país "afectaran, i moltíssim, una població amb unes taxes de VIH altíssimes".

"És població amb dificultat per accedir a retrovirals, fins i tot a preservatius. Un accés que fins ara era molt econòmic o, fins i tot, gratuït."

Les Nacions Unides adverteixen del perill de tornar a les xifres devastadores dels anys 90, com alerta Winnie Byanyima, directora executiva de l'agència ONUSIDA:

"Si l'ajuda dels EUA per al VIH no es restableix, hi haurà 6,3 milions de morts més vinculades a la sida. 6,3 milions més en els pròxims 4 anys, és adir, 10 vegades més."

El president francés Emmanuel Macron saluda el rei de Lesotho, Letsie III
El president francès Emmanuel Macron rep el rei de Lesotho, Letsie III (EFE/EPA/CHRISTOPHE PETIT TESSON)

Aprofitant la presència del rei de Lesotho, Letsie III, a París, el president francès, Emmanuel Macron, no es va estar d'ironitzar sobre els comentaris del seu homòleg nord-americà.

"Vul dir-li, majestat, que estem molt contents de tenir-lo aquí. Quan el sentim parlar estem segurs que el seu país existeix i que, a més, és bo enviar-los fons pel bon ús que en fan"

El país de l'or blanc

Lesotho és un cas peculiar, ja que és un país envoltat per un altre país, que és Sud-àfrica.

"És un territori preciós, ple de muntanyes, i la part més baixa està a 1.400 metres, amb la qual cosa ens trobem amb el país més elevat del món."

Sebastián Ruiz-Cabrera explica que és un territori "de climes extrems, que vol dir que durant una part de l'any tenim neus que inunden d'aigua Sud-àfrica, i de fet és un dels principals recursos d'aquest país, que se'n diu l'or blanc".

L'aigua, l'or blanc de Lesotho, baixa de les muntanyes nevades on hi ha les pistes d'esquí més altes del sud del continent. L'altra gran riquesa és la mà d'obra que treballa a les mines d'or de Sud-àfrica.

Presa de Katse, a Lesotho
Presa de Katse, a Lesotho (iStock / deldew)

L'únic motor industrial són els texans: "La indústria tèxtil de Lesotho és una indústria generada per interessos estrangers, però és un dels motors industrials del país".

Aquesta indústria tèxtil ha crescut alimentada per l'anomenat AGOA, el tractat firmat entre els EUA i una trentena de països subsaharians ara fa 25 anys. "Què fa aquesta llei? Permet als països africans que són elegibles (no tots) enviar alguns productes als Estats Units sense pagar impostos".

El gran interrogant és si aquest acord serà renovat quan expiri al setembre. El monarca de Lesotho ja ha advertit del risc que 40.000 persones es quedin a l'atur si Washington també hi aplica la tisora.

Ruiz Cabrera és de l'opinió que "L'AGOA és possible que es renovi o fins i tot que canviï de terminologia, però no crec que desaparegui. Jo crec que ara els EUA collen per veure què fa el seu principal competidor en el continent africà, que és la Xina".

"Podríem pensar que és proteccionisme, però també hi ha empreses internacionals estatunidenques que han de continuar fent negoci."

La llista de damnificats de Trump creix dia a dia, en un gir de guió que contradiu la mateixa política nord-americana; aquella que expandia bases de l'OTAN o cooperava amb països pobres, però estratègics per al control mundial.

ARXIVAT A:
SidaEstats UnitsÀfrica
Anar al contingut