Èric Garcia remata de cap en un moment del partit entre Espanya i Kosovo (EFE / Julio Muñoz)
Èric Garcia remata de cap en un moment del partit entre Espanya i Kosovo (EFE / Julio Muñoz)

L'Espanya-Kosovo, més política que futbol en les repercussions fora del camp

El fet que Espanya no reconegui Kosovo com a estat va fer que el partit de classificació per al Mundial generés més expectació fora del terreny de joc que al camp

Actualitzat

El partit Espanya-Kosovo de la fase de classificació per al Mundial de Qatar ha aixecat més polseguera a nivell polític que no pas esportiu. Al camp, la selecció espanyola va guanyar per 3 a 1, amb gols de Dani Olmo, Ferran Torres i Gerard Moreno.

Fora del terreny de joc, els dríblings van ser més lingüístics que futbolístics. Des que Kosovo es va independitzar de Sèrbia, l'any 2008, Espanya no el reconeix com a estat. És per això que, per anomenar el rival, es van fer equilibris per no dir-ne el nom. En la retransmissió, la República de Kosovo era "la Federació de Futbol de Kosovo":

 

 

Durant el partit, TVE va escriure les inicials d'Espanya en majúscules i, en canvi, les de Kosovo en minúscules:

 

Les inicials de Kosovo, en minúscula, durant la retransmissió del partit amb Espanya
Les inicials de Kosovo, en minúscules durant la retransmissió del partit amb Espanya

 

Això, però, no passava amb el senyal internacional:

 

Les inicials de Kosovo, en majúscula, en la retransmissió amb el senyal internacional del partit amb Espanya
Les inicials de Kosovo, en majúscules en la retransmissió amb el senyal internacional del partit amb Espanya

 

A l'inici del partit, el grafisme que va aparèixer a la pantalla no era la bandera de Kosovo, sinó el logo de la Federació de Futbol:

 

L'onze de Kosovo, il·lustrat amb l'escut de la Federació de Futbol en comptes de la bandera del país

 

A Twitter, el compte oficial de la selecció espanyola també va escriure el nom de Kosovo en minúscules:

 

 

A la xarxa, els comptes de la selecció van esforçar-se per no referir-se al rival dient el nom del país. Si dijous de la setmana passada, quan va acabar el partit, el titular era que "Espanya empata davant Grècia" i, el diumenge, "¡¡¡FINAAAAAAAAL A GEÒRGIA!!!", quan va acabar el partit d'aquest dimecres, el tuit va ser: "La @SeFutbol  s'imposa per 3-1 i aconsegueix tres punts més en el camí cap al Campionat del Món de #Qatar2022":

 

 

 

 


Les normes de la FIFA marquen l'obligatorietat de respectar els himnes i les banderes del rival, però no diuen res sobre els anuncis per megafonia o el tractament en les presentacions protocol·làries. I, abans del xiulet inicial, els himnes es van anunciar amb un simple: "A continuació escoltarem els himnes del partit".

Davant d'aquesta situació, la diputada de JxCat al Congrés Míriam Nogueras ha anunciat una petició perquè declari al Congrés el president de Televisió Espanyola. Nogueras afirma que Kosovo és un país lliure i independent, i que se l'ha de tractar com a tal. 

 

 

Anar al contingut