Per primera vegada, Mossos i Gàrdia Civil formen part conjuntament del Centre de Coordinació d'Eurojust, a la Haia (ACN/Àlex Recolons)

L'estafa de 800.000 euros a una dona gran de Puigcerdà destapa una criptomàfia internacional

Una investigació sense precedents ha permès destapar l'organització, que guanyava milers de milions d'euros i tenia centenars de treballadors i 15 centres de trucades
Redacció
TEMA:
Policial

Els Mossos han participat en una operació coordinada per l'Eurojust per al desmantellament d'una xarxa d'estafadors que es feien passar per una empresa que gestionava inversions en criptomonedes.

Es calcula que guanyaven 400 euros cada minut estafant milers de persones de tot el món de forma simultània. A Espanya hi hauria com a mínim 17.000 casos.

Els demanaven grans quantitats de diners perquè invertissin en criptomonedes. En total, es calcula que el grup criminal s'ha embutxacat més de 2.400 milions d'euros.

Es tracta d'una investigació sense precedents en l'àmbit de les ciberestafes i la ciberdelinqüència en què s'ha actuat sobre una única organització criminal internacional.

La xarxa disposava de centres de captació de possibles víctimes repartits per Europa i havien creat, amb l'ajuda d'enginyers informàtics, pàgines web molt versemblants i serioses.

Seduïen les víctimes des de com a mínim 15 centres d'atenció telefònica situats en països de la perifèria de la Unió Europea, com ara Andorra, Bulgària, Albània, Geòrgia, Macedònia del Nord i també Ucraïna, on malgrat la guerra ha estat funcionant un centre, a Kíiv, amb més de 800 operadors telefònics.

La captació de les víctimes es feia a través d'aquestes trucades, però també per correu electrònic i a través del boca-orella, ja que les víctimes animaven el seu entorn a invertir-hi perquè pensaven que estaven guanyant molt diners.

També falsejaven que persones famoses havien invertit diners i havien guanyat molts diners i ho mostraven en aquestes webs falses. Era un esquer per captar les víctimes.


Els primers indicis, el cas d'una dona gran de Puigcerdà

La primera víctima la van detectar els Mossos el 2018 a Puigcerdà. Era una dona d'edat avançada a qui van trucar per oferir-li una inversió de 250 euros. A través de les pàgines web falses, li van fer creure que aquests diners pujaven contínuament.

Li feien creure que així havia guanyat molts diners, i que si n'hi invertia més, els guanys es multiplicarien, segons han explicat en una roda de premsa l'intendent Joan Carles Granja, que és cap d'Investigació Criminal dels Mossos d'Esquadra, i Enrique Martín, capità de la policia judicial de la Guàrdia Civil a Osca.

Els estafadors feien trucades a les potencials víctimes per conèixer el seu perfil, se l'estudiaven i després els tornaven a trucar per consumar el delicte. Si les víctimes començaven a sospitar, canviaven el broker que feia les trucades.

Amb aquest mètode li van estafar 560.000 euros, i després es van fer passar per advocats per denunciar l'estafa. 

L'organització criminal va instal·lar-li un programa a l'ordinador per controlar tots els moviments econòmics i la denunciant va acabar perdent tots els estalvis que tenia en comptes bancaris. En total li van acabar prenent 800.000 euros.

A partir d'aquí, els Mossos van començar a treballar amb la Guàrdia Civil, que havia trobat un altre cas similar a Osca. I l'operació es va ampliar a altres policies europees.

Per primera vegada els Mossos han participat en una investigació coordinada des de la Haia, amb autoritats judicials de diferents estats membres. El resultat: la detenció dels dos màxims responsables de l'organització criminal i 16 investigats que dirigien estafes que seguien sempre el mateix patró.


Com evitar-ho

Davant d'aquest frau massiu d'estafes financeres en línia, la prevenció és indispensable per esquivar aquestes màfies criminals.

Per evitar aquest tipus de frau, que pot arribar a tenir conseqüències devastadores, els Mossos recomanen als inversors que prenguin totes les mesures de seguretat quan facin inversions en línia i comprovin si els llocs web pertanyen a empreses que operen legítimament.

En cas de rebre correus electrònics o SMS o trucades no planificades de persones desconegudes que ofereixen guanys astronòmics a partir d'inversions amb pocs diners, cal sempre assegurar-se de l'empresa que hi ha al darrere per no caure en paranys de les organitzacions criminals.

També demanen que sempre que es rebin trucades que puguin ser una estafa, cal denunciar-ho.

Els investigadors animen que tothom que s'hagi sentit víctima d'aquests fets ho denunciï, però avisen que serà pràcticament impossible recuperar la totalitat dels diners.

ARXIVAT A:
Policial Criptomonedes
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut