L'estat de la investidura: Junts i ERC veuen lluny el pacte més enllà de l'amnistia
- TEMA:
- Investidura
Segons les forces independentistes, la negociació amb el PSOE avança només en l'amnistia i, amb això, tant Junts com ERC no en tenen prou per investir Pedro Sánchez. Els de Carles Puigdemont reclamen anar més enllà per culminar un acord històric que impliqui un reconeixement del fet nacional, mentre que els republicans reclamen el traspàs íntegre de Rodalies i una millora del finançament.
Tant Junts com ERC, que negocien per separat, coincideixen en el fet que s'ha d'avançar cap al dret a l'autodeterminació, mentre que el PSOE encara es mostra esperançat en un acord que els independentistes veuen lluny.
Carles Puigdemont va traslladar aquest divendres a la direcció de Junts com estan les negociacions amb el PSOE. Va ser en una reunió del secretariat permanent de Junts a prop de Ceret, a la Catalunya Nord, sense mòbils i amb una durada d'unes tres hores. La verificació dels acords amb algun tipus de mediació neutral i l'exposició de motius que justifiqui l'amnistia són els punts on està encallada la negociació.
Un canvi en la relació Junts-PSOE
El pacte tancat in extremis entre el PSOE i Junts per fer Francina Armengol presidenta del Congrés suposa un punt d'inflexió en les relacions entre les dues formacions, que no havien tingut pràcticament contacte des de la formació del partit de l'expresident a l'exili, Carles Puigdemont, el 2020.
Els socialistes canvien la mirada respecte a Junts, passen a veure el partit liderat per Laura Borràs i Jordi Turull com un soci fiable. Però no serà fins després de la investidura fallida del candidat del PP, Alberto Núñez Feijoó, el 29 de setembre que s'intensifica la negociació.
En un primer moment, el PSOE no amaga la seva confiança en l'acord i fins i tot s'aventura a fixar-lo per mitjans d'octubre. Arribats aquí, els socialistes ja admeten que el desenllaç no serà tan ràpid, però no els agradaria esgotar el termini, que acaba el 27 de novembre.
Junts s'atrinxera en el silenci
La negociació això si es manté encara oberta i avança amb discreció únicament en el front de l'amnistia per mirar de trobar la manera de passar el filtre del Constitucional.
Junts manté el seu pacte de silenci i no dona pistes de cap mena, ni tan sols desvela els noms dels negociadors. El que és una evidència és que Puigdemont des de Brussel·les és qui porta la batuta i marca el compàs. El seu braç dret a Madrid, la portaveu al Congrés, Miriam Nogueras, i qui comanda el partit, Jordi Turull, són les persones que formen el cercle més íntim de l'expresident en la negociació amb els socialistes.
Junts escatima les seves aparicions i declaracions públiques des de després del 23-J conscient que aquesta és la manera d'evitar que la negociació descarrili, una estratègia que avantposen a la d'ERC.
Els noms del PSOE
Els socialistes també s'imposen discreció, però no amaguen les cares de la negociació, entre elles, amb un pes destacat, els ministres en funcions Félix Bolaños i María Jesús Montero i el secretari d'Organització del PSOE, Santos Cerdán.
L'hermetisme socialista es va relaxar quan al cap d'una setmana de la investidura fallida de Feijóo, Pedro Sánchez ja reconeixia obertament la negociació d'una amnistia després que Sumar presentés l'informe jurídic encarregat per explorar les vies per fer-la possible.
Davant el perill que els robin el relat per l'esquerra, els socialistes defensen públicament l'amnistia perquè veuen la seva aprovació com la culminació de l'estratègia del retrobament amb Catalunya iniciada amb els indults i la posterior reforma del Codi Penal amb la derogació del delicte de sedició.
El reconeixement de Catalunya com a nació
Però Junts no en té prou amb l'amnistia, tal com va deixar clar Puigdemont en la conferència del 5 de setembre a Brussel·les. L'expresident reclama un "acord històric" que vagi més enllà i que afronti el moll de l'os del conflicte polític, el reconeixement nacional de Catalunya, que ha de conduir finalment al reconeixement al seu dret a l'autodeterminació.
El PSOE vol el suport als pressupostos del 2024
La desconfiança de Junts cap als socialistes és un altre obstacle que s'ha de salvar. Per això els de Puigdemont exigeixen un tercer actor independent, que podria ser una persona o institució, que faci la funció de mediador i s'encarregui també de verificar els compliments dels acords. El PSOE rebutja un mediador internacional, però veuria bé una comissió de seguiment dels acords.
Els socialistes voldrien vincular l'acord a un compromís de renúncia a la unilateralitat, una qüestió difícil d'arrencar als independentistes. El que podria ser més fàcil és vincular-lo a un altre desig dels socialistes, un compromís de negociació dels pressupostos de cara a l'any que ve.
ERC veu l'acord molt verd
ERC sí que públicament ha dit que la negociació, per ara, no va bé. Veuen a prop l'amnistia, però insisteixen que és només un punt de partida, tal com el president de la Generalitat, Pere Aragonès, va recordar aquesta setmana al Senat.
Els republicans, igual que Junts, volen anar més enllà, però veuen que no hi arriben. Segons la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, les negociacions estan "molt verdes" perquè no s'ha avançat en la resta de carpetes, la de l'autodeterminació i la del benestar de la ciutadania.
Des d'ERC veuen en la negociació de la investidura l'oportunitat per reclamar també el traspàs integral de Rodalies i la millora del finançament.
- ARXIVAT A:
- Investidura ERC Junts PSOE