L'estat declara nul·la la sentència de mort de Salvador Puig Antich 50 anys després
Les germanes del militant antifranquista han agraït el gest en l'acte de lliurament del document, on es reconeix que va ser jutjat per un tribunal il·legal i il·legítim
Cinquanta anys després que el franquisme executés Salvador Puig Antich, el govern espanyol ha reconegut aquest dimecres davant de la seva família que el jove militant anarquista i antifeixista va ser condemnat per un tribunal il·legal i il·legítim, i ha anul·lat la seva sentència de mort.
Amb 25 anys i amb el rebuig unànime de l'oposició al règim de Franco i de la comunitat internacional, Puig Antich va ser l'últim executat pel mètode del garrot vil a Espanya, després d'haver passat els últims dies en una cel·la de la presó Model de Barcelona.
Cinc dècades més tard, el ministre de Política Territorial i Memòria Democràtica, Ángel Víctor Torres, ha lliurat la declaració de Reconeixement i Reparació a la família.
"La democràcia no és completa si això no es corregeix, es repara i se li dona la imprescindible i necessària repercussió pública. Des d'on sigui, ell sabrà també que avui, en certa manera, es fa justícia", ha dit Torres durant l'acte.
El pas li han agraït públicament les quatre germanes de Puig Antich, que, emocionades, han recollit un document que suposa el reconeixement explícit de la injustícia que va patir el seu germà amb la sentència de mort executada el 2 de març del 1974.
"És molt important que el govern d'ara digui que el judici va ser injust i il·lícit i l'anul·li. És un pas que teníem moltes ganes de poder aconseguir, després de 50 anys, i no ho vèiem gaire clar", ha explicat Merçona Puig Antich. La seva germana Montse explicava així l'alleujament que han sentit:
"Tanquem un capítol i avui dormirem tranquil·les, demà ja ho veurem. De moment, avui estem contentes."
"Fa cinquanta anys que lluitem per això, per la dignitat del nostre germà Salvador. Aquest moment és molt important per nosaltres i estem emocionades i sense paraules", ha expressat Imma Puig Antich en la cerimònia celebrada a Madrid.
A parer de la família, el pas fet pel govern espanyol substitueix "de moment" la petició que, des de fa anys, fan al Tribunal Suprem perquè anul·li definitivament la sentència de mort al seu germà.
Un acte "de justícia"
El gest de desgreuge d'aquest dimecres escenifica oficialment el que recull la llei de memòria democràtica i arriba després que, al mes de març, el mateix Torres va prometre des del Congrés que es donaria un "reconeixement personal" a la família.
Aquest dimecres, davant les germanes del militant antifranquista, el ministre ha dit que el pas fet pel govern suposa un acte de "reparació, justícia, de no repetició i de veritat" i una mostra de la "democràcia consolidada" que té avui Espanya.
"Salvador Puig Antich va ser una víctima, i els seus familiars també, que el van perdre molt jove", ha lamentat abans d'admetre que l'acte té un gust "agredolç" després de tants anys d'espera.
La reparació legal a Puig Antich arriba just l'any en què es commemora el 50è aniversari de la seva mort.
Puig Antich era membre destacat del Moviment Ibèric d'Alliberament (MIL), un grup anarquista que feia atracaments a bancs per finançar les seves accions.
De fet, va ser detingut a Barcelona el 25 de setembre de 1973 després d'haver participat d'un atracament en un banc a Bellver de Cerdanya. En la detenció, un policia va resultar mort per diversos trets de pistola i Puig Antich va acabar condemnat a mort.
Pots recuperar la sèrie documental "Puig Antich. El llibre vermell", a la plataforma 3Cat.
- ARXIVAT A:
- JudicialMemòria històrica Franquisme