(iStock / Mercedes Rancaño Otero)

L'estat emocional de les adolescents empitjora, i un 55% se senten cansades o tristes

Ho afirma una enquesta de la Diputació de Barcelona feta a desenes de milers de joves de 15 anys els últims set anys en 81 municipis
Redacció Actualitzat
TEMA:
Salut

En els últims anys l'estat emocional dels adolescents ha empitjorat, sobretot entre les noies, que se senten cansades, tristes o desesperançades, una tendència que la pandèmia ha empitjorat.

En concret, un 55% d'elles consideren que el seu estat d'ànim és negatiu, mentre aquest percentatge baixa molt en els nois, en què no arriba al 30%.

Són les conclusions d'una enquesta sobre hàbits de salut i lleure que la Diputació de Barcelona ha fet durant els últims set anys a nois i noies de quart d'ESO, és a dir, quan tenien uns 15 anys.

S'ha fet a 81 municipis en tres onades d'unes 8.000 enquestes cadascuna: del 2015 al 2017, del 2018 al 2019 i del 2020 al 2022, cosa que ha permès percebre que en general hi ha una evolució negativa.

Un grup de joves xerrant al carrer (iStock / Ridofranz)


El 23% diu que ha tingut ganes de morir-se

En l'última s'ha preguntat per primera vegada si han tingut idees suïcides, i gairebé 1 de cada 4, el 23%, ha respost que en algun cop ha sentit ganes de morir-se.

Pel que fa al maltractament psicològic, gairebé la meitat de les noies afirmen haver-ne estat víctimes, mentre un 40% diuen que han patit algun tipus d'assetjament sexual.

És un percentatge que s'ha estabilitzat, després que entre la primera i la segona onada de la pandèmia va augmentar molt, mentre que els que es declaren víctimes d'assetjament escolar són un 8,5%.

Segons els resultats de l'enquesta, aquesta xifra és igual en noies i nois, i s'ha mantingut estable al llarg dels set anys enquestats.

Gairebé 1 de cada 5 diu que ha practicat sexe

La iniciació al sexe l'admeten gairebé 1 de cada 5 enquestats: un 18,2% diuen que han mantingut almenys una relació sexual amb penetració, amb xifres lleugerament més altes en les noies.

La majoria diuen que han fet sevir algun mètode anticonceptiu, i les autores de l'enquesta remarquen que hi ha hagut una disminució dels embarassos, que n'ha tingut un 3,4% de les noies.

Pel que fa a la percepció de la salut, és positiva en gairebé 4 de cada 5 nois i noies, però un 21,3% defineixen la seva salut com a regular, dolenta o molt dolenta.

Entre aquests, les diferències segons el gènere han augmentat en cada onada de l'enquesta, i en l'última, les noies que asseguren no tenir bona salut se situen 11 punts percentuals per sobre que els nois.

Pel que fa a l'estat d'ànim general, en l'última onada s'han doblat les noies que asseguren sentir-se cansades, tristes, desesperançades o nervioses.

En total, als joves participants se'ls han fet 76 preguntes en diferents apartats: estat de salut, estat d'ànim, hàbits alimentaris, sexualitat, relacions personals, oci, tabac, alcohol, drogues i determinants de l'entorn.

El doble admet un ús excessiu d'internet

Pel que fa a l'oci, ha augmentat molt el que està relacionat amb les xarxes socials i les pantalles en general, però també la pràctica d'esports, mentre que també hi ha més joves que fan botellot al carrer.

En concret, el període 2015-2017, el 22,2% dels joves enquestats van admetre un ús excessiu d'internet, percentatge que ha pujat al 41% el període 2020-2022.

Malgrat l'augment del botellot, de l'enquesta també es desprèn que l'oci nocturn ha disminuït al llarg del període enquestat, amb gairebé el 40% que diuen que no han sortit mai de nit.

Pel que fa al tabac, en el primer període un 50% de les noies i un 43% dels nois l'havien provat alguna vegada, i en el tercer ha baixat al 36% i el 24%, respectivament.

També han baixat molt els percentatges dels que han provat el cànnabis, del 37% en conjunt al 19%, mentre que també ha baixat el dels que han tastat l'alcohol, tot i que amb una disminució menor.

Ha augmentat molt l'oci dels adolescents relacionat amb les xarxes socials i les pantalles (ACN)

 

ARXIVAT A:
Salut Salut Mental
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut