L'estat emocional de les adolescents empitjora, i un 55% se senten cansades o tristes

Ho afirma una enquesta de la Diputació de Barcelona feta a desenes de milers de joves de 15 anys els últims set anys en 81 municipis

RedaccióActualitzat

En els últims anys l'estat emocional dels adolescents ha empitjorat, sobretot entre les noies, que se senten cansades, tristes o desesperançades, una tendència que la pandèmia ha empitjorat.

En concret, un 55% d'elles consideren que el seu estat d'ànim és negatiu, mentre aquest percentatge baixa molt en els nois, en què no arriba al 30%.

Són les conclusions d'una enquesta sobre hàbits de salut i lleure que la Diputació de Barcelona ha fet durant els últims set anys a nois i noies de quart d'ESO, és a dir, quan tenien uns 15 anys.

S'ha fet a 81 municipis en tres onades d'unes 8.000 enquestes cadascuna: del 2015 al 2017, del 2018 al 2019 i del 2020 al 2022, cosa que ha permès percebre que en general hi ha una evolució negativa.

Un grup de joves xerrant al carrer
Un grup de joves xerrant al carrer (iStock / Ridofranz)


El 23% diu que ha tingut ganes de morir-se

En l'última s'ha preguntat per primera vegada si han tingut idees suïcides, i gairebé 1 de cada 4, el 23%, ha respost que en algun cop ha sentit ganes de morir-se.

Pel que fa al maltractament psicològic, gairebé la meitat de les noies afirmen haver-ne estat víctimes, mentre un 40% diuen que han patit algun tipus d'assetjament sexual.

És un percentatge que s'ha estabilitzat, després que entre la primera i la segona onada de la pandèmia va augmentar molt, mentre que els que es declaren víctimes d'assetjament escolar són un 8,5%.

Segons els resultats de l'enquesta, aquesta xifra és igual en noies i nois, i s'ha mantingut estable al llarg dels set anys enquestats.

Gairebé 1 de cada 5 diu que ha practicat sexe

La iniciació al sexe l'admeten gairebé 1 de cada 5 enquestats: un 18,2% diuen que han mantingut almenys una relació sexual amb penetració, amb xifres lleugerament més altes en les noies.

La majoria diuen que han fet sevir algun mètode anticonceptiu, i les autores de l'enquesta remarquen que hi ha hagut una disminució dels embarassos, que n'ha tingut un 3,4% de les noies.

Pel que fa a la percepció de la salut, és positiva en gairebé 4 de cada 5 nois i noies, però un 21,3% defineixen la seva salut com a regular, dolenta o molt dolenta.

Entre aquests, les diferències segons el gènere han augmentat en cada onada de l'enquesta, i en l'última, les noies que asseguren no tenir bona salut se situen 11 punts percentuals per sobre que els nois.

Pel que fa a l'estat d'ànim general, en l'última onada s'han doblat les noies que asseguren sentir-se cansades, tristes, desesperançades o nervioses.

En total, als joves participants se'ls han fet 76 preguntes en diferents apartats: estat de salut, estat d'ànim, hàbits alimentaris, sexualitat, relacions personals, oci, tabac, alcohol, drogues i determinants de l'entorn.

El doble admet un ús excessiu d'internet

Pel que fa a l'oci, ha augmentat molt el que està relacionat amb les xarxes socials i les pantalles en general, però també la pràctica d'esports, mentre que també hi ha més joves que fan botellot al carrer.

En concret, el període 2015-2017, el 22,2% dels joves enquestats van admetre un ús excessiu d'internet, percentatge que ha pujat al 41% el període 2020-2022.

Malgrat l'augment del botellot, de l'enquesta també es desprèn que l'oci nocturn ha disminuït al llarg del període enquestat, amb gairebé el 40% que diuen que no han sortit mai de nit.

Pel que fa al tabac, en el primer període un 50% de les noies i un 43% dels nois l'havien provat alguna vegada, i en el tercer ha baixat al 36% i el 24%, respectivament.

També han baixat molt els percentatges dels que han provat el cànnabis, del 37% en conjunt al 19%, mentre que també ha baixat el dels que han tastat l'alcohol, tot i que amb una disminució menor.

Ha augmentat molt l'oci dels adolescents relacionat amb les xarxes socials i les pantalles (ACN)

 

ARXIVAT A:
SalutSalut Mental
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut