L'Estat Major de l'exèrcit ja s'ha vacunat i la ministra Robles els demana explicacions

El portaveu d'Unides Podem al Congrés ha denunciat que hi hagi funcionaris que se saltin la cua prevista per a la vacunació

AgènciesActualitzat

El cap d'Estat Major de la Defensa (JEMAD per les seves sigles en castellà), el general Miguel Ángel Villarroya, i altres càrrecs militars han rebut ja la primera dosi de la vacuna contra el coronavirus dins el pla de vacunació de les forces armades, segons han confirmat a Europa Press fonts de l'Estat Major de la Defensa. La ministra de Defensa, Margarita Robles, ha assegurat que no coneixia aquests fets i ha demanat un informe a Villarroya.

Segons ha explicat un portaveu de l'Estat Major de la Defensa (EMAD), les forces armades tenen assignada pel Ministeri de Sanitat una quota de vacunes al marge de les que es reparteixen entre les comunitats autònomes per ser subministrades a la població civil.

Dins d'aquest contingent, a l'EMAD li correspon un percentatge per al qual es va establir un ordre de prioritats: personal sanitari, militars que participaran en missions internacionals i, finalment, l'estructura de comandament seguint un criteri d'edat.

Amb això, dins de l'Estat Major ha estat ja vacunat tot el seu personal sanitari i s'està procedint al subministrament de la vacuna als efectius que formaran part d'operacions internacionals, com són els que embarcaran pròximament en els vaixells de l'Armada, Cazaminas i Tajo.

Un cop complert aquest procediment es va començar amb el tercer grup de l'ordre de prioritats, l'estructura operativa per assegurar el comandament de les operacions, segons han detallat les fonts de l'Estat Major.

Atès que en aquest cas el criteri és l'edat, els generals han estat els primers a rebre la primera dosi de la vacuna, inclòs l'EMAD. No obstant això, també han estat vacunats suboficials o civils de l'Estat Major que reunien aquests requisits.


Demanda d'explicacions per a Defensa

La titular de Defensa, Margarita Robles, ha demanat un informe al general Villarroya després de conèixer que ha rebut la primera dosi de la vacuna contra la Covid-19 al costat d'altres alts càrrecs militars de l'EMAD. Robles ha assegurat que no coneixia la informació fins que l'ha vist publicada als mitjans de comunicació i ha demanat un informe a l'EMAD per conèixer en detall el protocol que s'ha seguit per establir les prioritats de vacunació dins de l'Estat Major.

"He demanat al general Villarroya un informe i en funció del que digui veurem", ha revelat la ministra de Defensa, que ha sostingut que l'EMAD treballa "sempre" amb "moltíssim rigor", però l'ha emplaçat a donar a conèixer les explicacions sobre el seu protocol de vacunació.

"Al pla general de les forces armades, l'Estat Major estava previst. No puc prendre cap decisió perquè desconec com s'està desenvolupant fins que l'EMAD em passi la informació corresponent", ha explicat.

El que sí que ha assegurat Robles és que dins del Ministeri de Defensa "no s'ha vacunat ningú", ja que s'han seguit els criteris establerts pel Ministeri de Sanitat: "residències, personal sanitari i després personal estratègic".

Dins d'aquest protocol sí que està rebent la vacuna el personal sanitari dels hospitals de Defensa Gómez Ulla a Madrid i l'hospital de Saragossa, encara que tots dos dins del programa de les seves respectives comunitats autònomes.

Per això ha manifestat la seva preocupació per la falta de vacunes al Gómez Ulla, on aquest dijous es va suspendre la vacunació igual que a la resta de sanitaris de la Comunitat de Madrid.
 

Crítiques dels socis de govern

El portaveu d'Unides Podem al Congrés, Pablo Echenique, ha assegurat que "han de dimitir tots" els "pocavergonyes" que s'han vacunat contra el coronavirus, "saltant-se la cua des del privilegi de ser càrrecs públics". Així ho ha indicat a Twitter per emfatitzar que cada dia "apareixen més" casos de vacunació sense complir els criteris marcats en l'esfera pública, situació que relaciona amb els delictes de prevaricació i malversació.

"Els pocavergonyes que s'han vacunat saltant-se la cua des del privilegi de ser càrrecs públics (cada dia n'apareixen més), per descomptat, han de dimitir tots, per descomptat, no poden rebre la segona dosi i possiblement hagin comès delictes de malversació i/o prevaricació", ha manifestat de forma genèrica.
 

ARXIVAT A:
Exèrcit espanyol
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut