L'estàtua de Colom es retirarà del Capitoli de Califòrnia després de 136 anys
L'escultura "Última crida de Colom a la reina Isabel" es va inaugurar el desembre de 1883 (Wikipedia/Mark Miller)

L'estàtua de Colom es retirarà del Capitoli de Califòrnia després de 136 anys

Les protestes antiracistes per la mort de George Floyd han aconseguit fer caure diversos monuments del conqueridor als Estats Units

Irene Vaqué ReigActualitzat

Des de 1833, una estàtua de Cristòfol Colom i la reina lsabel la Catòlica destaca al Capitoli de Califòrnia, a Sacramento. L'escultura, però, té els dies comptats.

Els legisladors californians han decidit retirar-la perquè la consideren "completament fora de lloc avui en dia". Aquest és l'argument que ha donat el portaveu del Senat californià, Anthony Rendon.

"Cristòfol Colom és una figura històrica fortament polaritzada a causa de l'impacte mortal que la seva arribada en aquest hemisferi va tenir per als pobles indígenes. La presència continuada de la seva estàtua al Capitoli de Califòrnia, on ha estat des de 1883, està completament fora de lloc avui en dia. Serà retirada."

 


La decisió arriba enmig de l'onada de protestes per l'assassinat del jove afroamericà George Floyd asfixiat per un policia blanc en una maniobra de retenció. La fúria antiracista s'ha traduït en vandalisme contra escultures de la Confederació, Colom i altres símbols del colonialisme o esclavistes.

Un altre Colom retirat a Saint Louis

Lluny de Califòrnia, a Saint Louis, Missouri, les autoritats han retirat del Tower Grove Park un monument del conqueridor. Hi ha imatges de com se l'enduen del pedestal, però no han explicat quina destinació tindrà.

L'estàtua de Colom, retirada d'un parc de Saint Louis
L'estàtua de Colom, retirada d'un parc de Saint Louis (Reuters/Xarxes socials)

 

En un comunicat, els comissionats del parc han justificat que, quan es va erigir el monument, fa 140 anys, "tenia com a finalitat celebrar la contribució dels immigrants a la regió". En canvi, ara "per a molts simbolitza l'oblit històric dels pobles i cultures indígenes i la destrucció de les seves comunitats".
 

Pelosi demana retirar escultures de confederats

La presidenta de la Cambra de Representants, la demòcrata Nancy Pelosi, ha intervingut en el debat públic per reclamar que desapareguin dels edificis del Congrés les 11 estàtues de soldats i autoritats confederats. "Homenatgen l'odi, no pas el llegat."

 

L'ambaixador espanyol: "Defensarem el llegat"

Davant els actes vandàlics, l'ambaixador d'Espanya als Estats Units, Santiago Cabanas, ha anunciat que continuaran defensant el "ric llegat espanyol" als Estats Units, amb figures històriques com el mateix Colom, fra Juníper Serra o Ponce de León.

"Fa molt que defensem aquest llegat, aquesta història compartida que entenem que ens enriqueix a tots, i ho hem fet i ho continuarem fent."

En un col·loqui virtual amb altres ambaixadors a Amèrica, el diplomàtic ha afirmat que les relacions bilaterals Espanya-Estats Units "no se n'han ressentit" malgrat els últims esdeveniments.


Oxford retira l'estàtua de Cecil Rhodes

Al Regne Unit, les protestes antiracistes han aconseguit el compromís de la Universitat d'Oxford de retirar de l'Oriel College l'estàtua del colonialista Cecil Rhodes.

Feia quatre anys que una campanya dels estudiants en demanava la retirada, que ha rebut l'empenta que necessitava amb el moviment Black Lives Matter. Una comissió independent avaluarà el llegat de l'imperialista britànic, que va fundar el territori de Rhodèsia.

ARXIVAT A:
RacismeGeorge FloydEstats UnitsPatrimoni
Anar al contingut