(EFE/Alberto Estevez)

L'estratègia de Puigdemont: com s'ha fet fonedís després de sis minuts a la vista de tothom

Només el cercle més proper coneixia bé l'estratègia de l'expresident per arribar a Barcelona
Actualitzat
TEMA:
Carles Puigdemont

Faltaven tres minuts per a les 9 del matí quan Carles Puigdemont ha aparegut entre les bambolines de l'escenari que l'esperava a l'Arc de Triomf de Barcelona.

Hi ha arribat envoltat de desenes de persones que tot just s'estaven apropant a la zona quan han topat amb el protagonista de la jornada sortint d'un dels carrerons més propers, envoltat d'un grup molt reduït d'acompanyants, entre els quals Jordi Turull, a qui els Mossos busquen per aquests fets.

L'últim tram fins a dalt de l'escenari ha estat entre corredisses: tothom, i el president el primer, era conscient que qualsevol policia que el detectés tenia potestat per prendre la iniciativa i detenir-lo, encara que la intenció dels caps dels Mossos fos esperar-se fins al moment més propici.

Puigdemont ha sortit a l'escenari entre els aplaudiments i les cares de sorpresa d'uns milers de manifestants que no les tenien totes d'acabar-lo veient trepitjar la capital catalana després de gairebé set anys d'exili. Un cop a l'escenari, el discurs ha estat atrafegat, de tot just cinc minuts.

Sobre el paper, el següent pas havia de ser l'obertura d'un camí entre la multitud per fer pas al president fins al recinte del Parlament, però els que eren a primera fila de seguida han estat conscients que a la comitiva hi faltava algú.

Una comitiva formada per unes 400 autoritats polítiques s'ha encaminat cap al Parlament (Europa Press/David Zorrakino)

Dirigents de Junts, el president del Parlament i els expresidents Mas i Torra havien emprès el camí cap al Parlament envoltats d'un estol de càmeres mentre Puigdemont, a les nou i tres minuts, se'n tornava discretament cap al darrere de l'escenari i es feia esmunyedís amb l'ajuda d'un vehicle blanc que, com s'ha sabut després, seria propietat d'un mosso que ha acabat detingut.

Es tracta d'un cotxe Honda HRV blanc, que ha pogut accedir a la zona de l'Arc de Triomf darrere de l'escenari perquè duia un distintiu de cotxe especial. El motiu és que la dona del mosso arrestat té problemes de mobilitat i va amb cadira de rodes, i per això en algunes de les imatges del vehicle que han circulat per les xarxes socials també s'hi pot veure una cadira de rodes al seient del copilot. Segons fonts policials, en aquest cotxe també hi anava Jordi Turull, a qui es busca per citar-lo a declarar. Les mateixes fonts apunten que el cotxe hauria intentat accedir al Parlament per una porta diferent de l'habilitada per a les persones acreditades.

Ni les càmeres de televisió, ni els assistents ni la mateixa policia han estat capaços de seguir-li la pista. Es confirmava el que ja s'havia dit i repetit: l'entorn de Puigdemont no tenia cap intenció de facilitar-ne la detenció, malgrat que l'expresident ha estat durant sis minuts a tocar i a la vista de molts agents, també desenes de paisà i nombrosos escortes dels càrrecs aplegats a l'acte de benvinguda.

"Cal destacar que el dispositiu que s'havia dissenyat establia que la detenció es fes de forma proporcional i en el moment més oportú per no generar desordres públics", ha afirmat el cos policial en un comunicat posterior.

Les opcions que contemplaven els Mossos d'Esquadra passaven per un intent de Puigdemont d'accedir al Parlament, no per una desaparició que ha acabat sorprenent-los.

Tot just uns minuts després del discurs i de l'arrencada del cotxe, una comitiva prèviament organitzada ha obert pas fins a la cambra catalana a l'advocat Gonzalo Boye i l'exsenador de Junts i amic íntim de Puigdemont Jami Matamala, que hi han arribat a peu i han tingut dificultats per entrar.

Una estona més tard han sortit del recinte, com també ho han fet les dues germanes de l'expresident acompanyades d'alguns membres de Junts. Més motius per pensar que l'expresident no era al recinte. La seva localització és, a aquesta hora, una incertesa.

L'advocat Gonzalo Boye sortint del recinte del Parlament pocs instants després de començar el ple d'investidura (3Cat)
Les dues germanes de l'expresident Puigdemont surten del recinte del Parlament (3Cat)

Una estratègia coneguda només per un cercle petit

La desaparició de Carles Puigdemont després de comparèixer davant de centenars de manifestants és el darrer gir de guió que ens tenia preparat l'expresident.

Segons fonts properes a l'expresident, només el cercle més proper coneixia bé l'estratègia que ha fet servir per arribar a Barcelona i molt poques persones saben quin és el pla global. La majoria tenen informació fragmentada del pla de l'expresident.

Els Mossos, que en primera instància han afirmat que tenien localitzat l'expresident, no han pogut mantenir-lo ubicat per executar-ne la detenció.

Per això, poc després, han activat l'operació Gàbia. Primer, el cos policial l'ha activat a Barcelona, amb controls a les carreteres i la presència de la policia en punts claus. I, instants després, han ampliat el perímetre de seguretat a la Zona Metropolitana Sud i, finalment, a tot Catalunya, amb controls a totes les fronteres, fins que han decidit desactivar-la.

Als voltants de les dues del migdia, els Mossos han detingut un agent vinculat a un vehicle amb el qual Puigdemont hauria marxat de l'acte d'Arc de Triomf, i han obert una investigació per aclarir "la fugida" de l'expresident.

Els Mossos activen l'operació Gàbia (EFE/Jon Nazca)

Finalment, al Parlament, el ple d'investidura de Salvador Illa ha arrencat amb normalitat a les deu del matí i ha estat Albert Batet l'encarregat de prendre la paraula en la intervenció de Junts.

El president del grup parlamentari de Junts ha llançat un dard contra els Mossos i ha qualificat d'excepcional el context en què se celebra el ple.​

"Esperem que abans que acabi, el president Puigdemont pugui exercir els seus drets com a electe i com a diputat d'aquest Parlament", ha apuntat Batet.

ARXIVAT A:
Carles Puigdemont Investidura
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut