Les càrregues policials al barri de Vallecas s'han saldat amb una vintena de ferits

L'estratègia de Vox, ara a Vallecas: s'encara a antifeixistes i l'acte acaba amb ferits

Les càrregues contra els manifestants antifeixistes van començar quan Santiago Abascal va baixar de l'escenari i va fer retrocedir el cordó policial

Clara Barbal i MortésActualitzat

L'acte de presentació de llistes de Vox a Madrid acaba amb càrregues policials contra un centenar de manifestants antifeixistes.

La formació d'extrema dreta havia triat la plaça de la Constitució de Vallecas -- plaça Roja, com es coneix popularment-- per iniciar aquest dimecres la precampanya de les eleccions autonòmiques a Madrid.

Aquest barri, històricament d'esquerres i amb un fort teixit associatiu, s'havia vestit de pancartes contràries a la presència del partit d'extrema dreta. Diversos col·lectius veïnals havien convocat una concentració amb prop d'un miler de persones a la plaça on es celebrava el míting.

Manifestants antifeixistes a Vallecas (EFE/ Rodrigo Jiménez)

Abans de les set de la tarda, les unitats d'intervenció de la Policia Nacional van desplegar un cordó d'uns 150 agents per garantir la celebració de l'acte i van identificar alguns manifestants.

 

150 agents de l'UIP van acordonar l'acte de Vox (EFE/Fernando Alvarado)

 

Les càrregues van començar quan Santiago Abascal va baixar de l'escenari cap a la manifestació. Això va fer recular el cordó policial fins als antifeixistes, que van quedar cara a cara amb el líder d'extrema dreta i els seus seguidors. "18 passes em separen, només", va dir Abascal, mentre s'encarava amb els manifestants.

 

Alguns manifestants van respondre amb el llançament de pedres i altres objectes cap a la línia policial. Vallekas se Defiende, un dels col·lectius convocants, ha explicat en un tuit que l'objectiu de la concentració era "rebutjar l'odi de forma pacífica".

El balanç de les càrregues és de vint persones ferides -- entre els quals, dos periodistes, un policia i un diputat de Vox, Ángel López. La xifra provisional de detinguts és de quatre persones, tres d'ells menors d'edat.

Un cop les unitats d'intervenció de la Policia Nacional van dissoldre la concentració antifeixista i desallotjat la plaça, Vox va reprendre en qüestió de minuts el míting, amb poc més d'una cinquantena d'assistents. 
 

Santiago Abascal, líder de Vox (EFE/Fernando Alvarado)

Abascal va demanar l'empresonament del ministre d'Interior, Fernando Grande-Marlaska, per "complicitat" amb el boicot del míting. "Ni un pas enrere davant dels enemics de la llibertat. Vallecas també és nostre", va arengar.

L'Ajuntament de Madrid no havia donat permís a la formació d'extrema dreta per fer l'acte d'aquest dimecres perquè no havia estat notificat amb suficient antelació -- almenys quinze dies --, però el partit assegura que havia comunicat la concentració a la delegació del govern espanyol.

La tàctica de la crispació que ha seguit Vox aquest dimecres recorda als desembarcaments de Ciutadans a municipis de majoria independentista a Catalunya i el País Basc, o els actes electorals de la formació del 14 de febrer, que van acabar amb enfrontaments a Sabadell i Vic, entre d'altres.
 

Crítiques per l'acte

Els grups municipals del PSOE, Més Madrid i Unides Podem del districte Puente de Vallecas van denunciar en un comunicat conjunt el dimecres al matí l'aterratge de Vox a Vallecas, "barri històricament antifeixista", i van demanar als veïns no caure "en cap provocació".

El candidat d'Unides Podem a la presidència de la Comunitat de Madrid, Pablo Iglesias, ha responsabilitzat Vox de "provocar la violència" a Vallecas.

 

La vicealcaldessa de Madrid, Begoña Villacis (Cs), va dirigir a Vox que a Vallecas "no s'hi va d'excursió, sinó a fer propostes", en un acte que precisament la formació taronja va fer dimecres al matí al districte amb el seu candidat a la presidència, Edmundo Val.

El portaveu dels socialistes a l'Assemblea de Madrid i cap de llista a les autonòmiques, Ángel Gabilondo, va titllar d'"extremisme" i "d'actituds violentes" els fets de Vallecas.

 

Tenen possibilitats a Vallecas?

Les darreres enquestes del CIS per a les autonòmiques del 4 de maig donen un 5,9% dels vots a Vox. Tot just sobrepassaria la barrera electoral davant de l'ascens fulgurant de la candidata del Partit Popular, Isabel Ayuso (40% dels sufragis).

Precisament, Ayuso ha aprofitat aquest clima de crispació per marcar terreny davant dels qui "creuen seus" els barris, una clara referència a PSOE, Podem i Més País.

 

Aquest barri de tradició d'esquerres, a qui els ultres s'hi solen referir com a "femer de la multiculturalitat", és el districte de Madrid amb una xifra d'atur més elevada: un 23,4%. Un de cada cinc veïns és d'origen estranger.

A les eleccions del 26 de maig del 2019, PSOE, Podem i Més País van recollir el 70% dels vots en la majoria de meses electorals.

Les enquestes a les autonòmiques donen un 5,9% dels vots a Vox (EFE/Fernando Alvarado)

La formació d'Abascal va situar-se com a sisena força, amb només un 5,29% dels vots al districte de Puente de Vallecas.

No obstant, a les eleccions generals del 10 de novembre, va doblar els resultats amb un 12,18% dels vots, només dos punts per sota del Partit Popular. A nivell estatal, Vox va rebre el transvasament de 300.000 vots socialistes.

La projecció electoral per al 4 de maig augura un domini del blau del Partit Popular al districte vallecà, i podria superar fins i tot el conjunt de les esquerres.

ARXIVAT A:
Comunitat de MadridExtrema dretaVox
Anar al contingut