L'estrès, responsable dels canvis en la regla que van patir moltes dones durant el confinament

Moltes dones van tenir retards o absència de menstruació, regles llargues i sagnats constants provocats pel seu estat emocional, segons un estudi de l'Hospital de Sant Pau
Virgínia Arqué Nueno Actualitzat
TEMA:
Covid-19

Durant els mesos més crítics de la pandèmia de covid-19 moltes dones van experimentar canvis en la menstruació, com retards o absència de regla, regles més llargues o sagnats constants.

Un estudi liderat per l'Hospital de Sant Pau de Barcelona descarta que el virus fos el responsable d'aquestes alternacions, que haurien estat provocades principalment per l'estrès pel confinament.

L'estat emocional durant el tancament obligat entre el 14 de març i el 2 de maig del 2020 també va provocar una disminució en el desig sexual en la meitat de les dones, segons els autors de l'estudi que s'ha publicat a la revista Medicina Clínica.


La clau, com ho vivia cada dona

El ginecòleg Joaquim Calaf, que ha liderat l'estudi, explica al 3Cat que el que ha determinat que hi hagi o no alteracions de la regla és com ha viscut la pandèmia cada dona, no la intensitat o la importància de l'amenaça que hi ha hagut.

"Per exemple, entre dues persones tan implicades com dues supervisores de l'UCI que treballaven a fons, una pot haver tingut un cicle regular i l'altra alterat, segons com cadascuna ho hagi viscut anímicament", explica.

"Tothom que va treballar en l'entorn sanitari va patir més per sobrecàrrega laboral i per un major risc de contagi i de passar-ho a casa, i estaven més afectades, però així i tot, els canvis es van produir entre les dones que es van preocupar més."

En la investigació hi han participat 4.900 dones d'entre 15 i 55 anys que no es van infectar de covid-19. L'estudi no ha pogut concloure quantes d'elles van patir aquestes alteracions menstruals durant el confinament.

Calaf recorda que encara no s'ha fet cap recerca sobre l'impacte general de la pandèmia en la regla de les dones.

Dues infermeres es preparen per entrar a l'UCI del Clínic per atendre un pacient amb covid durant la pandèmia (ACN/Laura Fíguls)


Com més estrès, més canvis menstruals

L'estudi no va detectar diferències significatives en la regularitat, durada i quantitat de la menstruació en les dones segons el temps que van estar aïllades. Però sí segons "la intensitat dels canvis en l'estat emocional per factors estressants del confinament", com el risc de posar-se malaltes, d'infectar la família o de perdre la feina, segons les conclusions publicades.

"L'aïllament està associat amb l'estrès, l'ansietat i la depressió i hi ha evidències clíniques i empíriques que té un impacte més alt en les dones."

Un estrès que van patir tant les persones que van estar confinades a casa --tenint cura de la família les 24 hores els 7 dies de la setmana i/o teletreballant--, com les que pertanyien a l'àmbit sanitari --des de personal mèdic al personal de neteja als hospitals-- o al que es va anomenar "serveis essencials", que, a més de la sobrecàrrega laboral, també tenien por d'infectar la família en acabar la jornada i tornar a casa.

La percepció de l'estat emocional de les participants es va avaluar en funció de com valoraven les restriccions a les seves activitats, el risc de contagi personal i d'infectar la família, la quantitat de feina que tenien o la por de perdre-la, i la situació econòmica derivades del confinament.

Dues dones fent una videoconferència durant la pandèmia (Pexels/MatildaWormwood)

La prioritat, sobreviure

"Tot el que et canvia la vida de forma significativa repercuteix en la funció menstrual", continua el doctor Joaquim Calaf, que explica que, en la reproducció, els humans segueixen "un patró primitiu que continua donant-se":

"Qualsevol ímput exterior té un efecte sobre la regla perquè la reproducció és un fenomen secundari. L'interès més important de cada persona és sobreviure a les dificultats, i  ja ens reproduirem quan hi hagi salut i benestar."

Un patró que passa en tots els àmbits, afegeix. "Per exemple, la selectivitat també impacta en la funció menstrual de les noies i depèn del caràcter de cadascuna."

"Quan l'entorn és agressiu, val més que ens quedem sobrevivint i la reproducció la deixem per a més endavant."


El 7,7% van tenir amenorrea, absència de regla

Les participants van respondre qüestionaris en línia on se'ls preguntava sobre la seva rutina social i laboral, l'activitat sexual, l'ús d'anticonceptius, l'estat emocional, característiques de la seva menstruació i l'impacte del confinament en la qualitat de vida, tant en la general com en la relacionada amb la regla.

Més del 92% van tenir almenys una menstruació durant el confinament, mentre que un 7,7% van tenir amenorrea --absència de la regla--. La qualitat de vida associada a la menstruació no va canviar en el 70% dels casos, però en dues de cada 10 dones va empitjorar i en un 1,6% va millorar.

Cal tenir en compte que més de la meitat de les enquestades va assegurar que la seva qualitat de vida global va empitjorar durant la pandèmia, en un 41,3% dels casos es va mantenir igual i només va millorar per al 8,7% de les dones.

L'activitat sexual va disminuir en el 50% de les participants, es va mantenir en el 41% i va augmentar en un 9%.

La majoria de les participants tenien períodes regulars abans de la pandèmia i no feien servir cap mètode anticonceptiu hormonal. La mitjana d'edat de les participants en l'estudi va ser de 35 anys.

Més del 67% es van quedar a casa durant el confinament i el 20% no es van aïllar perquè eren de l'àmbit sanitari o van ser considerades "personal essencial", com la gent que treballava en supermercats, per exemple.

Una infermera prepara una vacuna contra la covid-19 a Tortosa (ACN)

La vacuna també afecta, però poc

La vacuna de la covid també pot afectar la menstruació, però poc, segons un altre estudi publicat fa dos anys a la revista mèdica Obstetrics&Gynecology.

L'estudi va constatar que el cicle menstrual es pot allargar un dia de mitjana, però que la vacunació no fa augmentar el sagnat.

Gairebé vuit de cada deu dones de les que van participar en aquell estudi havien notat canvis en algun moment de la regla després de rebre la punxada.

L'estudi presentat per l'Institut de Recerca de l'Hospital de Santa Creu i Sant Pau, explica el doctor Joaquim Calaf, pot ajudar a tranquil·litzar les dones que puguin haver experimentat canvis durant la pandèmia i s'hagin angoixat pels efectes que puguin tenir en el seu cicle reproductiu.

"En una dona que té en la regularitat de la regla un símptoma de salut és normal que es preocupi quan es perd aquesta regularitat i es pregunti si afectarà la seva fertilitat."

 

 

ARXIVAT A:
Confinament Covid-19 Salut Recerca científica
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut