L'Eudald Planella, un jove que ha après a cultivar la terra al costat de pagesos jubilats

El 66% de persones que es dediquen a la pagesia a Catalunya tenen més de 55 anys i el relleu generacional és un problema, amb només el 9,5% que en tenen menys de 41

RedaccióActualitzat

"Em deien que no m'hi dediqués, que no m'hi guanyaria la vida", però Eudald Planella no va fer cas d'aquests consells i va decidir fer-se pagès quan tenia 24 anys. És una excepció, en un món que els joves abandonen.

L'Eudald havia estudiat per ser politòleg i era regidor de Vallbona d'Anoia, però la terra li tirava i va veure una oportunitat en una finca a Piera, a l'Anoia. La cultivaven dos germans que es van fer grans i no tenien relleu generacional.

No venia de família de pagesos i això era un problema afegit: "No tenir terra, ni maquinària ni algú al darrere que t'ho pugui inculcar", explica. Però el van ajudar els pagesos més grans de la zona, ja jubilats, que gairebé el van adoptar.

L'Eudald treballant acompanyat de dos pagesos amb experiència a la finca de Piera (CCMA)

Els seus fills, com passa a la majoria, no tenien interès a continuar un camí ple d'entrebancs. "Hem volgut que estudiïn una carrera perquè veiem que la pagesia està molt danyada", diu Josep Centellas.

Un altre dels pagesos que acompanyen l'Eudald, Jaume Valls, explica una història semblant: "Tinc un fill i quan em va dir que no volia fer de pagès vaig estar uns anys que me'l mirava de cantó, però ara em dobla els calés i si em digués que vol fer de pagès li diria que no m'atabali."

El relleu generacional és un problema molt present a la pagesia. Catalunya ha perdut 5.000 pagesos en deu anys, segons Unió de Pagesos.

Els preus baixos a què es paga la producció agrícola i les incidències meteorològiques, cada cop més freqüents amb la crisi climàtica, fan créixer la preocupació pel futur del sector. Els pagesos demanen polítiques que protegeixin l'agricultura i la sobirania alimentària.

El 66% de persones que es dediquen a la pagesia a Catalunya tenen més de 55 anys. I només el 9,5%, menys de 41.

 

 

Han passat cinc anys des que Eudald Planella va començar a conrear vinya i olivera a Piera. Ara fa vi i oli, @_elviolinista, i homenatja cadascun dels pagesos que l'han ajudat a tirar endavant amb els noms que ha posat als vins: l'"Osti tu!", del Josep Maria; "Tot ho farem", de l'Adrià; el "Ja t'ho deia", del Jaume, o el "Joc d'ous", del Josep.

"Ens hem de plantejar que hi ha futur al camp, que hi ha oportunitats", diu ple d'optimisme.

 

ARXIVAT A:
Agricultura
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut