L'euríbor del maig torna a abaratir lleugerament les hipoteques
L'euríbor del maig torna a abaratir lleugerament les hipoteques

L'euríbor s'estanca, però les hipoteques s'abarateixen lleugerament

L'euríbor del maig se situa al 3,68% i rebaixa les quotes uns 15 euros al mes, encara que s'ha frenat a l'espera del que decideixi el BCE la setmana que ve

Jordina Molas SalortActualitzat

L'euríbor del maig s'estanca i pràcticament no baixa respecte al de l'abril: acaba al 3,68%. Amb tot, per segon mes consecutiu, els hipotecats tindran un petit respir en les quotes si els toca ara la revisió, encara que serà simbòlica, perquè se situa dues dècimes per sota d'on estava l'any passat.

De totes maneres, l'euríbor continua molt alt i s'esperava que en aquest punt de l'any hagués caigut de manera molt més pronunciada, a les portes que el Banc Central Europeu comenci a abaixar els tipus d'interès aquest juny.

Hi ha consens dels analistes que el BCE abaixarà els tipus d'interès un 0,25% en la reunió del 6 de juny. Però l'euríbor ha frenat perquè no està clar què passarà amb els tipus d'interès en la segona meitat de l'any perquè no s'ha aconseguit que la inflació se situï al voltant del 2%, que és l'objectiu que té el BCE.


Rebaixes d'entre 10 i 15 euros al mes

Acostumats a pujades molt significatives de les quotes, de fins a 300 euros cada mes, que afluixin és una bona notícia, encara que sigui de manera simbòlica.

A qui el banc li hagi d'aplicar l'euríbor del maig a l'hora de revisar la hipoteca variable veurà una rebaixa d'uns 15 euros al mes. Això s'aplicaria per una hipoteca mitjana a qui li quedin 25 anys per pagar amb un euríbor més un diferencial d'un 1%.

Com a referència, aquest mes s'abaratirien les hipoteques al voltant d'uns 10 euros per cada 100.000 euros d'hipoteca que quedi per pagar.

A l'espera del BCE

Habitualment, l'euríbor s'avança a les decisions que ha de prendre el Banc Central Europeu. Va passar la primavera del 2022, quan va tornar a terreny positiu tres mesos abans que els tipus d'interès comencessin a pujar.

Ara està anticipant els pròxims moviments del BCE. Des de finals d'any, quan va superar el 4% al novembre, ha anat seguint una tendència a la baixa, tot i que molt tímidament pels dubtes que hi ha hagut sobre els passos que seguirà l'organisme dirigit per Christine Lagarde més enllà de la reunió del 6 de juny.

Seu del Banc Central Europeu

Tot apunta que serà la primera baixada dels tipus d'interès des del setembre del 2023, quan es van situar al 4,5%.

Amb tot, experts i analistes creuen que la rebaixa serà molt tímida, de només un 0,25%, perquè la inflació encara no ha baixat tant com el BCE voldria, ja que el seu mandat és que voregi el 2%.

La incertesa és veure quines decisions prendrà en els pròxims mesos i si els tipus d'interès continuaran tan alts.

ARXIVAT A:
Economia de butxacaHipotequesBanc Central Europeu
Anar al contingut