L'Eurocambra accepta debatre la retirada de la immunitat de Puigdemont i Comín
- TEMA:
- Carles Puigdemont
El Parlament Europeu accepta tramitar el suplicatori que li va enviar el Tribunal Suprem demanant que es retiri la immunitat a Carles Puigdemont i Toni Comín. Comença així un procés que pot durar mesos.
La vicepresidenta del Parlament Europeu, Ewa Bozena Kopacz, ho ha anunciat abans de l'inici de la sessió d'aquest dijous. També han estat informats Carles Puigdemont i Toni Comín.
Procés d'entre 6 mesos i un any
El procés començarà el 27 de gener, quan el Comitè d'Afers Jurídics designarà un ponent, que no pot ser cap eurodiputat espanyol, i a partir d'aquí es començarà el debat.
El comitè debatrà a porta tancada els motius d'aquest suplicatori, o sigui que haurà d'analitzar tots els fets que han passat a Catalunya els últims temps. En aquesta fase, el comitè pot cridar a declarar les vegades que cregui convenient Puigdemont i Comín, que, per tant, podran explicar la seva versió.
Finalment el comitè prendrà una decisió però encara no serà la definitiva. Haurà d'elevar-la al plenari, que és qui haurà de votar per donar el vistiplau definitiu al suplicatori.
Tot aquest procés acostuma a durar una mitjana de sis mesos, tot i que hi ha hagut casos en què s'ha allargat més d'un any. En la majoria dels casos, el Parlament acostuma a concedir els suplicatoris que se li demanen.
L'última decisió la té el ple
Al ple del Parlament Europeu hi ha majoria dels grups del Partit Popular, el grup socialdemòcrata del PSOE i el liberal Renovar Europa, al qual pertany Ciutadans.
Aquests tres grans grups de l'Eurocambra ja han deixat entreveure que votaran a favor de l'aixecament de la immunitat, tot i que el vot és nominal i no hi ha disciplina de grup.
A més d'aquests grups, també és probable que altres delegacions de grups més petits, com Vox en els Conservadors i Reformistes, es mostrin a favor del suplicatori, mentre que el líder de la ultradreta d'Identitat i Democràcia, Marc Zanni, s'ha declarat partidari de rebutjar-lo.
Recurs al Suprem després del suplicatori
Puigdemont i Comín consideren però que el Tribunal Suprem no és l'òrgan competent per demanar el suplicatori al Parlament Europeu perquè se'ls aixequi la immunitat. En un recurs presentat aquest dijous al tribunal, els dos eurodiputats al·leguen que aquesta petició només la pot fer el govern espanyol, en concret el Ministeri de Justícia, a través de l'ambaixador d'Espanya davant la Unió Europea.
A més, insten el Suprem a consultar el Tribunal de Justícia de la Unió Europea en cas de dubte. Puigdemont i Comín també creuen que el Suprem no els pot jutjar perquè ja no són diputats al Parlament i, per tant, han perdut la seva condició d'aforats.
Mentrestant tenen immunitat
Mentrestant, Carles Puigdemont i Toni Comín tindran immunitat com a europarlamentaris, un fet que els hauria de permetre poder anar a qualsevol territori de la Unió sense ser detinguts, fins i tot a l'estat espanyol.
Carles Puigdemont ha anunciat que està treballant per poder venir a Catalunya per visitar els presos formant part d'una delegació d'eurodiputats prevista per a finals de febrer, el dia 23 o el 24.
En aquest sentit, en declaracions a RAC1, l'exmagistrat de l'Audiència Nacional Baltasar Garzón considera que no se'ls pot detenir a Espanya perquè la immunitat afecta tot el territori europeu.
"Una vegada reconeguda la immunitat com a parlamentari europeu i mentre no li aixequin aquesta immunitat, no pot ser detingut, perquè és inviolable al territori de la Unió Europea."
"Mentre això no passi, no pot ser importunitat ni detingut, ni la seva gestió pot ser alterada dins del territori de la Unió Europea, es desplaci on es desplaci. I molt menys si és en una missió parlamentària."
- ARXIVAT A:
- Carles Puigdemont Toni Comín