L'Eurocambra avala la nova Comissió Europea malgrat el rebuig del PP espanyol a Teresa Ribera
El nou executiu comunitari està escorat cap a la dreta amb la primera vicepresidència d'extrema dreta i només amb un 40% de dones
Els tres grans partits de l'Eurocambra --el Partit Popular europeu, els socialdemòcrates i els liberals-- han impulsat finalment la nova Comissió Europea, després de superar vetos creuats per les candidatures a la vicepresidència de la socialista Teresa Ribera i el candidat del partit d'extrema dreta de Giorgia Meloni, Raffaele Fitto.
La popular Ursula von der Leyen revalida el lideratge al capdavant de la Comissió Europea amb l'aval de 370 vots a favor, 282 vots en contra i 36 abstencions al Parlament Europeu.
La presidenta comunitària encapçala un executiu marcat per la fragmentació política al Parlament Europeu i per les tensions polítiques prèvies a la votació, sobretot en dues de les seves vicepresidències. Per una banda, la pressió dels populars espanyols per bloquejar la nova vicepresidenta executiva de Transició Neta, Justa i Competitiva, Teresa Ribera.
Sí a Ribera, però també a l'extrema dreta
L'aval favorable de la majoria de populars europeus ha minimitzat la negativa dels eurodiputats del PP espanyol, que rebutjaven la candidatura de l'exministra i vicepresidenta tercera del govern espanyol per la gestió de la dana al País Valencià. Només els de Feijóo s'han desmarcat en la votació favorable del Grup Popular europeu a Ribera.
Des d'Estrasburg, Von der Leyen ha encarregat a Teresa Ribera que desplegui "una política de competències moderna" per continuar desenvolupant el Pacte Verd Europeu i una indústria neta prioritzant l'economia descarbonitzada.
"Teresa Ribera està molt capacitada per garantir que tinguem una política de competència moderna que doni suport a les nostres ambicions. És una veritable i compromesa europea."
Per altra banda, l'Eurocambra ha votat favorablement també la vicepresidència executiva de Cohesió i Reformes de Raffaele Fitto, i aposta de l'extrema dreta de Giorgia Meloni, malgrat les reticències dels socialistes. Aquest aval ha facilitat que la nova Comissió tingui per primera vegada una vicepresidència proposada per un partit d'extrema dreta.
Menys paritat
La nova Comissió Europea, formada 16 homes i 11 dones, és menys paritària que la darrera, en la qual hi havia 14 homes i 13 dones. En el seu discurs davant l'Eurocambra, Ursula von der Leyen ha promès que el seu equip treballarà "des del centre" amb totes les "forces democràtiques i proeuropees".
"La tasca de la nova Comissió Europea suposarà, per sobre de tot, mantenir-se units i fidels als nostres valors, trobar maneres de treballar els uns amb els altres i superar la fragmentació."
Von der Leyen ha remarcat que la legislatura 2024-2029 posarà el focus en la competitivitat de la Unió Europea. La presidenta de la Comissió ha anunciat que una de les grans iniciatives del seu segon mandat al capdavant de l'executiu europeu se centrarà a impulsar una estratègia econòmica anomenada "brúixola de competitivitat". Un programa basat en les recomanacions de l'informe elaborat per Mario Draghi per competir contra potències com els Estats Units i la Xina.
La llum verda al nou govern europeu permetrà que el nou Col·legi de Comissaris de la CE, format per la presidenta Ursula von der Leyen i els 26 comissaris, incloent-hi les 6 vicepresidències, pugui treballar per desenvolupar les polítiques comunitàries a partir de l'1 de desembre.
- ARXIVAT A:
- Comissió Europea